Havens | Maritiem Nederland
Havens

Nederlandse Zeehavens

Omzet: 12,7 miljard euro
Met 575 miljoen ton overslag het grootste havenland van Europa
41.000 banen

De term ‘Nederland als toegangspoort van Europa’ wordt nog wel het meest geïllustreerd door het feit dat Nederlandse zeehavens meer goederen overslaan dan havens in het veel grotere Verenigd Koninkrijk, dat voor export en import op de kanaaltunnel en enkele vliegvelden na volledig afhankelijk is van goederenvervoer over zee. Met de komst van een aantal zeer efficiënte containerterminals op de Tweede Maasvlakte zal die positie alleen maar versterken in de nabije toekomst. In Nederland is Rotterdam verantwoordelijk voor iets meer dan de helft van de overslag. Overige havenregio's zijn de havens aan het Noordzeekanaal, de Scheldebekkens en de Noordelijke zeehavens Den Helder, Harlingen, Delfzijl en de Eemshaven.

 

Goederenoverslag zeevaart daalt in coronajaar 2020

maandag 28 juni 2021

De aan- en afvoer van goederen in Nederlandse zeehavens daalde in 2020 met 8,2 procent tot 558 miljoen ton. Dit was de grootste daling sinds de economische crisis van 2009. Vooral de aanvoer van droge en natte bulkgoederen is flink gekrompen, met name door de coronacrisis. De overslag van goederen in containers nam juist toe met 0,4 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Port of Antwerp heeft primeur sleepboot op methanol

vrijdag 25 juni 2021

Port of Antwerp gaat als eerste haven een sleepboot ombouwen naar een methanol aandrijving. Deze zogenoemde 'methatug' maakt deel uit van het Europese Fastwater project, dat de haalbaarheid van methanol als duurzame brandstof voor de scheepvaart wil aantonen. De Europese Commissie heeft hier deze week haar goedkeuring voor gegeven.

Zeehavens werken samen aan invoering walstroom

donderdag 24 juni 2021

Vijf zeehavens in Noordwest-Europa gaan samenwerken aan het schoner maken van de scheepvaart. Ambitie is om in 2028 grote containerschepen in de havens van Rotterdam, Antwerpen, Hamburg, Bremen en Haropa (Le Havre) te voorzien van walstroom, zodat schepen aan de kade hun generatoren niet hoeven te gebruiken.

Schoonmaakrobot reinigt olietanker tijdens laden

woensdag 23 juni 2021

De schoonmaakrobot van Fleet Cleaner maakt gebruik van hogedruk water om aangroei van de romp bij schepen te verwijderen tijdens het laden en lossen in de haven. Het Delftse bedrijf heeft hiervoor een ATEX-gecertificeerde (brandveilige) installatie ontwikkeld. Op de Europoort-terminal van tankopslagbedrijf Vopak in Rotterdam is deze installatie voor de eerste keer met succes toegepast.

Batteries included. Mijlpaal elektrische sleepboot Damen

vrijdag 18 juni 2021

Damen Shipyards heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in de bouw van haar eerste volledig elektrische Reversed Stern Drive (RSD) sleepboot. Damen bouwt de RSD-E Tug 2513, koosnaam: Sparky, voor de Nieuw-Zeelandse havens van Auckland. Op de Song Cam Shipyard in Vietnam zijn de batterijen van de sleepboot geïnstalleerd.

Beschadigde pomp Gemaal IJmuiden weer operationeel

vrijdag 18 juni 2021

Sinds deze week is pomp 5 van Gemaal IJmuiden weer in staat om water naar zee af te voeren via het Noordzeekanaal. Het afgelopen jaar was de pomp buiten gebruik door een beschadigde rotor, een onderdeel van het draaiende deel van de elektromotor. Rijkswaterstaat gaat een deel van de 34 tijdelijke pompen die ter dienden nu weer demonteren.

Energietransitiefonds Rotterdam start met 100 miljoen

woensdag 2 juni 2021

Gemeente Rotterdam en InnovationQuarter lanceren op 3 juni een energietransitiefonds met een budget van 100 miljoen euro. Het fonds zal geld steken in duurzame investeringen van scale-ups, met als doel CO2-uitstoot en grondstofgebruik te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Drie Damen Next Generation Tugs gedoopt in Livorno

dinsdag 18 mei 2021

Op 15 mei hield Fratelli Neri een naamgevingsceremonie voor drie Damen RSD Tugs 2513 in Livorno, Italië. Twee van de schepen, genaamd Romito en Calafuria, zijn gebouwd bij Damen Shipyards Galati en werden eind 2019 afgeleverd. Beide sleepboten hebben een bollard pull van 70 ton.

KPN legt 5G netwerk aan voor Port of Moerdijk

dinsdag 18 mei 2021

KPN bouwt een zakelijk glasvezel- en 5G netwerk voor Port of Moerdijk. Binnen enkele jaren beschikt het haven- en industrieterrein, inclusief het aan te leggen Logistiek Park, over de beste mobiele- en glasvezelinfrastructuur. van Nederland. Het havenbedrijf en KPN sloten een overeenkomst waarmee ze de komende twintig jaar bouwen aan een sterke digitale haven.

25 miljoen EU-subsidie voor green port project

dinsdag 11 mei 2021

Een samenwerkingsverband van 45 bedrijven, kennisinstellingen en havens onder leiding van Havenbedrijf Rotterdam heeft bijna 25 miljoen euro Europese subsidie gekregen voor het uitvoeren van tien pilots en demonstratieprojecten waarin duurzame en slimme logistiek in havens centraal staat.

Partners Maritiem Nederland