Havens | Maritiem Nederland
Havens

Nederlandse Zeehavens

Omzet: 12,7 miljard euro
Met 575 miljoen ton overslag het grootste havenland van Europa
41.000 banen

De term ‘Nederland als toegangspoort van Europa’ wordt nog wel het meest geïllustreerd door het feit dat Nederlandse zeehavens meer goederen overslaan dan havens in het veel grotere Verenigd Koninkrijk, dat voor export en import op de kanaaltunnel en enkele vliegvelden na volledig afhankelijk is van goederenvervoer over zee. Met de komst van een aantal zeer efficiënte containerterminals op de Tweede Maasvlakte zal die positie alleen maar versterken in de nabije toekomst. In Nederland is Rotterdam verantwoordelijk voor iets meer dan de helft van de overslag. Overige havenregio's zijn de havens aan het Noordzeekanaal, de Scheldebekkens en de Noordelijke zeehavens Den Helder, Harlingen, Delfzijl en de Eemshaven.

 

Openhartoperatie in drukste verkeersas van Vlaanderen

dinsdag 5 januari 2021

De komende tien jaar zal de verkeersinfrastructuur in Antwerpen een metamorfose ondergaan: er komen verschillende tunnels om de Antwerpse Ring helemaal rond te maken. Op 5 januari heeft bouwheer Lantis de aannemers geselecteerd die het nieuwe knooppunt in de haven, de tunnels op de bodem van het Albertkanaal en de nieuwe Ring van de Oosterweelverbinding voor hun rekening nemen. De twee laatste contracten zijn goed voor een aanneemsom van 3 miljard euro.

Papierloze veerlijn tussen Duinkerken en Ierland

maandag 4 januari 2021

Met de afvaart van de Optima Seaways uit Rosslare Europort naar Duinkerken werd op 2 januari de nieuwe DFDS-veerlijn voor vrachtwagens geopend tussen Frankrijk en Ierland. Via deze route kunnen exporteurs en vervoerders hun transporten binnen de EU uitvoeren met vermijding van de douaneformaliteiten die vanaf dit jaar gelden voor transporten via de Britse route over land.

Rustige eerste dag in zeehavens na de Brexit-deal

maandag 4 januari 2021

Er werd met enige spanning uitgekeken naar de eerste dag waarop weer douaneformaliteiten zouden gelden voor goederenvervoer tussen het VK en de Europese Unie. In de havens van Rotterdam en IJmuiden bleef het rustig. Verkeersopstoppingen nabij ferry terminals bleven uit. Op de speciale Brexit bufferparkeerlocaties voor vrachtwagenchauffeurs die hun papieren nog niet op orde hebben, kon je een kanon afschieten.

Meubels uit scheepsafval voor Google Eemshaven

woensdag 16 december 2020

De Nederlandse bedrijven Bek & Verburg, Impact Recycling en Dunia Design hebben met Groningen Seaports de handen ineen geslagen om van afvalplastic stijlvolle meubels te maken. Het datacenter van Google in het havengebied is de eerste afnemer van de uit havenafvalplastic uit de Eemshaven vervaardigde meubels.

Bouw grootste groene waterstoffabriek dichterbij

dinsdag 8 december 2020

De deelname van het Duitse RWE en Noorse Equinor aan het NortH2-project van Gasunie, Groningen Seaports en Shell Nederland brengt de bouw van het grootste groene waterstoffabriek van Europa een stap dichterbij. Het project moet leiden tot 8 tot 10 megaton CO₂-reductie per jaar in 2040.

Zeehavens werken aan geïntegreerd havensysteem

dinsdag 1 december 2020

"Samenwerking is de sleutel tot succes voor onze havens om ook de komende jaren bovenaan de wereldranglijst te staan", schrijft minister Van Nieuwenhuizen in de Havennota die ze naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Door intensiever samen te werken gaan de vijf grootste Nederlandse zeehavens nieuwe uitdagingen aan rond digitalisering, verduurzaming en klimaatverandering om hun mondiale toppositie te behouden.

'De derde Maasvlakte ligt in een datacenter'

woensdag 25 november 2020

Dit najaar spraken Jan Spoelstra en Gerald Schut (TW) met Bas Janssen, directeur Deltalinqs. Dit keer iets minder over wetenschap en techniek, maar over economische activiteit in de Rotterdamse haven. "Innovatie gaat het snelst in crisistijd", zegt Janssen.

Rijkswaterstaat zet drones in voor incidenten op water

dinsdag 24 november 2020

Langs de Waal tussen Tiel en Nijmegen heeft Rijkswaterstaat een nieuw praktijkgebied voor drones in gebruik genomen. Onder de naam ‘Drone2Go’ gaan RWS en hulpdiensten testvluchten met autonome drones uitvoeren om sneller een overzichtsbeeld te krijgen van een incident op de vaarweg.

Eerste waterstof aangedreven terminaltrekker in gebruik

donderdag 29 oktober 2020

De samenwerking tussen de Delftse brandstofcelsysteem ontwikkelaar Zepp Solutions en trekkerfabrikant Terberg Benschop heeft geleid tot het eerste prototype van de waterstof-elektrische terminaltrekker. Het voertuig draait mee met de dagelijkse operaties van United Waalhaven Terminals in Rotterdam.

Partners Maritiem Nederland