Jachtbouw & Watersport | Maritiem Nederland
Jachtbouw & Watersport
Foto: Heesen Yachts

Watersport en Jachtbouw

Omzet: 2,1 miljard euro (Export: 820 miljoen euro)
12.400 banen
Gespecialiseerd in op maat gemaakte jachten
Branchevereniging: Hiswa Vereniging

De jachtbouw en watersportindustrie is een zeer brede branche binnen het maritieme cluster. Ook is de sector sterk verknoopt met de toeristische sector, waardoor het economische belang van deze branche groter is dan CBS statistieken doen vermoeden. Neusje van de zalm van deze sector is de bouw van megajachten. Wereldwijd zijn er zo'n 2.000 tot 2.500 potentiele klanten voor deze schepen (tot zo'n 100 meter lengte) van een miljoen euro per strekkende meter. Qua marketing is deze tak van sport compleet verschillend van de lokale retailer of een verhuurbedrijf van jachten.

 

Luxe motorboot op zonnekracht

vrijdag 10 april 2015

Dit voorjaar gaat er een Solar Boat proefrondjes varen waarbij alle zonnepanelen in serie geschakeld zijn. Op die manier moet er voldoende voltage aan laadstroom uit de panelen te krijgen zijn voor de krachtige hoofdmotor.

Ringmotor nu ook in de watersport

woensdag 8 april 2015

De Stille Boot in het Friese Heeg heeft de ringmotor geïntroduceerd in de watersport. Deze aandrijving is efficiënt doordat de beweging van de elektromotor samenvalt met de draaiing van de schroef.

Top vijf snelste luxe jachten

dinsdag 31 maart 2015

Tuurlijk, het helpt als er meer dan 20.000 pk verdeeld over drie gasturbines en twee verbrandingsmotoren in de machinekamer ligt. Maar wanneer je echt hard wilt gaan, spelen weerstand, gewicht en zelfs aerodynamica een cruciale rol.

Royal HaskoningDHV ontwerpt kantelsluis

donderdag 11 september 2014

Royal HaskoningDHV heeft een ‘kantelsluis’ ontworpen voor plezierjachten. Belangrijkste kenmerk is dat verkeersbruggen veel minder vaak open hoeven doordat de schepen 8 meter lager kunnen doorvaren.

Zuinig zonder boeg- of hekgolf

woensdag 23 juli 2014

Naast zuinige motoren, minder vervuilende brandstoffen en slim energiemanagement wordt ook gewerkt aan zuinige schepen door rompvormen te ontwikkelen die minder weerstand ondervinden in het water. Een overzicht van recente ontwikkelingen.

Partners Maritiem Nederland