Havenbedrijf Rotterdam | Maritiem Nederland
Havenbedrijf Rotterdam
Werkzaamheden aan de 'Berge Stahl', het grootste schip dat regelmatig Rotterdam aandoet

Rotterdam is het grootste logistieke en industriële knooppunt van Europa met een ongeëvenaarde ligging aan zee en rivierdelta.

Rotterdam is een complete haven met onafhankelijke terminals, concurrerende dienstverlening en een netwerk aan achterlandverbindingen. De haven slaat jaarlijk 400 miljoen ton aan goederen over, verdeeld over containers, natte en droge bulk, roro vracht, projectlading en duizenden passagiers aan boord van cruiseschepen en de ferry naar Engeland.

Verbrede Breeddiep geopend

donderdag 8 december 2016

De doorvaart tussen het Calandkanaal en de Nieuwe Waterweg is verbreed van 75 naar 350 meter. Dit betekent een forse capaciteitsverhoging en vergroting van de veiligheid voor de binnenvaart.

Rotterdam groenste haven

maandag 24 oktober 2016

Deelnemers aan het internationale symposium Green Shipping Summit hebben Rotterdam uitgeroepen tot Greenest Port of the Year. De grootste haven van Europa krijgt deze prijs voor zijn duurzame havenactiviteiten.

‘Dit succes hadden we niet verwacht’

maandag 19 september 2016

Twaalf havengerelateerde startups hebben onlangs de kans gekregen om met hulp van het programma PortXL hun innovatieve ideeën uit te werken tot praktijkgerichte pilots. Binnen drie maanden leverde deze aanpak maar liefst vijf contracten op met het bedrijfsleven. “Dit is geweldig en veel meer dan we hadden verwacht”, constateert PortXL-directeur Mare Straetmans.

Eerste zeeschip bunkert LNG in Rotterdam

woensdag 10 augustus 2016

Op 9 augustus begon de nieuwe producttanker ‘Ternsund’ van de Zweedse tankerrederij Terntank met het bunkeren van LNG in de Rotterdamse haven. Het schip ontving als eerste het LNG bunkerincentive’ van Havenbedrijf Rotterdam, wat inhoudt dat het schip 10% korting krijgt op het havengeld vanwege de milieuprestaties.

De Havenmeester als wapen tegen cyberaanvallen

maandag 11 juli 2016

Rijkshavenmeester en Havenmeester van Rotterdam René de Vries heeft sinds kort een extra functie: die van Port Cyber Resilience Officer (Port CRO). In die hoedanigheid moet hij namens de politie, haven- en industrieondernemersvereniging Deltalinqs, de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam de weerbaarheid tegen cyberaanvallen havenbreed verhogen. De Havenmeester handelt dus als een soort cyber defensiespecialist. De vraag is of daarmee de hele logistieke keten defensiever wordt.

Moderne supertanker met grote lading diesel in Rotterdam

dinsdag 31 mei 2016

Eind mei en begin juni bezocht de moderne supertanker ‘Alice’ van de Belgische rederij Euronav de Rotterdamse haven. Het betreft een 333 meter lange tanker met een laadvermogen van bijna 300.000 ton, een lengte van 333 meter en een maximale diepgang van 21,60 meter. Aan boord bevond zich 270.000 ton diesel uit Pengarang, Maleisië.

Partners Maritiem Nederland