Jachtbouw & Watersport | Maritiem Nederland
Jachtbouw & Watersport
Foto: Heesen Yachts

Watersport en Jachtbouw

Omzet: 2,1 miljard euro (Export: 820 miljoen euro)
12.400 banen
Gespecialiseerd in op maat gemaakte jachten
Branchevereniging: Hiswa Vereniging

De jachtbouw en watersportindustrie is een zeer brede branche binnen het maritieme cluster. Ook is de sector sterk verknoopt met de toeristische sector, waardoor het economische belang van deze branche groter is dan CBS statistieken doen vermoeden. Neusje van de zalm van deze sector is de bouw van megajachten. Wereldwijd zijn er zo'n 2.000 tot 2.500 potentiele klanten voor deze schepen (tot zo'n 100 meter lengte) van een miljoen euro per strekkende meter. Qua marketing is deze tak van sport compleet verschillend van de lokale retailer of een verhuurbedrijf van jachten.

 

Seriebouw van hybride superjachten

vrijdag 30 oktober 2015

Daar waar in de koopvaardij innovatie in aandrijving wordt versterkt en vaak afgedwongen door wetgeving, zijn bouwers van superjachten nog vrij. Maar net zoals in de Formule 1 druppelen de ontwikkelingen wel door naar andere marktsegmenten. Feadship presenteerde onlangs de hybride ‘Savannah’, bij Heesen Yachts is de hybride ‘Nova’ in aanbouw.

Zeiljachten op de HISWA te water

donderdag 3 september 2015

Zelf de indeling van je zeiljacht bepalen en een werf die daarvan wil leren, een sloep waarmee je ook kalm kunt zeilen en een slimme oplossing voor de veiligheid van de bemanning voor als het toch mis gaat tijdens een windvlaag. Dat zijn een aantal opvallende trends op de HISWA te water.

Motorboten op de HISWA te water

vrijdag 28 augustus 2015

Sportief en elektrisch op draagvleugels varen voor de sportievelingen en een hoge mate van luxe en systeemintegratie voor mensen die het comfort van thuis ook op het water willen beleven. Dat zijn de trends die watersportjournalist Hans Buitelaar signaleert bij de te bezichtigen motorboten op de HISWA te water van 1 t/m 6 september op het NDSM terrein in Amsterdam-Noord.

Superjachtbouw: ‘Denk buiten je eigen dok’

donderdag 23 juli 2015

Om een nog beter toekomstperspectief voor de Nederlandse megajachtbouw te genereren moet er mogelijk een Nederlandse onderhoudswerf voor megajachten in het buitenland komen en zou de Nederlandse megajachtindustrie in Nederland gebouwde jachten moeten verhuren.

Op zoek naar het onmogelijke

vrijdag 1 mei 2015

Meestal is het zo dat hoe duurder het product, hoe meer inspanning om het aan de man te brengen. Maar niet bij Feadship, de Nederlandse bouwer van de meest exclusieve, altijd unieke, want volledig naar de wens van de klant ontworpen superjachten. “Klanten vinden ons meestal zelf”, zegt Ronno Schouten, manager design van de ontwerpafdeling van Feadship, oftewel Studio De Voogt in Haarlem.

‘Jachten lopen voorop in efficiencyverbetering’

donderdag 30 april 2015

Milieumaatregelen en veiligheidseisen voor koopvaardijschepen gelden ook voor grote jachten. Maar zonder vracht en met heel andere vaarprofielen passen de jachten vaak minder goed binnen die regels. SYBAss-directeur Chris van Hooren ijvert voor de positie van grote jachten in de regels, waar de geest van de wet moet leiden tot een andere letter.

Wat groot is, kan groter

vrijdag 24 april 2015

Wie een ruime portemonnee heeft, alleen het beste van het beste wenst en een custom build superjacht wenst, eindigt waarschijnlijk bij Oceanco in Alblasserdam. De werf heeft zeven jachten in aanbouw en heeft net een droogdok van 150 bij 32 meter in gebruik genomen.

‘Een samenspel tussen techniek en luxe’

donderdag 23 april 2015

Jachtontwerpbureau Mulder Design heeft naam gemaakt in de wereld van luxe en snelle jachten. Maar dat is niet genoeg om de schoorsteen van het familiebedrijf te laten roken. Langzamere maar leuk ontworpen boten blijven populair onder de rijken der aarde.

Partners Maritiem Nederland