Havens | Maritiem Nederland
Havens

Nederlandse Zeehavens

Omzet: 12,7 miljard euro
Met 575 miljoen ton overslag het grootste havenland van Europa
41.000 banen

De term ‘Nederland als toegangspoort van Europa’ wordt nog wel het meest geïllustreerd door het feit dat Nederlandse zeehavens meer goederen overslaan dan havens in het veel grotere Verenigd Koninkrijk, dat voor export en import op de kanaaltunnel en enkele vliegvelden na volledig afhankelijk is van goederenvervoer over zee. Met de komst van een aantal zeer efficiënte containerterminals op de Tweede Maasvlakte zal die positie alleen maar versterken in de nabije toekomst. In Nederland is Rotterdam verantwoordelijk voor iets meer dan de helft van de overslag. Overige havenregio's zijn de havens aan het Noordzeekanaal, de Scheldebekkens en de Noordelijke zeehavens Den Helder, Harlingen, Delfzijl en de Eemshaven.

 

Olieoverslag groeit door lage olieprijs

vrijdag 16 oktober 2015

De lage olieprijs is ongunstig voor de offshore olie- en gasindustrie, maar voor de haven zorgt het voor mooie groeicijfers. De Rotterdamse haven sloeg in de eerste negen maanden van dit jaar 5,4 procent meer goederen over dan in dezelfde periode in 2014.

Op zoek naar goud met de Yukonhaven

maandag 31 augustus 2015

Aan de noordzijde van de Yangtzehaven bouwt aannemerscombinatie Hakkers en Van Oord momenteel aan de 255 meter lange, 150 meter brede en vooralsnog 7,5 meter diepe Yukonhaven. Volgend jaar opent Gate daar de nieuwe LNG Break Bulk Terminal.

Eerste trein uit China naar Rotterdam

vrijdag 24 juli 2015

Wie deze zomer een goederentrein in Rotterdam ziet rijden, moet er voor de grap eens bij stil staan dat de lading wellicht via een directe treinverbinding een kwart van de wereld is rondgereden.

Volle containerterminals remmen groei Rotterdam

vrijdag 17 juli 2015

De Rotterdamse haven sloeg in de eerste helft van 2015 ruim 236 miljoen ton goederen over, een stijging van 6,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Overvolle bestaande containerterminals en twee grote terminals op Maasvlakte 2 die nog niet volledig operationeel zijn temperden de stevige groei.

Partners Maritiem Nederland