Havenbedrijf Rotterdam | Maritiem Nederland
Havenbedrijf Rotterdam
Werkzaamheden aan de 'Berge Stahl', het grootste schip dat regelmatig Rotterdam aandoet

Rotterdam is het grootste logistieke en industriële knooppunt van Europa met een ongeëvenaarde ligging aan zee en rivierdelta.

Rotterdam is een complete haven met onafhankelijke terminals, concurrerende dienstverlening en een netwerk aan achterlandverbindingen. De haven slaat jaarlijk 400 miljoen ton aan goederen over, verdeeld over containers, natte en droge bulk, roro vracht, projectlading en duizenden passagiers aan boord van cruiseschepen en de ferry naar Engeland.

Startende ondernemers pitchen voor PortXL plek

dinsdag 18 februari 2020

Voor de deelnemers van het innovatieprogramma PortXL brak het moment van de waarheid aan. Een recordaantal van veertig startende ondernemers nam plaats op het podium tijdens de selectiedagen. In één minuut pitchen zij hun bedrijfsplan om een plek binnen te halen in het programma.

Rotterdam zet in op digitalisering en energietransitie

vrijdag 14 februari 2020

Voor bestuursvoorzitter Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam(HbR) staat als een paal boven water wat de speerpunten zijn voor de komende jaren: digitalisering en energietransitie. “Op beide terreinen willen we internationaal voorop lopen”, aldus de CEO. “Maar daarvoor hebben we wel de steun nodig van zowel bedrijven als de overheid.” Inclusief de fysieke infrastructuur gaat de grootste haven van Europa hierin de komende jaren zo’n anderhalf miljard euro investeren.

Overslag Rotterdam blijft steken op niveau 2018

donderdag 13 februari 2020

De haven van Rotterdam heeft afgelopen jaar 469,4 miljoen ton goederen overgeslagen, net iets meer dan in 2018 (469,0 miljoen ton). De overslagcijfers vertellen niet het hele verhaal, zegt ceo Allard Castelein in zijn toelichting op de jaarcijfers. "De vraag naar enkel meer overslagcapaciteit is veranderd in de vraag naar een betere, snellere en bovenal slimmere haven."

Royal Roos en Value Maritime naar Fruitloods M4H

woensdag 5 februari 2020

Op februari is bedrijfsverzamelgebouw De Werkplaats in Merwe-Vierhavens (M4H) in gebruik genomen. Ronald Paul, COO van Havenbedrijf Rotterdam, overhandigde de sleutel aan de eerste drie huurders van het pand. Onder hen de maritieme bedrijven Royal Roos en Value Maritime.

Enviu neemt initiatief voor eerste watertaxi op waterstof

dinsdag 4 februari 2020

Op initiatief van venture building studio Enviu wordt een Rotterdamse watertaxi ontwikkeld die volledig op waterstof vaart. In 2021 moet de 'waterstoftaxi' in de vaart komen. Behalve Enviu nemen Watertaxi Rotterdam en de maritieme innovatiebureaus Flying Fish en Zepp Solutions deel aan het initiatief. Samen vormen zij het SWIM-consortium.

Gratis walstroom voor kustvaarders in proef Parkkade

woensdag 22 januari 2020

Om rederijen te stimuleren om mee te doen aan de proef mobiele walstroom aan de Parkkade in Rotterdam, krijgen aanmerende kustvaarders de elektriciteit gratis. Gebruik van walstroom zorgt voor minder luchtvervuiling en minder geluidshinder omdat schepen hun dieselgeneratoren niet hoeven te gebruiken.

Grootanker voor Deltalinqs-voorzitter Steven Lak

dinsdag 21 januari 2020

Tijdens het twintigste Jaardiner van Deltalinqs heeft vertrekkend voorzitter Steven Lak het Grootanker van de Haven van Rotterdam ontvangen. Lak ontving de onderscheiding als dank voor zijn langjarige inzet voor het Rotterdamse havenbedrijfsleven.

Havenbedrijf introduceert bunkervergunning per 2021

vrijdag 17 januari 2020

Op de jaarlijkse persconferentie over de nautische jaarcijfers van Havenbedrijf Rotterdam bewaarde havenmeester René de Vries het nieuws voor het laatst. Rotterdam gaat in samenwerking met de collega-havenbedrijven van Antwerpen en waarschijnlijk ook Amsterdam per 1 januari 2021 een 'bunkervergunning' invoeren voor leveranciers van bunkerbrandstoffen voor de zeevaart.

HbR ondersteunt vijftien regionale organisaties

dinsdag 7 januari 2020

Onder de naam ‘Hoge Hoed’ ondersteunt het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) voor de dertiende maal een aantal willekeurig gekozen regionale organisaties. Vijftien organisaties ontvangen een donatie van duizend euro uit de 'hoge hoed'.

Partners Maritiem Nederland