Jachtbouw & Watersport | Maritiem Nederland
Jachtbouw & Watersport
Foto: Heesen Yachts

Watersport en Jachtbouw

Omzet: 2,1 miljard euro (Export: 820 miljoen euro)
12.400 banen
Gespecialiseerd in op maat gemaakte jachten
Branchevereniging: Hiswa Vereniging

De jachtbouw en watersportindustrie is een zeer brede branche binnen het maritieme cluster. Ook is de sector sterk verknoopt met de toeristische sector, waardoor het economische belang van deze branche groter is dan CBS statistieken doen vermoeden. Neusje van de zalm van deze sector is de bouw van megajachten. Wereldwijd zijn er zo'n 2.000 tot 2.500 potentiele klanten voor deze schepen (tot zo'n 100 meter lengte) van een miljoen euro per strekkende meter. Qua marketing is deze tak van sport compleet verschillend van de lokale retailer of een verhuurbedrijf van jachten.

 

Bouwen aan een product met sex appeal

dinsdag 13 oktober 2020

Ook in tijden van corona ziet de toekomst van Heesen Yachts er niet slecht uit. “We zullen in 2020 wat omzetverlies hebben, maar het aantal leveringen groeit nog steeds en zal blijven groeien”, zei CEO Arthur Brouwer tijdens een recente (video) persconferentie. De drukte houdt de komende maanden aan. Een blik op de werkvloer van Heesen.

Huisman komt opnieuw met top-10 zeiljacht

woensdag 23 september 2020

Op de dag dat de Monte Carlo Boatshow zou worden gehouden, presenteren Royal Huisman en de Engelse superjachtontwerper Malcolm McKeon het ontwerp van een spraakmakend zeiljacht. Huisman bouwt het jacht op speculatie, maar een eventuele koper kan het ontwerp nog helemaal naar eigen hand zetten.

Watersporter moet zelf maritieme assistentie regelen

woensdag 12 augustus 2020

Vanaf 17 augustus zijn watersporters zelf verantwoordelijk om maritieme assistentie (pechhulp) te regelen bij niet-spoedeisende hulp. Het gaat hierbij om situaties waarbij er geen acuut gevaar is voor levens en/of vaartuigen, bijvoorbeeld bij motorpech of een verzoek om sleephulp. In gevaarlijke situaties moet altijd de Kustwacht worden gewaarschuwd.

Heesen plaatst motoren op grootste stalen jacht

dinsdag 4 augustus 2020

Heesen Yachts heeft de motoren geïnstalleerd voor Project Falcon, het grootste jacht met een stalen displacement romp tot nu toe. De twee motoren van elk 13,2 ton werden met de grootst mogelijke precisie in de machinekamer geschoven. Het jacht wordt in 2021 te water gelaten.

Veiligheidscampagne mikt op 'nieuwe' watersporters

dinsdag 14 juli 2020

‘Bootjes niet aan te slepen!’ en ‘Heel Nederland wil het water op!’. Zomaar twee nieuwskoppen uit de afgelopen weken. Nederlanders hebben massaal het water (her-)ontdekt nu de zomervakantie in het buitenland door de coronacrisis ‘in het water’ is gevallen. Opvallend veel nieuwe waterrecreanten gaan op zoek naar informatie over veilig varen.

Verbreding Kornwerderzand: it giet oan

woensdag 24 juni 2020

Het vernieuwen van de bruggen en verruimen van de sluis bij Kornwerderzand kan van start. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder (provincie Fryslân) hebben hiervoor op 24 juni de Bestuursovereenkomst Verruiming sluiscomplex Kornwerderzand getekend.

Partners Maritiem Nederland