Marine | Maritiem Nederland
Marine
Artist impression van het JSS geflankeerd door twee Ocean Going Patrol Vessels (OPV’s).

Koninklijke Marine

13.000 banen
Bron van nieuwe technologie & Innovatie
Steeds meer taken laag in het geweldsspectrum
Website: Koninklijke Marine

Met de ingebruikname van de vier OPV's  (Ocean Going Patrol Vessel's) richt de Koninklijke marine zich meer en meer op taken lager in het geweldspectrum, zoals anti-drugs operaties en piraterijbestrijding. Nieuwe marineschepen zijn doorgaans een bron van nieuwe technologie en innovatie, waar het hele maritieme cluster uiteindelijk van meeprofiteert. Inmiddels is de Marine aan het nadenken over nieuw te bouwen onderzeeboten, en aan het inventariseren of de kennis en kunde voor de bouw ervan nog in Nederland aanwezig is.

 

JSS: fraai staaltje technologie

dinsdag 29 oktober 2013

Het JSS Karel Doorman wordt dan wel meteen doorverkocht aan de hoogste bieder, het blijft een fraai staaltje maritieme techniek die de Nederlandse marinescheepsbouw op de kaart zet. Damen doet het echter niet alleen, diverse toeleveranciers zijn erbij betrokken. Wat zijn de grootste verschillen met civiele schepen?

Groeiende inzet helikopters marine en offshore

donderdag 3 oktober 2013

Op 9 augustus landde aan boord van het marinefregat ‘Zr. Ms. Van Speijk’ een Eurocopter AS- 532U2 Cougar transporthelikopter, afkomstig van de ‘Zr. Ms. Johan de Witt’. De heli voerde diverse deklandingen en andere manoeuvres uit. Dat was voor de Cougar - en het fregat - een ‘first’: de vliegdekken van de twee multipurpose fregatten waarover de marine nog beschikt, zijn bij het recente moderniseringsprogram versterkt en vergroot.

Prinsjesdag 2013: ingrijpende gevolgen voor KM

woensdag 18 september 2013

Met de directe doorverkoop van ‘Zr. Ms. Karel Doorman’ valt een fraai stukje maritieme techniek, waar honderden technici aan gewerkt hebben, direct in buitenlandse handen. Doodzonde. Maar er zijn lichtpuntjes voor Damen Schelde Naval Shipyards: het schip wordt wel afgebouwd en een kleinere variant wordt besteld.

SIGMA-korvetten voor Vietnam

woensdag 4 september 2013

Als het even meezit, levert een order van de Vietnamese marine duizend manjaren werk op voor de Nederlandse marinescheepsbouw. Maar een definitief contract moet nog gesloten worden.

Zr. Ms. Zeeland in dienst gesteld

donderdag 29 augustus 2013

De Koninklijke Marine heeft sinds kort de beschikking over de derde uit een serie van vier Oceangoing Patrol Vessels, nadat ‘Zr. Ms. Zeeland’ op 23 augustus in dienst werd gesteld. Dat gebeurde voor de eerste maal niet in Den Helder, maar tijdens Sail in Vlissingen.

De communicerende vaten bij Defensie

zaterdag 1 juni 2013

Bij de Koninklijke Marine valt voor 2020 geen nieuwbouw van marineschepen te verwachten, terwijl de vervangingsvraag zich aandient. Marine nieuwbouw is een aanjager voor innovatie, en die wordt nu onderbroken. Dit is zorgelijk. De budgetoverschrijdende F-35 helpt ook niet mee om extra marine nieuwbouw voor elkaar te krijgen.

Momenten van rust zijn spaarzaam

woensdag 15 mei 2013

De Koninklijke Marine heeft ontegenzeggelijk een zilt imago. De schepen bevaren de zeven zeeën, het Korps Mariniers heeft zelfs het motto Qua Patet Orbis: zo wijd de wereld strekt. En toch is het zicht op grijze schepen op de Nederlandse binnenwateren geen uitzondering: ook daar ligt voor de vloot een aanzienlijk aantal taken, vooral voor de Defensie Duikgroep.

‘Internationale handel moet onverstoord verlopen’

dinsdag 23 april 2013

VVD en PVV steunen de inzet gewapende private beveiligers, maar daarmee halen ze nog geen meerderheid om reders tevreden te stellen. Daarentegen verschillen de partijen duidelijk van mening over de inzet van de Koninklijke Marine tijdens missies in EU-verband. VVD’er Han ten Broeke en PVV’er Raymond de Roon in debat.

Ready Duty Ships voor Belgische marine

dinsdag 26 februari 2013

Begin februari plaatste het Belgische ministerie van Defensie bij de Franse werf Socarenam een order voor de bouw van twee kustpatrouillevaartuigen. De grootte van de bouwopdracht is naar verluidt 26,6 miljoen euro.

Partners Maritiem Nederland