Marine | Maritiem Nederland
Marine
Artist impression van het JSS geflankeerd door twee Ocean Going Patrol Vessels (OPV’s).

Koninklijke Marine

13.000 banen
Bron van nieuwe technologie & Innovatie
Steeds meer taken laag in het geweldsspectrum
Website: Koninklijke Marine

Met de ingebruikname van de vier OPV's  (Ocean Going Patrol Vessel's) richt de Koninklijke marine zich meer en meer op taken lager in het geweldspectrum, zoals anti-drugs operaties en piraterijbestrijding. Nieuwe marineschepen zijn doorgaans een bron van nieuwe technologie en innovatie, waar het hele maritieme cluster uiteindelijk van meeprofiteert. Inmiddels is de Marine aan het nadenken over nieuw te bouwen onderzeeboten, en aan het inventariseren of de kennis en kunde voor de bouw ervan nog in Nederland aanwezig is.

 

Damen legt kiel voor combat support ship 'Den Helder'

donderdag 3 juni 2021

Op 2 juni is bij Damen Shipyards Galati de kiel gelegd van het Combat Support Ship 'Den Helder', het nieuwe bevoorradingsschip voor de Koninklijke Marine. De ceremonie werd gezamenlijk uitgevoerd door de DMO-directeur Arie Jan de Waard en de Commandant Zeestrijdkrachten Rob Kramer.

Onderzoeksschip Nuyina maakt proefvaart in Poolgebied

woensdag 26 mei 2021

De onder Nederlandse supervisie gebouwde Arctische ijsbreker Nuyina maakt binnenkort een proefvaart in de Noordpool-regio. Daarna vaart het schip door naar Australië waar het een centrale rol krijgt in het wetenschappelijk onderzoek in Antarctica en de Zuidelijke Oceaan. De Nuyina ligt nu aan de kade bij Damen Shiprepair Vlissingen waar de internationale vakpers op 28 mei kennis kan maken met dit bijzondere onderzoeksschip.

Fregat Zr.Ms. Evertsen op weg naar Japan

dinsdag 25 mei 2021

Op 22 mei is Zr.Ms. Evertsen uit Den Helder richting Japan vertrokken. Het luchtverdedigings- en commandofregat maakt de komende zeven maanden deel uit van de tien schepen tellende UK Carrier Strike Group. Het nieuwe vliegkampschip HMS Queen Elizabeth is het middelpunt van het internationale vlootverband.

Miljoenensteun voor Europese marinescheepswerven

vrijdag 21 mei 2021

Het Europees Defensie Industrie Ontwikkel Programma (EDIDP) van de Europese Commissie stelt 14,29 miljoen euro beschikbaar voor SEA Defence, een gezamenlijk project van Europese marinewerven en kennisinstellingen. Het project staat onder leiding van Damen Naval, maar vanuit Nederland nemen ook de marine, TNO en Marin eraan deel.

Bauer neemt afscheid als commandant strijdkrachten

dinsdag 13 april 2021

Op 15 april draagt Commandant der Strijdkrachten (CDS) luitenant-admiraal Rob Bauer het commando over de Nederlandse krijgsmacht over aan generaal Onno Eichelsheim. De documentaire 'Afscheid van de Admiraal', die op 18 april wordt uitgezonden op NPO 1, blikt terug op de 3,5 jaar dat Bauer aan het hoofd stond van de krijgsmacht.

Defensiefotografen winnen internationale prijzen

dinsdag 13 april 2021

Sergeant Aaron Zwaal en sergeant-majoor Hille Hillinga hebben drie prijzen en een eervolle vermelding in de wacht gesleept bij de ‘Military Visual Awards’. Zwaal en Hillinga zijn werkzaam als combat fotograaf bij het Mediacentrum Defensie.

Partners Maritiem Nederland