Havenbedrijf Rotterdam | Maritiem Nederland
Havenbedrijf Rotterdam
Werkzaamheden aan de 'Berge Stahl', het grootste schip dat regelmatig Rotterdam aandoet

Rotterdam is het grootste logistieke en industriële knooppunt van Europa met een ongeëvenaarde ligging aan zee en rivierdelta.

Rotterdam is een complete haven met onafhankelijke terminals, concurrerende dienstverlening en een netwerk aan achterlandverbindingen. De haven slaat jaarlijk 400 miljoen ton aan goederen over, verdeeld over containers, natte en droge bulk, roro vracht, projectlading en duizenden passagiers aan boord van cruiseschepen en de ferry naar Engeland.

RWS plaatst bovenrolwagen binnenhoofd sluis IJmuiden

vrijdag 6 november 2020

Op 4 november is de deurkas in het binnenhoofd van de nieuwe zeesluis IJmuiden voorzien van een bovenrolwagen. De zes hydromotoren van de bovenrolwagen zorgen voor de aandrijving om de sluisdeur te openen en te sluiten. In maart plaatste Rijkswaterstaat al een vergelijkbare aandrijfinstallatie in de deurkas van het buitenhoofd.

Onderzoek export groene waterstof IJsland naar HbR

maandag 26 oktober 2020

Landsvirkjun, het nationale energiebedrijf van IJsland, en Havenbedrijf Rotterdam gaan de haalbaarheid van de export van groene waterstof van IJsland naar Rotterdam onderzoeken. Op dit moment is Rotterdam de belangrijkste energiehub van Europa. De verwachting is dat waterstof de huidige positie van olie als energiedrager zal overnemen.

Rotterdamse haven houdt daling overslag beperkt

donderdag 22 oktober 2020

De daling van de overslag in de Rotterdamse haven bleef de eerste drie kwartalen relatief beperkt tot 8,8 procent. In vergelijking met het tweede kwartaal vertoonden veel segmenten weer duidelijk stijgende volumes. Dat geldt ook voor de containeroverslag.

In 2030 moet zeeschip 'aan de stekker' in Rotterdam

woensdag 14 oktober 2020

Gemeente en Havenbedrijf Rotterdam willen dat zeeschepen zoveel mogelijk overstappen naar walstroom. Doel is dat in 2030 zeeschepen hun dieselgeneratoren uitzetten en ‘aan de stekker’ gaan als ze aan de kade liggen. De komende vijf jaar zetten gemeente en HbR met een reeks projecten in op een versnelling en opschaling van walstroom.

Havenbedrijf Rotterdam in Future Fuels Network

donderdag 8 oktober 2020

Havenbedrijf Rotterdam maakt deel uit van een nieuw ‘Future Fuels Network’ dat op 6 oktober op de maritieme Sibcon-conferentie in Singapore is aangekondigd. Samen met havenbedrijven uit Singapore en Japan zal HbR een roadmap ontwikkelen voor de toepassing van koolstofarme en schone brandstoffen voor de maritieme sector.

Mai Elmar legt munt onder mast 'MS Rotterdam VII'

vrijdag 2 oktober 2020

Mai Elmar, Executive Director van Cruise Port Rotterdam, is door de president van Holland America Line gevraagd om ‘Madrina’ van het nieuwe cruiseschip 'MS Rotterdam VII' te zijn. Op de werf van Fincantieri legde zij een Nederlandse munt uit 1872 onder de voormast van het nieuwe vlaggenschip van de cruiserederij.

Drone-pakketlevering op binnenvaartschip Rotterdam

donderdag 1 oktober 2020

Dutch Drone Delta heeft met succes een pilot uitgevoerd waarbij een pakketje met een drone op het binnenvaart-containerschip 'Duancis' werd afgeleverd. Op het moment van aflevering voer de Duancis met normale snelheid ter hoogte van het Eiland van Brienenoord. Het gaat om de tweede pilot met delivery drones in de Rotterdamse haven.

Young maritime board kan old boys network opschudden

vrijdag 25 september 2020

De Rotterdamse wethouder Barbara Kathmann heeft op 25 september de Young Maritime Board geïnstalleerd. Het nieuwe adviescollege bestaat uit bestuursleden van diverse netwerkinitiatieven voor maritieme jong professionals in de Rotterdamse regio. De Young Maritime Board zal een bijdrage leveren aan het Rotterdam Maritime Capital of Europe programma.

'Zeehonden zijn visitekaartje voor de haven'

vrijdag 25 september 2020

Het gaat goed met de zeehondenpopulatie in de Rotterdamse haven. In de Zuid-Hollandse delta leven nu naar schatting 1500 grijze zeehonden en 1000 gewone zeehonden, aldus Marlies de Kraauw van A seal. Op 24 september liet de zeehondenopvang uit Stellendam de twee opgevangen zeehonden Rami en Corneel los op het Maasvlaktestrand.

Boudewijn Siemons COO Port of Rotterdam

dinsdag 22 september 2020

Met ingang van 1 oktober is Boudewijn Siemons (56) de nieuwe Chief Operating Officer (COO) van Havenbedrijf Rotterdam. Tot voor kort was Siemons president van de divisie Americas van Vopak. De opvolger van Ronald Paul treedt ook toe tot de algemene directie van het havenbedrijf.

Partners Maritiem Nederland