Havenbedrijf Rotterdam | Maritiem Nederland
Havenbedrijf Rotterdam
Werkzaamheden aan de 'Berge Stahl', het grootste schip dat regelmatig Rotterdam aandoet

Rotterdam is het grootste logistieke en industriële knooppunt van Europa met een ongeëvenaarde ligging aan zee en rivierdelta.

Rotterdam is een complete haven met onafhankelijke terminals, concurrerende dienstverlening en een netwerk aan achterlandverbindingen. De haven slaat jaarlijk 400 miljoen ton aan goederen over, verdeeld over containers, natte en droge bulk, roro vracht, projectlading en duizenden passagiers aan boord van cruiseschepen en de ferry naar Engeland.

Boskalis en Van der Kamp houden haven op diepte

maandag 23 december 2019

Boskalis en Bagger- en Aannemingsmaatschappij Van der Kamp houden ook de komende jaren de Rotterdamse haven op diepte. De twee bedrijven hebben een meerjarig contract verworven voor baggeronderhoud van de toegangswegen en andere vaarwegen in het haven- en industriegebied.

Atzo Nicolai nieuwe voorzitter Deltalinqs en RPPC

donderdag 19 december 2019

Atzo Nicolaï wordt per 1 januari voorzitter van Deltalinqs, de ondernemersorganisatie voor bedrijven in het Rotterdamse havengebied. Daarnaast wordt hij voorzitter van de Rotterdam Port Promotion Council (RPPC). Nicolai is de opvolger van Steven Lak, die acht jaar voorzitter was van beide organisaties.

Kademuren voor HES Hartel Tank Terminal gereed

woensdag 18 december 2019

De kademuren, de steiger en bijbehorende werkzaamheden voor de nieuw te bouwen HES Hartel Tank Terminal zijn op 17 december conform planning opgeleverd. De Combinatie HHTT, bestaande uit Van Hattum en Blankevoort (Koninklijke VolkerWessels), Mobilis (TBI) en Boskalis Nederland, heeft het bouwterrein overgedragen aan opdrachtgever Havenbedrijf Rotterdam. In totaal is met dit contract een bedrag gemoeid van ruim EUR 100 miljoen.

Proef met mobiele walstroom aan Parkkade Rotterdam

maandag 16 december 2019

Gemeente en Havenbedrijf Rotterdam zijn op 13 december begonnen met een vijf maanden durende proef om kleine zeeschepen aan de Parkkade te voorzien van elektriciteit. De dieselgeneratoren hoeven nu niet te draaien om elektriciteit op te wekken voor gebruik aan boord. Dat scheelt luchtverontreiniging en geluid.

Europees geld voor doorontwikkeling 3d-metaalprinten

donderdag 12 december 2019

Fieldlab RAMLAB, onderdeel van Havenbedrijf Rotterdam, ontvangt samen met haar consortium 10 miljoen euro Europese financiering voor doorontwikkeling en toepassing van Wire Arc Additive Manufacturing-technologie, 3d-metaalprinten met lastechnologie. Voor mkb-bedrijven in de metaalsector komt deze relatief dure 3d-printtechnologie binnen handbereik.

Digital twin communiceert straks met slimme schepen

maandag 9 december 2019

Door digitalisering verandert de wereld om ons heen blijvend. Zo ook in de haven. Havenbedrijf Rotterdam ziet deze ontwikkeling als kans om de haven efficiënter, schoner en veiliger te maken. Volgens Joyce Bliek, een van de kartrekkers van deze omvangrijke digitaliseringsopgave, is de ambitie de slimste haven ter wereld te worden. “We doen dit voor onze klanten en daarom werken we nauw met hen samen. Niet alleen in Nederland maar wereldwijd.”

Grootschalige afvang en opslag CO2 stap dichterbij

maandag 2 december 2019

De raffinaderijen van Shell en ExxonMobil en de waterstofproducenten Air Liquide en Air Products & Chemicals werken mee aan de voorbereiding van het Porthos-project in de Rotterdamse haven. Grootschalige afvang, transport en opslag van CO2 komt hiermee een stap dichterbij.

Havenvisie Rotterdam steunt ambities havenbedrijf

vrijdag 29 november 2019

De gemeenteraad van Rotterdam heeft op 28 november de herijkte Havenvisie vastgesteld. De ontwikkelingen op het gebied van energietransitie, grondstoffentransitie en digitalisering waren aanleiding om de Havenvisie 2030 uit 2011 te 'herijken'.

Rotterdam wil klimaatprojecten versnellen

maandag 25 november 2019

Ruim 20 procent van de uitstoot van Nederland komt uit Rotterdam. Sinds vorige week heeft de Maasstad een eigen klimaatakkoord. Het Rotterdams havengebied is voor 90 procent verantwoordelijk voor de uitstoot van Rotterdam. Daar moet de grootste daling vandaan komen.

Partners Maritiem Nederland