Havens | Maritiem Nederland
Havens

Nederlandse Zeehavens

Omzet: 12,7 miljard euro
Met 575 miljoen ton overslag het grootste havenland van Europa
41.000 banen

De term ‘Nederland als toegangspoort van Europa’ wordt nog wel het meest geïllustreerd door het feit dat Nederlandse zeehavens meer goederen overslaan dan havens in het veel grotere Verenigd Koninkrijk, dat voor export en import op de kanaaltunnel en enkele vliegvelden na volledig afhankelijk is van goederenvervoer over zee. Met de komst van een aantal zeer efficiënte containerterminals op de Tweede Maasvlakte zal die positie alleen maar versterken in de nabije toekomst. In Nederland is Rotterdam verantwoordelijk voor iets meer dan de helft van de overslag. Overige havenregio's zijn de havens aan het Noordzeekanaal, de Scheldebekkens en de Noordelijke zeehavens Den Helder, Harlingen, Delfzijl en de Eemshaven.

 

Samenwerking Rotterdam met grootste energiehaven VS

maandag 1 maart 2021

Het Havenbedrijf Rotterdam gaat een samenwerking aan met Port of Corpus Christi, de grootste haven voor energie-export in de VS. De twee havens gaan handels- en commerciële mogelijkheden ontwikkelen, informatie uitwisselen en de ontwikkeling en toepassing van innovatieve technologie, op het gebied van navigatieveiligheid en milieubescherming, stimuleren.

North Sea Port trekt spoor door naar Baltische Zee

maandag 22 februari 2021

North Sea Port was al opgenomen in de ‘Rail Freight Corridor Rhine-Alpine’ tussen het Rijnbekken en de Alpenregio en de ‘North Sea-Mediterranean’ naar de Middellandse Zee. Daar komt nu ‘North Sea-Baltic’ bij. Deze spoorcorridor loopt van België en Nederland via Duitsland, Polen, Litouwen en Letland tot in Estland. In Polen sluit de corridor aan op de Chinese Zijderoute.

Onbemand varen bij stof, mist of rook

dinsdag 16 februari 2021

Om onbemand te kunnen varen, moet een schip zijn omgeving tot in detail kunnen waarnemen. En niet alleen wanneer het helder weer is maar ook bij slecht zicht door bijvoorbeeld stof, rook of mist. De Universiteit Antwerpen heeft 3d-sonarsensoren ontwikkeld waarmee dit mogelijk is. De techniek is gebaseerd op echolocatie van vleermuizen.

Boluda koopt activiteiten Iskes Towage & Salvage

maandag 25 januari 2021

Het Spaanse Boluda neemt de activiteiten van Iskes Towage & Salvage over. Naast de havensleepdiensten in Eemshaven, Lübeck (Duitsland) en Lissabon (Portugal) gaat het om de offshore-activiteiten. Ook het management en kantoorpersoneel op het hoofdkantoor in IJmuiden gaan over naar Boluda.

Port of Moerdijk verlangt terug naar 'oude normaal'

vrijdag 22 januari 2021

Port of Moerdijk wil dit jaar doorbouwen aan haar ambitie om uit te groeien naar duurzaam knooppunt in logistiek en procesindustrie. "2021 wordt het jaar van positief vooruitkijken en van terug naar het oude normaal. Van meer in contact, minder op afstand. Van nieuwe vestigingen en grote ontwikkelingen. Van daadkracht en vertrouwen."

Goed jaar Groningen Seaports ondanks lagere overslag

vrijdag 15 januari 2021

In het jaar van de corona- en stikstofcrisis heeft Groningen Seaports uitstekende resultaten behaald als het gaat om terreinuitgifte aan bedrijven. Mede door een totale gronduitgifte van bijna 100 hectare beleefde het havenbedrijf, met een omzet van 72 miljoen euro en een winstprognose van 17 miljoen euro (voor belasting), financieel een goed jaar.

North Sea Port ziet herstel na forse dip in 2020

woensdag 13 januari 2021

North Sea Port boekte in 2020 63,5 miljoen ton goederenoverslag via zeevaart, een daling van 11,2 procent. De coronacrisis, Brexit en de oliecrisis laten zich duidelijk voelen. De overslag van containers blijft nog wel groeien. Over 2021 is het havenbedrijf positief, maar pas in 2022 ligt een volledig herstel in het verschiet.

Partners Maritiem Nederland