Marine | Maritiem Nederland
Marine
Artist impression van het JSS geflankeerd door twee Ocean Going Patrol Vessels (OPV’s).

Koninklijke Marine

13.000 banen
Bron van nieuwe technologie & Innovatie
Steeds meer taken laag in het geweldsspectrum
Website: Koninklijke Marine

Met de ingebruikname van de vier OPV's  (Ocean Going Patrol Vessel's) richt de Koninklijke marine zich meer en meer op taken lager in het geweldspectrum, zoals anti-drugs operaties en piraterijbestrijding. Nieuwe marineschepen zijn doorgaans een bron van nieuwe technologie en innovatie, waar het hele maritieme cluster uiteindelijk van meeprofiteert. Inmiddels is de Marine aan het nadenken over nieuw te bouwen onderzeeboten, en aan het inventariseren of de kennis en kunde voor de bouw ervan nog in Nederland aanwezig is.

 

Defensie krijgt nieuwe snelle onderscheppingsboten

maandag 25 oktober 2021

De Koninklijke Marine kan over enkele jaren gebruikmaken van nieuwe snelle onderscheppingsboten. Een deel van FRISC’s wordt vanaf 2024 vervangen. Een ander deel wordt vernieuwd. Dit meldde minister Henk Kamp op 25 oktober aan de Tweede Kamer.

Navo vloot zoekt oorlogsresten op Noordzee

vrijdag 15 oktober 2021

Mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Navo bevaren vanaf de Noordzee op zoek naar explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De mijnen en bommen leveren een gevaar op voor met name de visserij. Op 13 oktober nog bracht de marine Zr.Ms. Zierikzee in stelling om voor de havenloop van Rotterdam een 1.000-ponder te ruimen. Deze was eerder opgevist door een vissersboot.

Onderwaterdrone voor oefening anti submarine warfare

maandag 4 oktober 2021

Het opsporen van vijandelijke onderzeeboten is een belangrijke taak van zowel fregatten als helikopters van de Koninklijke Marine. De trainingstijd met onderzeeboten is beperkt en bovendien kostbaar. Sinds kort werkt de Marine met onderwaterdrones als 'oefendoel' voor anti-submarine warfare.

Na de zomer weer volle kracht vooruit!

vrijdag 17 september 2021

"Wanneer u dit leest is de zomer alweer goeddeels voorbij. Qua weer was het in Nederland dit jaar niet een echte zomer helaas (al maakte de mooie septembermaand nog veel goed). Maar laten we vooral vooruit kijken naar de rest van 2021", schrijft Michiel Hijmans in zijn maandelijkse column over het wel en wee van de KNVOV.

René Tas nieuwe Commandant Zeestrijdkrachten

woensdag 8 september 2021

Vice-admiraal René Tas wordt vanaf 9 september de nieuwe Commandant Zeestrijdkrachten en Admiraal Benelux (ABNL). Hij volgt vice-admiraal Rob Kramer op, die met pensioen gaat. De commando-overdracht vindt plaats in Den Helder met bijpassend militair ceremonieel.

Onderzoeksschip Nuyina kiest het zeegat

woensdag 1 september 2021

Het nieuwe Antarctic Supply Research Vessel Nuyina, gebouwd door Damen Shipyards, is vanuit Vlissingen uitgevaren voor haar zeven weken durende thuisreis naar Hobart, Tasmanië. Met de officiële overdracht aan de Australische autoriteiten is het 160 meter lange schip nu het meest geavanceerde Arctische onderzoeksschip ter wereld.

Vijftien marineschepen jagen op mijnen in Waddenzee

maandag 23 augustus 2021

De Koninklijke Marine is de komende twee weken actief in het gebied ten noorden van de Waddeneilanden. Samen met België en andere partnerlanden van de NAVO worden oefenmijnen geruimd. In totaal zijn er 15 marineschepen en zo’n 600 militairen naar Nederland gekomen. Reden: de internationale mijnenbestrijdingsoefening Sandy Coast 21.

39 militairen in isolatie op marinebasis Curaçao

woensdag 21 juli 2021

39 militairen van de zogenoemde Compagnie in de West op Curaçao zijn positief getest op het coronavirus. Zij verblijven in isolatie op marinebasis Parera. De rest van de compagnie is in quarantaine gegaan om verdere verspreiding te voorkomen.

In een vliegpak naar een gegijzelde boot

donderdag 15 juli 2021

Als mariniers een gegijzeld zeeschip of maritiem platform vanuit een boot of helikopter moeten boarden, lopen ze grote risico’s. Het is vaak immers niet bekend waar de gijzelnemers zich bevinden en in welke mate ze zijn bewapend. Om tevoren de situatie aan boord in kaart te brengen en snel actie te ondernemen, experimenteert de marine nu met drones en flight suits. Met zo’n flight suit kun je zelfstandig vliegen en bijvoorbeeld op een schip landen. Ook voor andere acties, waarbij hoogteverschillen overwonnen moeten worden, lijkt dit hulpmiddel een welkome aanvulling.

Partners Maritiem Nederland