Havens | Maritiem Nederland
Havens

Nederlandse Zeehavens

Omzet: 12,7 miljard euro
Met 575 miljoen ton overslag het grootste havenland van Europa
41.000 banen

De term ‘Nederland als toegangspoort van Europa’ wordt nog wel het meest geïllustreerd door het feit dat Nederlandse zeehavens meer goederen overslaan dan havens in het veel grotere Verenigd Koninkrijk, dat voor export en import op de kanaaltunnel en enkele vliegvelden na volledig afhankelijk is van goederenvervoer over zee. Met de komst van een aantal zeer efficiënte containerterminals op de Tweede Maasvlakte zal die positie alleen maar versterken in de nabije toekomst. In Nederland is Rotterdam verantwoordelijk voor iets meer dan de helft van de overslag. Overige havenregio's zijn de havens aan het Noordzeekanaal, de Scheldebekkens en de Noordelijke zeehavens Den Helder, Harlingen, Delfzijl en de Eemshaven.

 

Port of Moerdijk verlangt terug naar 'oude normaal'

vrijdag 22 januari 2021

Port of Moerdijk wil dit jaar doorbouwen aan haar ambitie om uit te groeien naar duurzaam knooppunt in logistiek en procesindustrie. "2021 wordt het jaar van positief vooruitkijken en van terug naar het oude normaal. Van meer in contact, minder op afstand. Van nieuwe vestigingen en grote ontwikkelingen. Van daadkracht en vertrouwen."

Goed jaar Groningen Seaports ondanks lagere overslag

vrijdag 15 januari 2021

In het jaar van de corona- en stikstofcrisis heeft Groningen Seaports uitstekende resultaten behaald als het gaat om terreinuitgifte aan bedrijven. Mede door een totale gronduitgifte van bijna 100 hectare beleefde het havenbedrijf, met een omzet van 72 miljoen euro en een winstprognose van 17 miljoen euro (voor belasting), financieel een goed jaar.

North Sea Port ziet herstel na forse dip in 2020

woensdag 13 januari 2021

North Sea Port boekte in 2020 63,5 miljoen ton goederenoverslag via zeevaart, een daling van 11,2 procent. De coronacrisis, Brexit en de oliecrisis laten zich duidelijk voelen. De overslag van containers blijft nog wel groeien. Over 2021 is het havenbedrijf positief, maar pas in 2022 ligt een volledig herstel in het verschiet.

Openhartoperatie in drukste verkeersas van Vlaanderen

dinsdag 5 januari 2021

De komende tien jaar zal de verkeersinfrastructuur in Antwerpen een metamorfose ondergaan: er komen verschillende tunnels om de Antwerpse Ring helemaal rond te maken. Op 5 januari heeft bouwheer Lantis de aannemers geselecteerd die het nieuwe knooppunt in de haven, de tunnels op de bodem van het Albertkanaal en de nieuwe Ring van de Oosterweelverbinding voor hun rekening nemen. De twee laatste contracten zijn goed voor een aanneemsom van 3 miljard euro.

Papierloze veerlijn tussen Duinkerken en Ierland

maandag 4 januari 2021

Met de afvaart van de Optima Seaways uit Rosslare Europort naar Duinkerken werd op 2 januari de nieuwe DFDS-veerlijn voor vrachtwagens geopend tussen Frankrijk en Ierland. Via deze route kunnen exporteurs en vervoerders hun transporten binnen de EU uitvoeren met vermijding van de douaneformaliteiten die vanaf dit jaar gelden voor transporten via de Britse route over land.

Rustige eerste dag in zeehavens na de Brexit-deal

maandag 4 januari 2021

Er werd met enige spanning uitgekeken naar de eerste dag waarop weer douaneformaliteiten zouden gelden voor goederenvervoer tussen het VK en de Europese Unie. In de havens van Rotterdam en IJmuiden bleef het rustig. Verkeersopstoppingen nabij ferry terminals bleven uit. Op de speciale Brexit bufferparkeerlocaties voor vrachtwagenchauffeurs die hun papieren nog niet op orde hebben, kon je een kanon afschieten.

Meubels uit scheepsafval voor Google Eemshaven

woensdag 16 december 2020

De Nederlandse bedrijven Bek & Verburg, Impact Recycling en Dunia Design hebben met Groningen Seaports de handen ineen geslagen om van afvalplastic stijlvolle meubels te maken. Het datacenter van Google in het havengebied is de eerste afnemer van de uit havenafvalplastic uit de Eemshaven vervaardigde meubels.

Bouw grootste groene waterstoffabriek dichterbij

dinsdag 8 december 2020

De deelname van het Duitse RWE en Noorse Equinor aan het NortH2-project van Gasunie, Groningen Seaports en Shell Nederland brengt de bouw van het grootste groene waterstoffabriek van Europa een stap dichterbij. Het project moet leiden tot 8 tot 10 megaton CO₂-reductie per jaar in 2040.

Zeehavens werken aan geïntegreerd havensysteem

dinsdag 1 december 2020

"Samenwerking is de sleutel tot succes voor onze havens om ook de komende jaren bovenaan de wereldranglijst te staan", schrijft minister Van Nieuwenhuizen in de Havennota die ze naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Door intensiever samen te werken gaan de vijf grootste Nederlandse zeehavens nieuwe uitdagingen aan rond digitalisering, verduurzaming en klimaatverandering om hun mondiale toppositie te behouden.

Partners Maritiem Nederland