Marine | Maritiem Nederland
Marine
Artist impression van het JSS geflankeerd door twee Ocean Going Patrol Vessels (OPV’s).

Koninklijke Marine

13.000 banen
Bron van nieuwe technologie & Innovatie
Steeds meer taken laag in het geweldsspectrum
Website: Koninklijke Marine

Met de ingebruikname van de vier OPV's  (Ocean Going Patrol Vessel's) richt de Koninklijke marine zich meer en meer op taken lager in het geweldspectrum, zoals anti-drugs operaties en piraterijbestrijding. Nieuwe marineschepen zijn doorgaans een bron van nieuwe technologie en innovatie, waar het hele maritieme cluster uiteindelijk van meeprofiteert. Inmiddels is de Marine aan het nadenken over nieuw te bouwen onderzeeboten, en aan het inventariseren of de kennis en kunde voor de bouw ervan nog in Nederland aanwezig is.

 

Innovatief materieel en slimme operaties

woensdag 6 januari 2016

Met een levensduur van een marineschip van ongeveer dertig jaar is het van het grootste belang om in de tussenliggende tijdspanne het kennisniveau op peil te houden. Moderniseringsprogramma’s en doorlopende kennisontwikkeling zijn essentieel om uiteindelijk een hypermodern schip te kunnen laten bouwen. “Wanneer je uiteindelijk een eenmalige keuze moet maken, moet je die keuze goed voorbereiden.”

Marine doet grootste drugsonderschepping van 2015

donderdag 10 december 2015

Het patrouilleschip 'Zr. Ms. Friesland' heeft in het Caribisch gebied een drugsvangst gedaan van 1.350 kilo cocaïne. Het is de grootste onderschepping van het jaar door een Nederlands marineschip. De vluchtende smokkelaars werden gestopt door de motor van hun boot kapot te schieten.

Een bijlboeg voor M-fregatten?

woensdag 25 november 2015

Samen met de Defensie Materieel Organisatie en drie divisies van Damen (offshore, high speed craft en de Schelde) is de TU Delft (afdeling Maritieme techniek en transport) bezig met een Joint Industry Project dat onderzoek doet naar de bijlboeg bij grote schepen.

Vrouwen in de zeevaart: het belang van rolmodellen

dinsdag 29 september 2015

Het is nog maar paar decennia geleden dat de eerste vrouw op een marineschip aan het werk ging en de eerste vrouw in de Nederlandse koopvaardij een kapiteinsfunctie kreeg. “Rolmodellen zijn van groot belang”, zegt kapitein-luitenant ter zee Klaartje van der Kamp-Schellekens.

Opening Wereldhavendagen Rotterdam

vrijdag 4 september 2015

Vanmorgen zijn aan boord van de 'Zr.Ms. Johan de Witt', kort voor de opening van de Wereldhavendagen, drie nieuwe jongerenambassadeurs verkozen die het komende studiejaar de maritieme sector gaan vertegenwoordigen.

OPV voor het eerst op anti-piraterijmissie

woensdag 5 augustus 2015

Het patrouilleschip 'Zr.Ms. Groningen' van de Koninklijke Marine vertrekt zondag 9 augustus voor een periode van vier maanden naar de wateren rond Somalië.  Hiermee zet de Marine voor het eerst een ocean-going patrol vessel (OPV) in tijdens de EU-antipiraterijoperatie Atalanta.

Partners Maritiem Nederland