Jachtbouw & Watersport | Maritiem Nederland
Jachtbouw & Watersport
Foto: Heesen Yachts

Watersport en Jachtbouw

Omzet: 2,1 miljard euro (Export: 820 miljoen euro)
12.400 banen
Gespecialiseerd in op maat gemaakte jachten
Branchevereniging: Hiswa Vereniging

De jachtbouw en watersportindustrie is een zeer brede branche binnen het maritieme cluster. Ook is de sector sterk verknoopt met de toeristische sector, waardoor het economische belang van deze branche groter is dan CBS statistieken doen vermoeden. Neusje van de zalm van deze sector is de bouw van megajachten. Wereldwijd zijn er zo'n 2.000 tot 2.500 potentiele klanten voor deze schepen (tot zo'n 100 meter lengte) van een miljoen euro per strekkende meter. Qua marketing is deze tak van sport compleet verschillend van de lokale retailer of een verhuurbedrijf van jachten.

 

Einde refit clipper Stad Amsterdam in zicht

dinsdag 2 juni 2020

De uitgebreide refit van de clipper Stad Amsterdam nadert het einde. De komende twee maanden staan in het teken van de afronding van de werkzaamheden aan boord, een reeks proefvaarten op zee en een intensieve crew sail training. Intussen wordt gekeken naar de mogelijkheden om het schip vanaf komende zomer weer toegankelijk te maken voor publiek, binnen de corona-richtlijnen van het RIVM.

Marktpartijen betalen voor verbreding Kornwerderzand

maandag 25 mei 2020

Het Rijk, regionale overheden en marktpartijen zijn het eens geworden over de bijdrage van 26,5 miljoen euro voor de verbreding van het sluiscomplex bij Kornwerderzand. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maakte dit bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Strontweek gaat vooralsnog door

dinsdag 28 april 2020

SAIL Amsterdam gaat niet door, het Skûtsjesilen moeten we dit jaar missen en de Zachtebedrace is ook al van de kaart. Temidden van al deze afgelastingen laten de organisatoren van de Strontweek in Workum weten dat hun evenement van 12 tot 17 oktober vooralsnog doorgaat. Al zal 'anderhalve meter' voor alle onderdelen van de Strontweek een hele hijs worden.

SAIL 2020 gaat niet door, uitstellen is geen optie

woensdag 22 april 2020

Eerder dan verwacht heeft de organisatie van SAIL Amsterdam 2020 besloten de editie 2020 van het publieksevenement te annuleren. Uitstel is geen optie. Door het verbod op grote evenementen tot 1 september a.s. is het onmogelijk om SAIL Amsterdam 2020 te organiseren. "In zorgvuldige afstemming met de gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam, Provincie Noord-Holland en andere betrokken partners is de lastige beslissing genomen om SAIL pas weer te organiseren in 2025."

Hiswa-Recron maakt coronaprotocol voor waterrecreant

vrijdag 3 april 2020

Hiswa-Recron heeft een gedragscode opgesteld voor waterrecreanten. Iedereen wordt geacht zoveel mogelijk thuis te blijven, maar als mensen toch het water op gaan, is het belangrijk om dit op verantwoorde wijze te doen. Deze code moet ervoor zorgen dat de RIVM-maatregelen ook op het water worden nageleefd.

‘Voor substantiële besparing is nieuw ontwerp nodig’

dinsdag 17 maart 2020

Bij SAIL Amsterdam 2020 staan tall ships centraal. Nu zullen deze zeilschepen niet massaal terugkeren op de wereldzeeën, maar inmiddels komen er op moderne schepen steeds meer hulpsystemen voor windvoortstuwing. Rogier Eggers, senior projectmanager Ships bij MARIN in Wageningen, houdt zich al zo’n tien jaar bezig met dit vakgebied. “Alleen met nieuwe scheepontwerpen kunnen we brandstofbesparingen halen van 30 à 40 procent.”

Nieuwe naam chartervaart: Hollandsche Zeilvloot

dinsdag 10 maart 2020

De zeilende chartervaart in Nederland kiest voor een gezamenlijke naam en bijpassend logo: Hollandsche Zeilvloot. Met steun van HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, slaan initiatiefnemers Holland Sail, NAUPAR en Frisian Sailing Company hiermee een nieuwe weg in.

Partners Maritiem Nederland