Jachtbouw & Watersport | Maritiem Nederland
Jachtbouw & Watersport
Foto: Heesen Yachts

Watersport en Jachtbouw

Omzet: 2,1 miljard euro (Export: 820 miljoen euro)
12.400 banen
Gespecialiseerd in op maat gemaakte jachten
Branchevereniging: Hiswa Vereniging

De jachtbouw en watersportindustrie is een zeer brede branche binnen het maritieme cluster. Ook is de sector sterk verknoopt met de toeristische sector, waardoor het economische belang van deze branche groter is dan CBS statistieken doen vermoeden. Neusje van de zalm van deze sector is de bouw van megajachten. Wereldwijd zijn er zo'n 2.000 tot 2.500 potentiele klanten voor deze schepen (tot zo'n 100 meter lengte) van een miljoen euro per strekkende meter. Qua marketing is deze tak van sport compleet verschillend van de lokale retailer of een verhuurbedrijf van jachten.

 

HISWA wil superjachten in Nederland managen

woensdag 21 december 2016

Nederland moet ‘thuishaven’ worden van veel meer superjachten die vanuit Nederland worden gemanaged om de service industrie rond de bijna 6.000 superjachten in eigen land te stimuleren. Op die manier zouden de superjachtwerven en al hun toeleveranciers en maritieme dienstverleners in Nederland en niet in de laatste plaats de Nederlandse toeristische industrie aanzienlijk meer aan dit segment kunnen verdienen dan tot nog toe het geval is.

Samenwerking IHC en jachtontwerper Mulder

woensdag 31 augustus 2016

Tijdens de ONS beurs in Stavanger heeft Royal IHC een nieuwe ontwerpfilosofie voor zijn offshore schepen geïntroduceerd. Het nieuwe ‘signature design’ is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met jachtontwerper Mulder.

Techniek op jachten: meer dan een gadget

dinsdag 30 augustus 2016

Deze week vindt de HISWA te water plaats in de Amsterdam Marina. Maritiem Nederland was bij de Sail-In Parade van alle primeurs die te bewonderen zijn en stelde de vraag wat de commerciële scheepsbouw kan leren van onze jachtwerven, en vice versa.

NML Column André Vink

maandag 30 mei 2016

In MN3 constateerde Roland Kortenhorst dat het knokken was om de binnenvaart in Den Haag op de kaart te krijgen. Er is nog zo’n ‘onzichtbare’ sector.

Seriebouw van hybride superjachten

vrijdag 30 oktober 2015

Daar waar in de koopvaardij innovatie in aandrijving wordt versterkt en vaak afgedwongen door wetgeving, zijn bouwers van superjachten nog vrij. Maar net zoals in de Formule 1 druppelen de ontwikkelingen wel door naar andere marktsegmenten. Feadship presenteerde onlangs de hybride ‘Savannah’, bij Heesen Yachts is de hybride ‘Nova’ in aanbouw.

Zeiljachten op de HISWA te water

donderdag 3 september 2015

Zelf de indeling van je zeiljacht bepalen en een werf die daarvan wil leren, een sloep waarmee je ook kalm kunt zeilen en een slimme oplossing voor de veiligheid van de bemanning voor als het toch mis gaat tijdens een windvlaag. Dat zijn een aantal opvallende trends op de HISWA te water.

Partners Maritiem Nederland