Havenbedrijf Rotterdam | Maritiem Nederland
Havenbedrijf Rotterdam
Werkzaamheden aan de 'Berge Stahl', het grootste schip dat regelmatig Rotterdam aandoet

Rotterdam is het grootste logistieke en industriële knooppunt van Europa met een ongeëvenaarde ligging aan zee en rivierdelta.

Rotterdam is een complete haven met onafhankelijke terminals, concurrerende dienstverlening en een netwerk aan achterlandverbindingen. De haven slaat jaarlijk 400 miljoen ton aan goederen over, verdeeld over containers, natte en droge bulk, roro vracht, projectlading en duizenden passagiers aan boord van cruiseschepen en de ferry naar Engeland.

Studie Uniper en haven naar 100 MW waterstoffabriek

dinsdag 9 februari 2021

Energiebedrijf Uniper en Havenbedrijf Rotterdam onderzoeken de mogelijkheden voor grootschalige productie van groene waterstof op de Maasvlakte. De ambitie is om in 2025 een waterstoffabriek met een capaciteit van 100 MW neer te zetten en die capaciteit uiteindelijk uit te breiden tot 500 MW.

Langere diepzeekade Sif moet dertig meter overbruggen

donderdag 4 februari 2021

In opdracht van Havenbedrijf Rotterdam is Van Hattum en Blankevoort begonnen aan de verlenging van de diepzeekade van SIF in de Arianehaven op de Maasvlakte. Een huzarenstukje, want de 200 meter lange kade moet dertig meter hoogteverschil tussen kade en zeebodem overbruggen zonder te bezwijken onder de belasting van monopiles op de kade en offshore werkschepen.

In 2020 stegen de bunkervolumes in Rotterdam

dinsdag 2 februari 2021

Met een totaal bunkervolume van 9,6 miljoen m3 is de haven van Rotterdam nog steeds verreweg de grootste bunkerhaven van Europa. In coronajaar 2020 nam het volume met 6,7 procent toe. Met 0,2 miljoen m3 is het bunkervolume van LNG nog relatief klein, maar de groei gaat de laatste jaren snel.

Slimme bolder meet de kracht van de trossen

maandag 25 januari 2021

Op de kade van de Hutchison Ports ECT Delta terminal op de Maasvlakte, heeft het Havenbedrijf Rotterdam bij wijze van proef een zogenoemde ‘slimme bolder’ geïnstalleerd. Doordat de bolder de kracht van de trossen meet, houdt het havenbedrijf niet alleen de veiligheid in de gaten maar ontstaat ook meer inzicht in welke schepen aan welke kade kunnen liggen.

2020 was een veilig en druk jaar voor haven Rotterdam

donderdag 21 januari 2021

Voor de divisie Havenmeester van Havenbedrijf Rotterdam was 2020 een bijzonder jaar. De werkdruk nam aanzienlijk toe door de extra coronamaatregelen. 2020 was een veilig jaar al was er in de haven één ernstig ongeval toen een tros brak op een schip. Het aantal scheepsbezoeken van zeeschepen daalde met vier procent; van 29.491 naar 28.170.

Groeifonds €20 miljard goedgekeurd

donderdag 21 januari 2021

Het Nationaal Groeifonds is goedgekeurd door de Eerste Kamer. Met het fonds wil de overheid de komende 5 jaar €20 miljard besteden aan eenmalige publieke investeringen die bijdragen aan deze toekomstige economische groei.

Bedrijven vragen 2 miljard subsidie voor project Porthos

vrijdag 15 januari 2021

Air Liquide, Air Products, ExxonMobil en Shell hebben ingeschreven voor 2 miljard euro uit de SDE++-regeling voor de komende vijftien jaar. Dit voorjaar wordt de toekenning van de subsidie verwacht. Hiermee ligt project Porthos op koers om vanaf 2024 jaarlijks 2,5 miljoen ton CO2 van de industrie op te slaan in lege gasvelden onder de Noordzee.

Haven opent Animal Centre Hoek van Holland

woensdag 13 januari 2021

In de haven van Rotterdam is sinds 8 januari een 'keurpunt levende have' operationeel. Het Animal Centre Hoek van Holland (ACH) is gevestigd op de terminal van ferry operator Stena Line en is een samenwerking tussen ECS Livestock en Stena Line.

Vopak wil aanhaken bij walstroomproject Rozenburg

woensdag 6 januari 2021

Dankzij de walstroominstallatie op Landtong Rozenburg kunnen schepen van Heerema hun dieselgeneratoren uitzetten en overschakelen op stroom van windturbines. Over enkele maanden wordt de installatie in gebruik genomen. Ook het nabijgelegen Vopak Europoort heeft interesse in het gebruik van walstroom. Eneco en het Havenbedrijf Rotterdam, verenigd in Rotterdam Shore Power BV, onderzoeken of dit haalbaar is.

Geen ontkomen meer aan Brexit in haven Rotterdam

dinsdag 15 december 2020

Terwijl de klok voor de Brexit-onderhandelaars doortikt tot de ultieme deadline, bereiden Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat zich voor op verschillende scenario's. Sinds 15 december zijn bufferparkeerlocaties ingericht voor vrachtwagenchauffeurs op weg naar het Verenigd Koninkrijk die hun papieren nog niet op orde hebben.

Partners Maritiem Nederland