Havens | Maritiem Nederland
Havens

Nederlandse Zeehavens

Omzet: 12,7 miljard euro
Met 575 miljoen ton overslag het grootste havenland van Europa
41.000 banen

De term ‘Nederland als toegangspoort van Europa’ wordt nog wel het meest geïllustreerd door het feit dat Nederlandse zeehavens meer goederen overslaan dan havens in het veel grotere Verenigd Koninkrijk, dat voor export en import op de kanaaltunnel en enkele vliegvelden na volledig afhankelijk is van goederenvervoer over zee. Met de komst van een aantal zeer efficiënte containerterminals op de Tweede Maasvlakte zal die positie alleen maar versterken in de nabije toekomst. In Nederland is Rotterdam verantwoordelijk voor iets meer dan de helft van de overslag. Overige havenregio's zijn de havens aan het Noordzeekanaal, de Scheldebekkens en de Noordelijke zeehavens Den Helder, Harlingen, Delfzijl en de Eemshaven.

 

Europese steun voor onderzoek vervoer op afstand

vrijdag 19 juni 2020

De Europese Unie stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor het internationale onderzoeksproject 5G-Blueprint. Doel van het project is te onderzoeken hoe met behulp van besturing op afstand transport en logistiek – ook grensoverschrijdend – efficiënter kan verlopen.

Marine Systems brengt Eco-containerwash op de markt

vrijdag 12 juni 2020

Het Goese bedrijf Marine Systems heeft een geautomatiseerde containerreiniger ontwikkeld die niet alleen een flinke tijdwinst oplevert in vergelijking met handmatig wassen maar ook met veel minder water toe kan. Na een uitgebreide testfase op de Maasvlakte is de 'Eco-containerwash' gereed voor marktintroductie.

Delfzijl loopt al warm voor DelfSail 2021

woensdag 10 juni 2020

Op 10 juni 2021, precies over een jaar, begint de zevende editie van DelfSail, de parade van tall ships in en rond de haven van Delfzijl. De organisatie van DelfSail 2021 heeft onder meer de 'Etoile du Roy' gecontracteerd, een replica van een Engels fregat uit 1745, die eerder te bewonderen was in de film over het leven van Michiel de Ruyter.

Boskalis verdiept vaargeul en havenbassin Helsinki

woensdag 27 mei 2020

Boskalis heeft twee contracten verworven van het Finse Agentschap voor Transportinfrastructuur, de haven van Helsinki en de stad Helsinki. In de haven van Helsinki zal Boskalis de Vuosaari-vaargeul en het havenbassin verdiepen van elf naar dertien meter en een deel van het gebaggerde materiaal gebruiken voor de ontwikkeling van Helsinki’s Hernesaari-gebied, dat dicht bij het centrum van de stad ligt.

Zware-ladingschip bezorgt nieuwe diepzeekranen RWG

donderdag 23 april 2020

Het Chinese zware-ladingschip 'Zhen Hoa 26' heeft op 23 april twee nieuwe diepzeekranen afgeleverd bij Rotterdam World Gateway (RWG). Het lossen van de kranen duurt circa tien dagen, waarna ze in de komende maanden in bedrijf gesteld zullen worden op de kade van RWG.

Gezamenlijke regie voor toekomstbestendige zeehavens

donderdag 2 april 2020

De Nederlandse zeehavens bevinden zich in een goede uitgangspositie, maar door de fundamentele uitdagingen die op de havens afkomen is dat niet langer vanzelfsprekend. Meer samenwerking is noodzakelijk om de vooraanstaande positie van de Nederlandse havens in Europa en de wereld te behouden. Dat schrijft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) bij de aanbieding van de Havennota 2020. Alleen door intensief samen te werken kunnen de havenbedrijven "een systeemsprong naar een duurzame en digitale haveneconomie" maken, aldus de minister.

Eemshaven nu ook per bus bereikbaar

maandag 2 maart 2020

Sinds een kleine twee jaar heeft Eemshaven een eigen treinstation (geëxploiteerd door Arriva). De haven was al goed bereikbaar per schip, helikopter en auto. Sinds eind december 2019 is de Eemshaven nu ook te bereiken per bus.

Varen op waterstof als de klant daar om vraagt

dinsdag 18 februari 2020

Een trekker voor het verplaatsen en vervoeren van containers en trailers in de haven, dat is het eerste grote ontwerp van Zepp Solutions dat nu gerealiseerd wordt. Hij gaat rijden op waterstof. De aloude diesel, de onvermijdelijke uitstoot en de ongezonde lucht voor de havenwerkers behoort dan tot het verleden. Terberg Benschop laat de trekkers (yard tractors) bouwen, Zepp Solutions zorgt voor de waterstofaandrijving.

Partners Maritiem Nederland