Havenbedrijf Rotterdam | Maritiem Nederland
Havenbedrijf Rotterdam
Werkzaamheden aan de 'Berge Stahl', het grootste schip dat regelmatig Rotterdam aandoet

Rotterdam is het grootste logistieke en industriële knooppunt van Europa met een ongeëvenaarde ligging aan zee en rivierdelta.

Rotterdam is een complete haven met onafhankelijke terminals, concurrerende dienstverlening en een netwerk aan achterlandverbindingen. De haven slaat jaarlijk 400 miljoen ton aan goederen over, verdeeld over containers, natte en droge bulk, roro vracht, projectlading en duizenden passagiers aan boord van cruiseschepen en de ferry naar Engeland.

Havenbedrijf Rotterdam verkoopt laatste ijsbreker

vrijdag 26 maart 2021

Op 26 maart is de RPA 20 uit de haven van Rotterdam vertrokken. De reserve-patrouilleboot is verkocht aan aannemer Zijsling en Zonen uit Jutrijp, Friesland. Dat bedrijf is ook eigenaar van zusterschip RPA 24. Met de verkoop vertrekt de laatste ijsbreker uit de Rotterdamse haven.

Havenbedrijf gunt groot onderhoud Reeweg aan KWS

woensdag 17 maart 2021

In opdracht van Havenbedrijf Rotterdam gaat KWS van eind juni tot eind augustus de Reeweg en het Reewegviaduct bij Rotterdam, Heijplaat een grote onderhoudsbeurt geven. Ook KWS-specialist Holland Scherm werkt mee. De werkzaamheden zijn nodig om de zeer intensief gebruikte weg en het viaduct in goede conditie te houden.

Neste bouwt tweede biobrandstof fabriek in Rotterdam

dinsdag 16 maart 2021

De Finse brandstoffenfabrikant Neste gaat op de Maasvlakte een nieuwe fabriek bouwen voor de productie van duurzame brandstoffen en grondstoffen voor de chemie. De uitbreiding van de productiecapaciteit komt deels naast de bestaande fabriek en deels op een nieuwe locatie op de Tweede Maasvlakte. Met de bouw is een investering van 1,5 miljard euro gemoeid. De nieuwe fabriek zorgt voor 100 extra arbeidsplaatsen.

Tuimelkade Europoort groeit mee met zeespiegel

dinsdag 9 maart 2021

Havenbedrijf Rotterdam laat de Tuimelkade in het westelijk havengebied verhogen tot +5,70 m NAP. Hierdoor kan de waterveiligheid in de Europoort de komende vijftig jaar meegroeien met de zeespiegelstijging. Daarnaast wordt het mogelijk de tuimelkade op een later moment verder te verhogen tot +6,70 m NAP.

Havenbedrijf Rotterdam onderzoekt 'gemengd afmeren'

woensdag 3 maart 2021

Havenbedrijf Rotterdam begint op 5 april een proef met het gemengd afmeren van binnenvaartschepen met gevaarlijke lading. De zogenoemde 1-kegel- en 2 kegelschepen kunnen dan zonder afstand naast elkaar en naast schepen zonder gevaarlijke lading afmeren. Uit onderzoek blijkt dat dit mogelijk is. Bij wijze van proef wil het Havenbedrijf hiermee ervaring opdoen.

Samenwerking Rotterdam met grootste energiehaven VS

maandag 1 maart 2021

Het Havenbedrijf Rotterdam gaat een samenwerking aan met Port of Corpus Christi, de grootste haven voor energie-export in de VS. De twee havens gaan handels- en commerciële mogelijkheden ontwikkelen, informatie uitwisselen en de ontwikkeling en toepassing van innovatieve technologie, op het gebied van navigatieveiligheid en milieubescherming, stimuleren.

Van Oord betrokken bij bouw kades Amaliahaven

maandag 22 februari 2021

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft de aanleg van zo’n 2,4 kilometer aan kades en grondkeringen in de Prinses Amaliahaven gegund aan het bouwconsortium van Hochtief, Ballast Nedam en Van Oord. De aanleg van de kades is het startsein voor de verdere ontwikkeling van de Amaliahaven op de Maasvlakte II. De ontwikkeling kan leiden tot de jaarlijkse overslag met 4 miljoen standaardcontainers (TEU).

Overslag haven Rotterdam veert op in tweede helft 2020

vrijdag 19 februari 2021

De grootste haven van Europa was in coronajaar volcontinu in bedrijf. Dankzij het opveren van goederenvolumes in de tweede jaarhelft bleef de daling van het jaarvolume vorig jaar beperkt tot 6,9 procent ten opzichte van 2019. Dankzij een sterk bedrijfsresultaat is Havenbedrijf Rotterdam in staat om verder te gaan met zijn ambitieuze investeringsagenda.

Studie Uniper en haven naar 100 MW waterstoffabriek

dinsdag 9 februari 2021

Energiebedrijf Uniper en Havenbedrijf Rotterdam onderzoeken de mogelijkheden voor grootschalige productie van groene waterstof op de Maasvlakte. De ambitie is om in 2025 een waterstoffabriek met een capaciteit van 100 MW neer te zetten en die capaciteit uiteindelijk uit te breiden tot 500 MW.

Langere diepzeekade Sif moet dertig meter overbruggen

donderdag 4 februari 2021

In opdracht van Havenbedrijf Rotterdam is Van Hattum en Blankevoort begonnen aan de verlenging van de diepzeekade van SIF in de Arianehaven op de Maasvlakte. Een huzarenstukje, want de 200 meter lange kade moet dertig meter hoogteverschil tussen kade en zeebodem overbruggen zonder te bezwijken onder de belasting van monopiles op de kade en offshore werkschepen.

Partners Maritiem Nederland