Marine
13.000 banen
Bron van nieuwe technologie & Innovatie
Steeds meer taken laag in het geweldsspectrum
Website: Koninklijke Marine
Met de ingebruikname van de vier OPV's (Ocean Going Patrol Vessel's) richt de Koninklijke marine zich meer en meer op taken lager in het geweldspectrum, zoals anti-drugs operaties en piraterijbestrijding. Nieuwe marineschepen zijn doorgaans een bron van nieuwe technologie en innovatie, waar het hele maritieme cluster uiteindelijk van meeprofiteert. Inmiddels is de Marine aan het nadenken over nieuw te bouwen onderzeeboten, en aan het inventariseren of de kennis en kunde voor de bouw ervan nog in Nederland aanwezig is.
donderdag 20 november 2014
Kapitein-ter-zee Ronald Blok is medeverantwoordelijk voor de aanschaf van nieuw marinematerieel. De kolonel vertelt hoe marine, kennisinstituten en industrie samen innoveren en over zijn carrière bij de Koninklijke Marine, met groot enthousiasme. Toch had Blok de marine op een haar na verlaten voor een baan in de burgermaatschappij. “Ik heb het niet gedaan vanwege 9/11.”
dinsdag 18 november 2014
Het had weinig gescheeld of de Karel Doorman was in 2013 gesneuveld zonder één zeemijl te hebben gevaren voor de Koninklijke Marine. Gelukkig wist defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert de verkoop van het gloednieuwe Joint Support Ship (JSS) terug te draaien. Onder massale mediabelangstelling vertrok het grootste Nederlandse marineschip op 6 november uit Den Helder voor zijn eerste grote missie: het afleveren van zo’n 1100 ton hulpgoederen in West-Afrika en de bevoorrading van helikopters en marineschepen ter plaatste.
dinsdag 4 november 2014
Drugssmokkelaars lijken steeds vaker mini-onderzeeboten in te zetten op hun smokkelroutes langs de Nederlandse Antillen.
donderdag 25 september 2014
Als deelnemers aan een bijna koolstofvrije race met ultramoderne schepen en technieken waren de zeilers van de Clipper Round the World Yacht Race tijdens hun stopover eregast op de tweede editie van het Maritiem Symposium van de Koninklijke Marine op 4 juli in Den Helder. Maar voor een duurzamere toekomst van onze marine lijkt LNG toch een meer voor de hand liggende optie dan terugkeer naar het zeiltijdperk.
vrijdag 12 september 2014
Tijdens de vijfde Johan de Witt-lezing op 4 september jl. kwam naar voren dat marines meer moeten samenwerken.
woensdag 3 september 2014
Door voor de boeg luchtbelletjes te genereren zou een korvet volgens Juliet Marine Systems zo 50 knopen moeten kunnen halen.
vrijdag 15 augustus 2014
Met een prijskaartje van 7,8 miljard euro en een totale bouwperiode van zo'n 12 jaar zijn de Britten momenteel druk met de bouw van hun grootste marineschepen ooit.
maandag 17 februari 2014
Harde noten zijn al gekraakt, zegt minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. Maar dat betekent niet bepaald een lege agenda. Daar staan ook vrolijke zaken in, overigens. Zoals de doop van het Joint logistic Support Ship (JSS). Een gesprek over haar beleid - en over zeilbootjes.
woensdag 12 februari 2014
In februari testte de Koninklijke Marine luchtdoelraketten om voorbereid te zijn op verdedigingstaken hoog in het geweldsspectrum.
maandag 16 december 2013
Bootje onderschept, cocaïne in beslag genomen. Het is een regelmatig terugkerend bericht in de media. Het is het resultaat van een ‘front’ waarop de Koninklijke Marine al decennia actief is. Toch is deze bijdrage aan de internationale war on drugs in vergelijking met andere operaties relatief onderbelicht. Hoe verloopt die strijd tegen de drugssmokkelaars en welke middelen zet Defensie in? Wat feiten op een rij.