Jachtbouw & Watersport | Maritiem Nederland
Jachtbouw & Watersport
Foto: Heesen Yachts

Watersport en Jachtbouw

Omzet: 2,1 miljard euro (Export: 820 miljoen euro)
12.400 banen
Gespecialiseerd in op maat gemaakte jachten
Branchevereniging: Hiswa Vereniging

De jachtbouw en watersportindustrie is een zeer brede branche binnen het maritieme cluster. Ook is de sector sterk verknoopt met de toeristische sector, waardoor het economische belang van deze branche groter is dan CBS statistieken doen vermoeden. Neusje van de zalm van deze sector is de bouw van megajachten. Wereldwijd zijn er zo'n 2.000 tot 2.500 potentiele klanten voor deze schepen (tot zo'n 100 meter lengte) van een miljoen euro per strekkende meter. Qua marketing is deze tak van sport compleet verschillend van de lokale retailer of een verhuurbedrijf van jachten.

 

Watersportsector profiteert van mooi zomerweer

dinsdag 17 juli 2018

De watersportsector profiteert van het aanhoudende mooie zomerweer. Bootjes zijn nauwelijks nog te huur, jachthavens krijgen meer passanten dan ooit en veel zeilscholen verwelkomen nieuwe cursisten. Brancheorganisatie HISWA ziet veel positiviteit onder haar leden.

Vaker Nederlandse vlag op superjachten

woensdag 11 juli 2018

Nederland is een écht superjachtbouwland. Jaarlijks leveren Nederlandse werven meerdere superjachten af. In 2017 waren het er in totaal achttien met een gemiddelde prijs van 57 miljoen euro per superjacht. Aanschaf is één ding, daarna moet het jacht in de vaart worden gehouden. Denk hierbij aan management, bemanning, verzekeringen, onderhoud, ligplaatsen en brandstof. Welke kansen heeft Nederland om vaker als vlagregister voor superjachten te fungeren?

Topjaar voor Nederlandse superjachtbouwers

donderdag 17 mei 2018

Nederlandse werven verkopen meer superjachten met een hogere totaalwaarde, terwijl hun wereldwijde marktaandeel in de laatste vijf jaar fors is toegenomen. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport Superyacht iQ van het Amsterdamse onderzoeksbureau Superyacht Company.

Markt voor gebruikte motorjachten trekt aan

maandag 23 april 2018

De verkoop van gebruikte motorjachten nam in het eerste kwartaal van 2018 toe met 10 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Dat melden jachtmakelaars die zijn aangesloten bij HISWA Vereniging en/of de Nederlandse Bond van Makelaars in Schepen (NBMS).

Royal Huisman keert grootste romp ooit

maandag 26 maart 2018

RH 400 is het grootste nieuwbouwproject dat Royal Huisman tot nu toe heeft gebouwd. Alles aan het project is enorm. Vorige week moest de aluminium romp van de driemaster met behulp van vier kranen worden gekeerd op het werfterrein van de jachtbouwer in Vollenhove. 

HISWA Amsterdam Boat Show 2018

dinsdag 6 maart 2018

Van woensdag 7 t/m zondag 11 maart vindt de HISWA Amsterdam Boat Show plaats in de RAI Amsterdam. Van speedboot, sloep en kajuitzeiljacht tot buitenboordmotoren, navigatieapparatuur en lijnen; watersportliefhebbers can eat their heart out tijdens Nederlands grootste jaarlijkse watersportbeurs.

Partners Maritiem Nederland