Jachtbouw & Watersport | Maritiem Nederland
Jachtbouw & Watersport
Foto: Heesen Yachts

Watersport en Jachtbouw

Omzet: 2,1 miljard euro (Export: 820 miljoen euro)
12.400 banen
Gespecialiseerd in op maat gemaakte jachten
Branchevereniging: Hiswa Vereniging

De jachtbouw en watersportindustrie is een zeer brede branche binnen het maritieme cluster. Ook is de sector sterk verknoopt met de toeristische sector, waardoor het economische belang van deze branche groter is dan CBS statistieken doen vermoeden. Neusje van de zalm van deze sector is de bouw van megajachten. Wereldwijd zijn er zo'n 2.000 tot 2.500 potentiele klanten voor deze schepen (tot zo'n 100 meter lengte) van een miljoen euro per strekkende meter. Qua marketing is deze tak van sport compleet verschillend van de lokale retailer of een verhuurbedrijf van jachten.

 

Heesen verkoopt speculatiejacht 'project Gemini'

vrijdag 30 april 2021

Heesen Yachts heeft project Gemini verkocht. Het 55 m lange stalen jacht is gebouwd op speculatie. Het is het tweede jacht dat Heesen dit voorjaar verkoopt. De klant is aangebracht door het Russische charterbedrijf Arcon Yachts, dat ook de afbouw in Oss begeleidt.

Royal Huisman bouwt 'super sized' sportvisjacht

donderdag 22 april 2021

Royal Huisman heeft de opdracht gekregen voor de bouw van een 'super sized' sportvisjacht. Met een lengte van 52m zal 'Project 406' na oplevering met afstand het grootste, meest luxueuze, en uitzonderlijke sportvisjacht ter wereld worden. Na de contractondertekening eind 2020 presenteren Vripack en Huisman de eerste impressies van het jacht.

Nieuw netwerk systeemintegratie jachtbouw RH Marine

donderdag 4 februari 2021

RH Marine introduceert de nieuwe generatie van systeemintegratie voor de jachtbouw. Met een nieuw digitaal netwerk voor alle systemen aan boord kunnen kilometers aan signaalkabels worden bespaard. Dat maakt schepen lichter, de besturing en monitoring efficiënter en het toevoegen van nieuwe functionaliteiten eenvoudiger. Dankzij de opslag en analyse van data wordt voorspellend onderhoud van jachten mogelijk.

Als het aan Heesen ligt wordt 2021 het jaar van Oss

maandag 11 januari 2021

Het Chinese Nieuwe Jaar dat in februari 2021 begint, wordt het jaar van de Os. Als het aan Heesen Yachts ligt, wordt het ook het jaar van Oss. Dit jaar verwacht de jachtbouwer zes nieuwe jachten op te leveren met een totale lengte van 315 meter en een totaalvolume van 3.816 GT. Het orderboek telt veertien jachten in aanbouw met leveringen tot in 2014.

‘Niet alleen maar bouwen, bouwen, bouwen’

woensdag 25 november 2020

In tegenstelling tot de traditionele scheepsbouw doen de vier grote Nederlandse superjachtbouwers het behoorlijk goed. Maar schijn bedriegt, zegt Hein Velema. Na elf jaar bij Feadship, waar hij onder meer directeur Marketing & Sales was, en dertien jaar in Monaco, heeft de econoom een brede kijk op de markt ontwikkeld. Voor Deal Drechtsteden deed hij onderzoek naar de positie van de Nederlandse superjachtsector. Er liggen kansen op het gebied van verduurzaming, meer toegevoegde waarde in de cascobouw en dienstverlening aan eigenaren van superjachten, inclusief refits. En ja, ook de bouw van zeer grote jachten is een groeimarkt.

Heesen verkoopt project Triton

maandag 2 november 2020

Heesen Yachts heeft project Triton verkocht, een stalen jacht met een lengte van 50 meter en een volume van minder dan 500 GT. Triton is het derde jacht dat Heesen dit jaar verkoopt. Met twaalf jachten in aanbouw en leveringen tot in 2023 blijft de jachtbouwer op koers.

De Keizer Marine komt onder de vleugels van Eekels

maandag 2 november 2020

Het op 15 oktober failliet verklaarde De Keizer Marine Engineering uit Zaandam maakt een doorstart. De toeleverancier voor de internationale jachtbouw komt onder de vleugels van Eekels Technology, een dochteronderneming van het industriële concern TBI Holdings.

Partners Maritiem Nederland