vrijdag 21 februari 2014
Ooit waren Nederlandse reders heer en meester in de scheepvaart op de Oostzee. Momenteel vormen de LNG-tankers van Anthony Veder een positieve uitzondering. Nu de scheepvaart een grote slag moet maken in de verbetering van de milieuprestaties dreigen Nederlandse reders aan het kortste eind te trekken in de concurrentie met de op milieugebied bijzonder ambitieuze, innovatieve en daadkrachtige Scandinaviërs.
dinsdag 24 december 2013
Binnenvaarttanker Greenstream van InterStream Barging uit Geertruidenberg nam kort voor kerst 2013 de bunkerplaats voor LNG in de Amerikahaven in Amsterdam in gebruik.
dinsdag 5 november 2013
Gaan reders massaal op zoek naar rookgasreinigers op de beurs Europort? Of gaan ze toch voor relatief kleine aanpassingen aan de machinekamer om deze geschikt te maken voor laagzwavelige brandstof? De vrees is dat laagzwavelige brandstof door de grotere vraag straks fors duurder gaat worden, en het is nu al 40 procent duurder.
maandag 4 november 2013
Banken, die nauwelijks krediet willen verlenen, en Europese veiligheidsregelgeving mogen de ontwikkeling van LNG-verbruik nog steeds verstoren, maar havens, terminals, brandstofhandelsmaatschappijen en binnenvaartondernemers hopen op betere tijden voor LNG.
woensdag 24 juli 2013
Tijdens de proefvaart haalde de snelste veerboot ter wereld 58,1 knopen (107,6 km/h). Het schip, de ‘Florida’, vaart met 150 auto’s en 1.000 passagiers aan boord met een kruissnelheid van 50 knopen tussen Uruguay en Argentinië.
dinsdag 9 juli 2013
Rotterdam is de eerste haven waar binnenvaartschepen LNG kunnen tanken bij een vast bunkerstation.
donderdag 27 juni 2013
De binnenvaart is een conservatieve sector, die aan de vooravond staat van een omslag. Diesel wordt LNG, maar zoals wel vaker loopt de techniek voor op de regelgeving. Daarnaast zullen binnenvaartondernemers zich anders moeten organiseren om hun diensten concurrerend te kunnen blijven aanbieden.
donderdag 20 juni 2013
De ‘Eiger-Nordwand’ van de Danser Group wordt het eerste Nederlandse containerschip op LNG.
donderdag 13 juni 2013
Conoship, ooit opgericht als het centrale ontwerp- en marketingbureau van een aantal werven in Noord-Nederland, timmert al jaren aan de weg in de shortsea-sector. Langzamerhand heeft het bureau ook een hoop ervaring in het ontwerpen van sleephopperzuigers in het kleinere segment.
woensdag 15 mei 2013
Barend Pek was technisch manager van de ontwikkeling van de ‘Prelude’, een 488 meter lang schip dat in Australische wateren aardgas moet gaan winnen en aan boord moet afkoelen tot vloeibaar aardgas (LNG). “De veiligheid is een absolute drijfveer voor de hoofdkeuzes die in het ontwerp gemaakt worden.”