Jachtbouw & Watersport | Maritiem Nederland
Jachtbouw & Watersport
Foto: Heesen Yachts

Watersport en Jachtbouw

Omzet: 2,1 miljard euro (Export: 820 miljoen euro)
12.400 banen
Gespecialiseerd in op maat gemaakte jachten
Branchevereniging: Hiswa Vereniging

De jachtbouw en watersportindustrie is een zeer brede branche binnen het maritieme cluster. Ook is de sector sterk verknoopt met de toeristische sector, waardoor het economische belang van deze branche groter is dan CBS statistieken doen vermoeden. Neusje van de zalm van deze sector is de bouw van megajachten. Wereldwijd zijn er zo'n 2.000 tot 2.500 potentiele klanten voor deze schepen (tot zo'n 100 meter lengte) van een miljoen euro per strekkende meter. Qua marketing is deze tak van sport compleet verschillend van de lokale retailer of een verhuurbedrijf van jachten.

 

RWS lanceert aanmeldsysteem voor bruggen en sluizen

dinsdag 26 oktober 2021

Vanaf 1 november 2021 biedt Rijkswaterstaat schippers en verladers een nieuw online aanmeldsysteem waarmee zij snel en efficiënt een brug- of sluispassage kunnen aanvragen buiten de reguliere openingstijden om. Via de website Vaarweginformatie.nl kunnen zij hun extra openingsverzoek indienen.

Heesen plaatst motoren op krachtigste jacht ooit

maandag 20 september 2021

Met vier MTU 20V4000-motoren met in totaal 22.000 pk en een topsnelheid van 37 knopen is Skyfall het krachtigste jacht dat Heesen ooit heeft gebouwd. Sinds enkele dagen ligt het jacht in hal negen van de werf in Oss, waar het wordt afgebouwd. In het voorjaar van 2023 zal het jacht de haven van Oss verlaten voor intensieve proefvaarten op de Noordzee.

Hiswa te Water 2021 gaat niet door

woensdag 18 augustus 2021

Tot grote teleurstelling van de organisatie gaat de editie 2021 van de Hiswa te Water niet door. De grote openlucht watersportbeurs zou van eind augustus tot begin september plaatsvinden in de Bataviahaven in Lelystad.

Vaarverbod recreatievaart op groot deel Maas en Rijn

zaterdag 17 juli 2021

De hevige regenval sinds 14 juli heeft gezorgd voor extreem hoge waterafvoer in de Maas. Ook op de Rijn en zijn vertakkingen is de waterstand hoger dan in een normale zomerperiode. De Maas is van Ternaaijen tot aan Lith volledig gestremd voor alle scheepvaart, zowel beroeps- als recreatievaart. Op verschillende andere rivieren geldt een verbod op recreatievaart. Rijkswaterstaat raadt aan de komende tijd goed te letten op de actuele waterstanden.

Werk mee met onderzoek naar blauwalg

vrijdag 16 juli 2021

Blauwalg beperkt zich niet tot de officiële zwemwaterlocaties of andere wateren die goed in de gaten worden gehouden. Wetenschappers van Wageningen University & Research hebben daarom een app ontwikkeld waarin iedereen blauwalg kan melden.

Praktijkopleiding op het water

dinsdag 13 juli 2021

Nautische vaardigheid leer je in de praktijk. Wie beroepsmatig het water op gaat in een kleine boot, hoeft geen Groot Vaarbewijs te hebben maar moet wel deskundig zijn. Het NauPro vaarbewijs is een gloednieuwe praktijkopleiding waar allerlei beroepsgroepen les krijgen in bootbeheersing en veiligheid. Maritiem Nederland liep mee op de allereerste trainingsdag.

Meer ernstige scheepsongevallen in 2020

vrijdag 25 juni 2021

Op de kanalen, rivieren en meren van Nederland, zijn in 2020 minder scheepsongevallen geregistreerd dan in 2019. Het aantal ernstige ongevallen steeg echter van 160 naar 175. Bij deze ongevallen vielen drie dodelijke slachtoffers.

Vrachtschepen onder zeil

woensdag 16 juni 2021

Zeilende scheepvaart keert terug. Er zijn op dit moment wereldwijd transportschepen in aanbouw die gedeeltelijk of helemaal worden voortgestuwd door windkracht. Transporteurs verwelkomen het duurzaam vervoer. Classificatiebureaus DNV GL en Bureau Veritas hebben de veiligheid en bedrijfszekerheid van windvoortstuwing voor zeeschepen positief beoordeeld.

Coronacrisis klap voor omzet maritieme maakindustrie

woensdag 26 mei 2021

Zoals verwacht heeft de Nederlandse maritieme maakindustrie in 2020 flink te lijden gehad onder de coronacrisis. Met uitzondering van de superjachtbouw daalde de orderintake in alle maritieme segmenten. De totale omzet van de Nederlandse maritieme maakindustrie daalde met 9,5 procent ten opzichte van 2019 tot 7,0 miljard euro.

Partners Maritiem Nederland