Jachtbouw & Watersport | Maritiem Nederland
Jachtbouw & Watersport
Foto: Heesen Yachts

Watersport en Jachtbouw

Omzet: 2,1 miljard euro (Export: 820 miljoen euro)
12.400 banen
Gespecialiseerd in op maat gemaakte jachten
Branchevereniging: Hiswa Vereniging

De jachtbouw en watersportindustrie is een zeer brede branche binnen het maritieme cluster. Ook is de sector sterk verknoopt met de toeristische sector, waardoor het economische belang van deze branche groter is dan CBS statistieken doen vermoeden. Neusje van de zalm van deze sector is de bouw van megajachten. Wereldwijd zijn er zo'n 2.000 tot 2.500 potentiele klanten voor deze schepen (tot zo'n 100 meter lengte) van een miljoen euro per strekkende meter. Qua marketing is deze tak van sport compleet verschillend van de lokale retailer of een verhuurbedrijf van jachten.

 

Zuinig zonder boeg- of hekgolf

woensdag 23 juli 2014

Naast zuinige motoren, minder vervuilende brandstoffen en slim energiemanagement wordt ook gewerkt aan zuinige schepen door rompvormen te ontwikkelen die minder weerstand ondervinden in het water. Een overzicht van recente ontwikkelingen.

Proefvaart snel superjacht van Heesen Yachts afgerond

donderdag 20 maart 2014

Begin maart rondde het in Oss gevestigde Heesen Yachts de proefvaart van het 40 meter lange superjacht ‘Galatea’ af. Opvallend was de snelheid, het 203 ton wegende schip stoof begin maart met een snelheid van 29,7 knopen (55 km/h) over het haringvliet bij Hellevoetsluis.

Microcontroller bepaalt ideale zeilstand

dinsdag 21 januari 2014

De jaarlijkse zeilwedstrijd voor modelzeilboten bij MARIN heeft dit jaar een fraai staaltje meet- en regeltechniek opgeleverd. Maar vindt deze techniek haar weg uiteindelijk naar de ‘echte’ scheeps- en jachtbouw?

Kleine verschillen maken het grote verschil

woensdag 9 oktober 2013

Het verschil tussen een superjacht en een commercieel vaartuig is wat design betreft eenvoudig te maken. Onderhuids is dit een stuk lastiger. Daarom kijken we in wederzijdse machinekamers en zien we hoe de elektrotechniek van een viskotter de bezitter van een superjacht ook blij maakt.

Partners Maritiem Nederland