Havenbedrijf Rotterdam | Maritiem Nederland
Havenbedrijf Rotterdam
Werkzaamheden aan de 'Berge Stahl', het grootste schip dat regelmatig Rotterdam aandoet

Rotterdam is het grootste logistieke en industriële knooppunt van Europa met een ongeëvenaarde ligging aan zee en rivierdelta.

Rotterdam is een complete haven met onafhankelijke terminals, concurrerende dienstverlening en een netwerk aan achterlandverbindingen. De haven slaat jaarlijk 400 miljoen ton aan goederen over, verdeeld over containers, natte en droge bulk, roro vracht, projectlading en duizenden passagiers aan boord van cruiseschepen en de ferry naar Engeland.

Scheepvaart ongehinderd door coronacrisis

woensdag 1 april 2020

Er is geen sprake van een daling van het aantal bezoekende zee- en binnenvaartschepen aan de Haven van Rotterdam. "Het is de afgelopen week niet minder druk geweest dan anders, zowel wat containerschepen, tankers als binnenvaartschepen betreft", aldus een bericht van het Havenbedrijf.

Meer controle op uitvoering crew changes

woensdag 1 april 2020

Vanwege besmettingsgevaar zijn sommige terminals huiverig om bemanningswisselingen, de zogenoemde crew changes, voor zee- en binnenvaart via de landzijde te laten plaatsvinden. Port of Rotterdam heeft maatregelen genomen om crew changes op een meer gecontroleerde manier uit te voeren.

Windmolens op Tweede Maasvlakte draaien subsidieloos

vrijdag 27 maart 2020

Dankzij de overeenkomst voor de afname van 25 jaar groene stroom is het windpark op de zeewering van de Tweede Maasvlakte het eerste subsidieloze windpark op land. Door zijn ligging heeft het park een ideaal windklimaat voor het opwekken van windenergie. Rijkswaterstaat en Eneco gaan het windpark ontwikkelen en expoloiteren. In 2023 moet het in gebruik komen.

Rotterdamse haven blijft volledig operationeel

dinsdag 24 maart 2020

In een update van eerdere berichtgeving bevestigt Port of Rotterdam dat de haven van Rotterdam open blijft voor business. Alle sectoren zijn volop in bedrijf: van container- tot bulkterminals en van industrie tot logistiek en dienstverlening, zoals de roeiers, slepers en loodsen. Het aantal scheepsbezoeken aan de Rotterdamse haven gaat onverminderd door.

Haven sponsort stadsprogramma Eurovisie songfestival

donderdag 5 maart 2020

Havenbedrijf Rotterdam verbindt zich als hoofdsponsor aan het Stadsprogramma van het Eurovisie Songfestival. Dit programma wordt tussen 8 en 16 mei op verschillende locaties voor alle Rotterdammers georganiseerd door de gemeente Rotterdam, Rotterdam Partners, Rotterdam Ahoy en Rotterdam Festivals.

Startende ondernemers pitchen voor PortXL plek

dinsdag 18 februari 2020

Voor de deelnemers van het innovatieprogramma PortXL brak het moment van de waarheid aan. Een recordaantal van veertig startende ondernemers nam plaats op het podium tijdens de selectiedagen. In één minuut pitchen zij hun bedrijfsplan om een plek binnen te halen in het programma.

Rotterdam zet in op digitalisering en energietransitie

vrijdag 14 februari 2020

Voor bestuursvoorzitter Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam(HbR) staat als een paal boven water wat de speerpunten zijn voor de komende jaren: digitalisering en energietransitie. “Op beide terreinen willen we internationaal voorop lopen”, aldus de CEO. “Maar daarvoor hebben we wel de steun nodig van zowel bedrijven als de overheid.” Inclusief de fysieke infrastructuur gaat de grootste haven van Europa hierin de komende jaren zo’n anderhalf miljard euro investeren.

Overslag Rotterdam blijft steken op niveau 2018

donderdag 13 februari 2020

De haven van Rotterdam heeft afgelopen jaar 469,4 miljoen ton goederen overgeslagen, net iets meer dan in 2018 (469,0 miljoen ton). De overslagcijfers vertellen niet het hele verhaal, zegt ceo Allard Castelein in zijn toelichting op de jaarcijfers. "De vraag naar enkel meer overslagcapaciteit is veranderd in de vraag naar een betere, snellere en bovenal slimmere haven."

Royal Roos en Value Maritime naar Fruitloods M4H

woensdag 5 februari 2020

Op februari is bedrijfsverzamelgebouw De Werkplaats in Merwe-Vierhavens (M4H) in gebruik genomen. Ronald Paul, COO van Havenbedrijf Rotterdam, overhandigde de sleutel aan de eerste drie huurders van het pand. Onder hen de maritieme bedrijven Royal Roos en Value Maritime.

Enviu neemt initiatief voor eerste watertaxi op waterstof

dinsdag 4 februari 2020

Op initiatief van venture building studio Enviu wordt een Rotterdamse watertaxi ontwikkeld die volledig op waterstof vaart. In 2021 moet de 'waterstoftaxi' in de vaart komen. Behalve Enviu nemen Watertaxi Rotterdam en de maritieme innovatiebureaus Flying Fish en Zepp Solutions deel aan het initiatief. Samen vormen zij het SWIM-consortium.

Partners Maritiem Nederland