Havenbedrijf Rotterdam | Maritiem Nederland
Havenbedrijf Rotterdam
Werkzaamheden aan de 'Berge Stahl', het grootste schip dat regelmatig Rotterdam aandoet

Rotterdam is het grootste logistieke en industriële knooppunt van Europa met een ongeëvenaarde ligging aan zee en rivierdelta.

Rotterdam is een complete haven met onafhankelijke terminals, concurrerende dienstverlening en een netwerk aan achterlandverbindingen. De haven slaat jaarlijk 400 miljoen ton aan goederen over, verdeeld over containers, natte en droge bulk, roro vracht, projectlading en duizenden passagiers aan boord van cruiseschepen en de ferry naar Engeland.

Rotterdam gaat actief controleren op varend sjorren

woensdag 25 augustus 2021

Vanaf 1 september gaat de divisie Havenmeester van het Havenbedrijf Rotterdam actief controleren op de naleving van de nieuwe regelgeving over varend sjorren. Sinds april is het verboden voor alle zeeschepen dat containers en andere goederen al varend vast- of losgemaakt worden. In eerste instantie beperkte het havenbedrijf zich tot het geven van voorlichting, maar binnenkort kunnen schepen een boete krijgen bij overtreding van de regels voor varend sjorren.

Kaartverkoop Wereldhavendagen van start

maandag 23 augustus 2021

De kaartverkoop voor de Wereldhavendagen is begonnen. Op 3, 4 en 5 september maken jong en oud kennis met de kansen en mogelijkheden van de Rotterdamse haven via een uitgebreid aanbod aan excursies, wandel- en fietstours, rondvaarten en andere activiteiten, zowel in de stad als in het havengebied. Ook is er een online programma.

Havenbedrijf Rotterdam start Havenomgevingsfonds

dinsdag 27 juli 2021

Havenbedrijf Rotterdam heeft het Havenomgevingsfonds opgericht. In dit fonds is jaarlijks 1 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving in de directe omgeving van het Rotterdamse havengebied.

Overslag Rotterdam is nog niet over coronadip heen

vrijdag 23 juli 2021

In de eerste helft van 2021 groeide de overslag in de haven van Rotterdam met 5,8 procent tot 231, 6 miljoen ton. Het fraaie groeicijfer weegt nog niet op tegen de diepe coronadip van vorig jaar. Dankzij de goede financiële resultaten kan het Havenbedrijf blijven investeren in de haven van de toekomst, de transitie naar schonere energie en een goede bereikbaarheid.

TES start grootschalige recycling lithium-ion batterijen

dinsdag 6 juli 2021

Het wereldwijd actieve recyclingbedrijf TES gaat in de haven van Rotterdam batterijen van elektrische voertuigen recyclen. Het bedrijf huurt aan de Elbeweg een terrein van 10.000 m2 met een loods van 2.000 m2 van het Havenbedrijf Rotterdam, en kan desgewenst nog uitbreiden tot 40.000 m2. Eind 2022 moet de fabriek, de eerste in Nederland voor de recycling van lithium-ion batterijen, operationeel zijn.

APMT wil verdubbeling terminal Maasvlakte II

donderdag 1 juli 2021

APMT wil haar terminal op Maasvlakte II vanaf begin 2023 verdubbelen qua capaciteit. De directie van APM Terminals Maasvlakte II heeft de plannen voorgelegd aan Port of Rotterdam, de Ondernemingsraad en de betrokken vakorganisaties. Met de extra capaciteit wil APMT de meest moderne en efficiënte terminal van Rotterdam worden. Begin 2026 moet de hele operatie zijn voltooid.

Na digitale editie 2020 gaat Wereldhavendagen live

donderdag 24 juni 2021

De 44e editie van Wereldhavendagen gaat door. Op 3, 4 en 5 september 2021 zet het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland traditiegetrouw de Rotterdamse haven in het zonnetje met het thema ‘Port Of Opportunities’. Er is een divers online en ingetogen fysiek programma, dat past bij de dan mogelijk nog geldende maatregelen voor grote publieksevenementen.

Autonoom e-barge concept voor container shuttledienst

woensdag 9 juni 2021

Als onderdeel van een internationale alliantie onder leiding van Havenbedrijf Rotterdam wil Wärtsilä een commercieel levensvatbaar autonoom varend schip bouwen dat shuttlediensten verzorgt tussen verschillende containerterminals. Het schip wordt elektrisch aangedreven via verwisselbare containers van het Rotterdamse bedrijf Zero Emission Services (ZES).

Saskia Baas onderscheiden met sleepanker HbR

maandag 31 mei 2021

Bij haar afscheid als directeur Publieke Gezondheid Rotterdam-Rijnmond heeft Saskia Baas van Havenmeester René de Vries het Sleepanker ontvangen voor haar rol tijdens de pandemie. Het Sleepanker wordt toegekend aan personen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de Rotterdamse haven.

Partners Maritiem Nederland