Havenbedrijf Rotterdam | Maritiem Nederland
Havenbedrijf Rotterdam
Werkzaamheden aan de 'Berge Stahl', het grootste schip dat regelmatig Rotterdam aandoet

Rotterdam is het grootste logistieke en industriële knooppunt van Europa met een ongeëvenaarde ligging aan zee en rivierdelta.

Rotterdam is een complete haven met onafhankelijke terminals, concurrerende dienstverlening en een netwerk aan achterlandverbindingen. De haven slaat jaarlijk 400 miljoen ton aan goederen over, verdeeld over containers, natte en droge bulk, roro vracht, projectlading en duizenden passagiers aan boord van cruiseschepen en de ferry naar Engeland.

Haven Rotterdam hard getroffen door coronacrisis

donderdag 16 april 2020

In het eerste kwartaal is de haven van Rotterdam hard getroffen door de impact van vraaguitval door de coronacrisis. De overslag daalde met 9,3 procent tot 112,4 miljoen ton. Vanaf april zal de impact echt duidelijk worden. "Een afname van het overslagvolume tussen 10 en 20 procent op jaarbasis lijkt zeer waarschijnlijk", zegt CEO Allard Castelein.

Voldoende opslagcapaciteit in Rotterdamse haven

woensdag 15 april 2020

Ondanks de crisis is er voldoende ruimte voor de opslag van goederen en containers in de Rotterdamse haven en in het achterland. Door de crisis wordt verwacht dat langere opslag nodig is als gevolg van minder productie en consumptie. De beschikbare ruimte wordt door diverse partijen aangeboden.

Geslaagde toeteractie in haven Rotterdam

donderdag 9 april 2020

Vele tientallen schepen hebben woensdag 8 april meegedaan aan de toeteractie in de Rotterdamse haven. Het getoeter van schepen was kilometers rond de Rotterdamse haven en het centrum van de Maasstad te horen.

Eerste deel spoorbrug Theemswegtracé op z'n plaats

maandag 6 april 2020

De plaatsing van de 177 m lange spoorbrug over de Rozenburgsesluis is succesvol verlopen. Zaterdagavond 4 april, 18.00 uur, stond de brug op zijn plaats. De spoorbrug is een belangrijk onderdeel van het Theemswegtracé, een ruim vier kilometer lang nieuw traject van de havenspoorlijn.

Scheepvaart ongehinderd door coronacrisis

woensdag 1 april 2020

Er is geen sprake van een daling van het aantal bezoekende zee- en binnenvaartschepen aan de Haven van Rotterdam. "Het is de afgelopen week niet minder druk geweest dan anders, zowel wat containerschepen, tankers als binnenvaartschepen betreft", aldus een bericht van het Havenbedrijf.

Meer controle op uitvoering crew changes

woensdag 1 april 2020

Vanwege besmettingsgevaar zijn sommige terminals huiverig om bemanningswisselingen, de zogenoemde crew changes, voor zee- en binnenvaart via de landzijde te laten plaatsvinden. Port of Rotterdam heeft maatregelen genomen om crew changes op een meer gecontroleerde manier uit te voeren.

Windmolens op Tweede Maasvlakte draaien subsidieloos

vrijdag 27 maart 2020

Dankzij de overeenkomst voor de afname van 25 jaar groene stroom is het windpark op de zeewering van de Tweede Maasvlakte het eerste subsidieloze windpark op land. Door zijn ligging heeft het park een ideaal windklimaat voor het opwekken van windenergie. Rijkswaterstaat en Eneco gaan het windpark ontwikkelen en expoloiteren. In 2023 moet het in gebruik komen.

Rotterdamse haven blijft volledig operationeel

dinsdag 24 maart 2020

In een update van eerdere berichtgeving bevestigt Port of Rotterdam dat de haven van Rotterdam open blijft voor business. Alle sectoren zijn volop in bedrijf: van container- tot bulkterminals en van industrie tot logistiek en dienstverlening, zoals de roeiers, slepers en loodsen. Het aantal scheepsbezoeken aan de Rotterdamse haven gaat onverminderd door.

Haven sponsort stadsprogramma Eurovisie songfestival

donderdag 5 maart 2020

Havenbedrijf Rotterdam verbindt zich als hoofdsponsor aan het Stadsprogramma van het Eurovisie Songfestival. Dit programma wordt tussen 8 en 16 mei op verschillende locaties voor alle Rotterdammers georganiseerd door de gemeente Rotterdam, Rotterdam Partners, Rotterdam Ahoy en Rotterdam Festivals.

Partners Maritiem Nederland