Jachtbouw & Watersport | Maritiem Nederland
Jachtbouw & Watersport
Foto: Heesen Yachts

Watersport en Jachtbouw

Omzet: 2,1 miljard euro (Export: 820 miljoen euro)
12.400 banen
Gespecialiseerd in op maat gemaakte jachten
Branchevereniging: Hiswa Vereniging

De jachtbouw en watersportindustrie is een zeer brede branche binnen het maritieme cluster. Ook is de sector sterk verknoopt met de toeristische sector, waardoor het economische belang van deze branche groter is dan CBS statistieken doen vermoeden. Neusje van de zalm van deze sector is de bouw van megajachten. Wereldwijd zijn er zo'n 2.000 tot 2.500 potentiele klanten voor deze schepen (tot zo'n 100 meter lengte) van een miljoen euro per strekkende meter. Qua marketing is deze tak van sport compleet verschillend van de lokale retailer of een verhuurbedrijf van jachten.

 

Als het aan Heesen ligt wordt 2021 het jaar van Oss

maandag 11 januari 2021

Het Chinese Nieuwe Jaar dat in februari 2021 begint, wordt het jaar van de Os. Als het aan Heesen Yachts ligt, wordt het ook het jaar van Oss. Dit jaar verwacht de jachtbouwer zes nieuwe jachten op te leveren met een totale lengte van 315 meter en een totaalvolume van 3.816 GT. Het orderboek telt veertien jachten in aanbouw met leveringen tot in 2014.

‘Niet alleen maar bouwen, bouwen, bouwen’

woensdag 25 november 2020

In tegenstelling tot de traditionele scheepsbouw doen de vier grote Nederlandse superjachtbouwers het behoorlijk goed. Maar schijn bedriegt, zegt Hein Velema. Na elf jaar bij Feadship, waar hij onder meer directeur Marketing & Sales was, en dertien jaar in Monaco, heeft de econoom een brede kijk op de markt ontwikkeld. Voor Deal Drechtsteden deed hij onderzoek naar de positie van de Nederlandse superjachtsector. Er liggen kansen op het gebied van verduurzaming, meer toegevoegde waarde in de cascobouw en dienstverlening aan eigenaren van superjachten, inclusief refits. En ja, ook de bouw van zeer grote jachten is een groeimarkt.

Heesen verkoopt project Triton

maandag 2 november 2020

Heesen Yachts heeft project Triton verkocht, een stalen jacht met een lengte van 50 meter en een volume van minder dan 500 GT. Triton is het derde jacht dat Heesen dit jaar verkoopt. Met twaalf jachten in aanbouw en leveringen tot in 2023 blijft de jachtbouwer op koers.

De Keizer Marine komt onder de vleugels van Eekels

maandag 2 november 2020

Het op 15 oktober failliet verklaarde De Keizer Marine Engineering uit Zaandam maakt een doorstart. De toeleverancier voor de internationale jachtbouw komt onder de vleugels van Eekels Technology, een dochteronderneming van het industriële concern TBI Holdings.

Rijkswaterstaat en Allseas lanceren opvang zwerfafval

woensdag 28 oktober 2020

Rijkswaterstaat heeft samen met Allseas een innovatief opvangsysteem ontwikkeld dat zowel drijvend zwerfafval als afval tot 1 m onder water opvangt. Het systeem, Catchy is in gebruik genomen in de Vijfsluizerhaven. Het systeem voorkomt dat macro- en microplastics naar het beschermde natuurgebied en de Noordzee kunnen stromen.

Bouwen aan een product met sex appeal

dinsdag 13 oktober 2020

Ook in tijden van corona ziet de toekomst van Heesen Yachts er niet slecht uit. “We zullen in 2020 wat omzetverlies hebben, maar het aantal leveringen groeit nog steeds en zal blijven groeien”, zei CEO Arthur Brouwer tijdens een recente (video) persconferentie. De drukte houdt de komende maanden aan. Een blik op de werkvloer van Heesen.

Huisman komt opnieuw met top-10 zeiljacht

woensdag 23 september 2020

Op de dag dat de Monte Carlo Boatshow zou worden gehouden, presenteren Royal Huisman en de Engelse superjachtontwerper Malcolm McKeon het ontwerp van een spraakmakend zeiljacht. Huisman bouwt het jacht op speculatie, maar een eventuele koper kan het ontwerp nog helemaal naar eigen hand zetten.

Partners Maritiem Nederland