Marine | Maritiem Nederland
Marine
Artist impression van het JSS geflankeerd door twee Ocean Going Patrol Vessels (OPV’s).

Koninklijke Marine

13.000 banen
Bron van nieuwe technologie & Innovatie
Steeds meer taken laag in het geweldsspectrum
Website: Koninklijke Marine

Met de ingebruikname van de vier OPV's  (Ocean Going Patrol Vessel's) richt de Koninklijke marine zich meer en meer op taken lager in het geweldspectrum, zoals anti-drugs operaties en piraterijbestrijding. Nieuwe marineschepen zijn doorgaans een bron van nieuwe technologie en innovatie, waar het hele maritieme cluster uiteindelijk van meeprofiteert. Inmiddels is de Marine aan het nadenken over nieuw te bouwen onderzeeboten, en aan het inventariseren of de kennis en kunde voor de bouw ervan nog in Nederland aanwezig is.

 

Luitenant-Generaal der Mariniers Rob Verkerk, Commandant Zeestrijdkrachten: ‘Kijk om je heen en maak de rekensom’

dinsdag 18 juli 2017

Door ons hoogtechnologische marinematerieel hebben we ons in Europa jarenlang kunnen permitteren dat we numeriek in de minderheid zijn. Maar China en Rusland hebben sinds de val van de Berlijnse muur niet stil gezeten en ontwikkelen en bouwen onderzeeboten en snelle, krachtige langeafstandsraketten - daar moeten we een antwoord op hebben. “Om te kunnen afschrikken en mocht het onverhoopt fout gaan, dan wil je toch een redelijke kans hebben om te winnen?”

Missie voor nieuwe onderzeeboten

donderdag 29 juni 2017

Net als in andere landen heeft de Nederlandse Marine een aanjaagfunctie voor het maritieme cluster. Door jarenlange bezuinigingen en het uitblijven van nieuwbouwprojecten is die rol echter aan het verwateren. De industrie hoopt dat naast de vervanging van mijnenjagers en fregatten een opdracht voor de bouw van nieuwe onderzeeboten daar verandering in kan brengen.

SAIL moet Den Helder blijvende impuls geven

dinsdag 20 juni 2017

In combinatie met de Marinedagen staat van 22 tot en met 25 juni de vijfde editie van SAIL Den Helder op het programma. Voor Port of Den Helder, de Koninklijke Marine en de vier samenwerkende gemeenten in de Kop van Noord-Holland een ideale gelegenheid om zowel de haven en de marinebasis als de regio te promoten.

Het maritieme regeerakkoord

maandag 29 mei 2017

Welke maritieme onderwerpen moeten we terugvinden in het regeerakkoord? Wij nemen de vrijheid om de maritieme paragraaf alvast te schrijven, zodat politici zich druk kunnen maken om partijpolitiek en meer complexe zaken als de zorg, immigratie en pensioenen.

Maritiem NL schrijft het maritieme regeerakkoord

donderdag 13 april 2017

Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, ontkomt onze overheid er niet aan om een beroep te doen op de maritieme sector. Tel daar onrust in de wereldpolitiek en het belang van onze marine bij op en je ziet het belang voor een maritieme paragraaf in het regeerakkoord.

75e herdenking Slag in de Javazee

maandag 27 februari 2017

Vandaag is het 75 jaar geleden dat de Slag in de Javazee plaatsvond en 915 Nederlandse en Indonesische marinemannen om het leven kwamen. Tijd om te herdenken, en tijd voor een kleine update over de vraag wat er toch met die zeemansgraven is gebeurd in het verre oosten.

Partners Maritiem Nederland