Marine | Maritiem Nederland
Marine
Artist impression van het JSS geflankeerd door twee Ocean Going Patrol Vessels (OPV’s).

Koninklijke Marine

13.000 banen
Bron van nieuwe technologie & Innovatie
Steeds meer taken laag in het geweldsspectrum
Website: Koninklijke Marine

Met de ingebruikname van de vier OPV's  (Ocean Going Patrol Vessel's) richt de Koninklijke marine zich meer en meer op taken lager in het geweldspectrum, zoals anti-drugs operaties en piraterijbestrijding. Nieuwe marineschepen zijn doorgaans een bron van nieuwe technologie en innovatie, waar het hele maritieme cluster uiteindelijk van meeprofiteert. Inmiddels is de Marine aan het nadenken over nieuw te bouwen onderzeeboten, en aan het inventariseren of de kennis en kunde voor de bouw ervan nog in Nederland aanwezig is.

 

Alewijnse opent servicelocatie in Den Helder

dinsdag 20 december 2016

System integrator Alewijnse Marine heeft een nieuwe service locatie in Den Helder geopend. Door deze service hub kan Alewijnse haar diensten op het gebied van elektrische systemen sneller en efficiënter inzetten op schepen die voor service en onderhoud aanleggen bij de Koninklijke Marine en Damen Shipyards Den Helder.

Mijnen vernietigen op afstand

dinsdag 27 september 2016

De nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen voor onze eigen Nederlandse en ook de Belgische marine zullen mijnenvelden niet meer zelf invaren. Naar het voorbeeld van drones in de luchtmacht zullen vijandige mijnen in de toekomst alleen nog met op flinke afstand bestuurde onderwatervaartuigen (ROV’s) worden opgespoord en vernietigd.

Nieuwe werkpaarden voor de marine

donderdag 22 september 2016

Aan steiger vijf in de marinehaven in Den Helder liggen drie spiksplinternieuwe sleepboten. De schepen zijn hybride en vervangen - op een na - de vijf Lingeklasse schepen die uit de vaart worden genomen. Kapitein Sandor Stroet neemt ons mee op de Noordzee en laat ons zelf het schip ervaren.

Prinsjesdag 2016

woensdag 21 september 2016

Tijdens Prinsjesdag 2016 werd bekend dat het Infrastructuurfonds en het Deltafonds voortaan automatisch verlengd worden, waardoor investeringen in onder andere vaarwegen en waterveiligheid voortaan gewaarborgd zijn. Defensie krijgt er jaarlijks 300 miljoen euro bij, een kleine opsteker voor de Koninklijke Marine. 

Ballastwaterbehandeling voor tien marineschepen

maandag 30 mei 2016

Terwijl de wereldwijde maritieme maakindustrie scherp in de gaten houdt of voldoende landen het ballastwaterverdrag van de IMO geratificeerd hebben, loopt de Koninklijke Marine voorop om deze technologie te implementeren in de vloot.

Partners Maritiem Nederland