Jachtbouw & Watersport | Maritiem Nederland
Jachtbouw & Watersport
Foto: Heesen Yachts

Watersport en Jachtbouw

Omzet: 2,1 miljard euro (Export: 820 miljoen euro)
12.400 banen
Gespecialiseerd in op maat gemaakte jachten
Branchevereniging: Hiswa Vereniging

De jachtbouw en watersportindustrie is een zeer brede branche binnen het maritieme cluster. Ook is de sector sterk verknoopt met de toeristische sector, waardoor het economische belang van deze branche groter is dan CBS statistieken doen vermoeden. Neusje van de zalm van deze sector is de bouw van megajachten. Wereldwijd zijn er zo'n 2.000 tot 2.500 potentiele klanten voor deze schepen (tot zo'n 100 meter lengte) van een miljoen euro per strekkende meter. Qua marketing is deze tak van sport compleet verschillend van de lokale retailer of een verhuurbedrijf van jachten.

 

‘Voor substantiële besparing is nieuw ontwerp nodig’

dinsdag 17 maart 2020

Bij SAIL Amsterdam 2020 staan tall ships centraal. Nu zullen deze zeilschepen niet massaal terugkeren op de wereldzeeën, maar inmiddels komen er op moderne schepen steeds meer hulpsystemen voor windvoortstuwing. Rogier Eggers, senior projectmanager Ships bij MARIN in Wageningen, houdt zich al zo’n tien jaar bezig met dit vakgebied. “Alleen met nieuwe scheepontwerpen kunnen we brandstofbesparingen halen van 30 à 40 procent.”

Nieuwe naam chartervaart: Hollandsche Zeilvloot

dinsdag 10 maart 2020

De zeilende chartervaart in Nederland kiest voor een gezamenlijke naam en bijpassend logo: Hollandsche Zeilvloot. Met steun van HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, slaan initiatiefnemers Holland Sail, NAUPAR en Frisian Sailing Company hiermee een nieuwe weg in.

Duurzaam produceren? Printen!

dinsdag 10 december 2019

Duurzaam produceren van cradle-to-grave kan alleen als je start met een duurzame grondstof. De startup 10XL uit Dordrecht en het gepokt en gemazeld Vetus onderstrepen dit en hebben in lijn hiermee zeer interessante initiatieven ontwikkeld. Paul Steenhoff ging op stap en zag met eigen ogen hoe groot ons kleine land is als het om duurzaamheid gaat.

Handen op elkaar voor fusie Hiswa en Recron

woensdag 27 november 2019

Per 1 januari 2020 fuseren Hiswa Vereniging (ondernemersorganisatie voor jachtbouw en watersport) en Recron (branchevereniging voor recreatieondernemers) tot de nieuwe ondernemersvereniging Hiswa-Recron. De algemene ledenvergaderingen van beide verenigingen gingen op 26 november unaniem akkoord met het fusieplan.

Lancering NMT superjacht platform op 16 januari

vrijdag 22 november 2019

De afgelopen twee maanden hebben 46 bedrijven zich aangemeld voor het tijdelijke Holland Superjacht Platform van NMT. Op 16 januari vindt in het Maritiem Museum de aftrap plaats. Dan worden ook de naam en het jaarprogramma 2020 van het nieuwe platform gepresenteerd.

Volwaardig alternatief voor staal en aluminium

woensdag 13 november 2019

Geen staal of aluminium, maar koolstofvezelcomposiet. Dat is waar superjachtbouwer Royal van Lent voor koos voor de bovenbouw van een nieuw megajacht. Het schakelde hiervoor VABO Composites in, dat de engineering, mallenbouw, productie en installatie van deze bovenbouw voor zijn rekening neemt.

Jachtbouw zet in op duurzaamheid

woensdag 13 november 2019

Nieuwe herbruikbare materialen, uitstootvrije voortstuwing, gifvrije verven en varen op hoge snelheid zijn de ontwikkelingen in de wereldwijde watersportindustrie, herkenbaar aan het productaanbod en in de conferenties tijdens de Marine Equipment Trade Show, van 19 tot en met 21 november in RAI Amsterdam.

Superyacht hub Amsterdam: van ambitie naar realiteit

dinsdag 12 november 2019

Steeds meer jachtbouwers en -eigenaren weten Port of Amsterdam te vinden. De hoofdstad heeft alle troeven in handen om nog verder te groeien als superyacht hub, zowel op het vlak van nieuwbouw als re-fit en onderhoud, schrijft Alma Droog, commercial manager Superyachts.

Ook buitenlanders vragen Nederlands ICP aan

woensdag 6 november 2019

Het hebben van een eigen boot of zelfs een jacht is voor velen een droom. Een persoonlijke lening kan helpen om deze droom waarheid te laten worden. Met een bescheiden persoonlijke lening kan al een leuke sloep worden aangeschaft. Wanneer het plan is om de boot ook in het buitenland te bevaren, is het aanvragen van een ICP soms noodzakelijk.

Partners Maritiem Nederland