Havens

‘Dit succes hadden we niet verwacht’

maandag 19 september 2016

Twaalf havengerelateerde startups hebben onlangs de kans gekregen om met hulp van het programma PortXL hun innovatieve ideeën uit te werken tot praktijkgerichte pilots. Binnen drie maanden leverde deze aanpak maar liefst vijf contracten op met het bedrijfsleven. “Dit is geweldig en veel meer dan we hadden verwacht”, constateert PortXL-directeur Mare Straetmans.

De link tussen baggeren en ruimtevaart

woensdag 21 september 2016

Tijdens het European Space Solutions congres, dat begin deze zomer onder Nederlands voorzitterschap van de EU plaatsvond, werden interessante grensverleggende diensten gepresenteerd. Satellieten kunnen inmiddels ook ondiepe kustwateren goed vanuit de ruimte in kaart brengen, en met het voortschrijden van het Copernicus programma van de EU komen grote hoeveelheden data beschikbaar. Onmisbaar voor de baggerindustrie en havendiensten.

‘Over veiligheid valt niet te onderhandelen’

maandag 13 februari 2017

Wat zijn de resultaten van 2016 en wat zijn de plannen voor het komende jaar voor de Amsterdamse havenregio? Zeehavens Amsterdam maakte een rondje langs de velden en sprak met Koen Overtoom, CEO Havenbedrijf Amsterdam: “De new businesstak waar alle vernieuwende initiatieven worden ontwikkeld en opgezet, is meer onderdeel van de uitvoering geworden.”

Het maritieme regeerakkoord

maandag 29 mei 2017

Welke maritieme onderwerpen moeten we terugvinden in het regeerakkoord? Wij nemen de vrijheid om de maritieme paragraaf alvast te schrijven, zodat politici zich druk kunnen maken om partijpolitiek en meer complexe zaken als de zorg, immigratie en pensioenen.

Wereldstandaard nodig in digitalisering havens

maandag 15 mei 2017

Zeevarenden hebben in iedere Europese haven te maken met andere digitale hulpmiddelen die beogen de logistiek te verbeteren. Nederlandse havens werken samen, maar alleen in ons land zijn al tientallen apps, platforms en ‘cloud services’. Alleen standaardisering maakt effectieve invoering van digitale planning en afhandeling mogelijk.

SAIL moet Den Helder blijvende impuls geven

dinsdag 20 juni 2017

In combinatie met de Marinedagen staat van 22 tot en met 25 juni de vijfde editie van SAIL Den Helder op het programma. Voor Port of Den Helder, de Koninklijke Marine en de vier samenwerkende gemeenten in de Kop van Noord-Holland een ideale gelegenheid om zowel de haven en de marinebasis als de regio te promoten.

In de klem door smalle vaarwegen

dinsdag 21 november 2017

Het moet een nachtmerrie zijn voor havenbeheerders en rederijen: schepen die op toevoervaarwegen naar havens uit het roer lopen, stil vallen of door andere oorzaken de vaarweg blokkeren of zelfs stranden. Dit gebeurde recentelijk twee keer op de Westerschelde. Simulatiemodellen en andere technische hulpmiddelen kunnen helpen om havenblokkades te voorkomen.

Kansen voor groene groei

woensdag 7 februari 2018

Met Project Zero moet de CO2-uitstoot in de havens van Delfzijl en Eemshaven fors worden teruggedrongen. Een uitdaging, zegt Groningen Seaports-directeur Cas König: “We zijn goed voor 7 procent van de nationale CO2-productie, dus er valt hier wel wat te halen.” Tegelijkertijd is het ook een kans want “groen is groei”.

Port of Den Helder mikt op vier troeven

woensdag 7 februari 2018

Den Helder is de haven van de offshore, de Koninklijke Marine en ook van de visserij. Port of Den Helder NV heeft met de Routekaart 2030 een ambitieus meerjarenplan ontwikkeld om van Den Helder een innovatieve en duurzame haven te maken. “Er liggen hier volop kansen als servicehaven voor offshore windturbines op de Noordzee maar ook voor een intensieve samenwerking tussen de Koninklijke Marine en het maritieme bedrijfsleven”, aldus directeur Jacoba Bolderheij . “En we hebben hier de prachtige combinatie van lucht- en zeehaven.”

Partners Maritiem Nederland