Havenbedrijf Rotterdam | Maritiem Nederland
Havenbedrijf Rotterdam
Werkzaamheden aan de 'Berge Stahl', het grootste schip dat regelmatig Rotterdam aandoet

Rotterdam is het grootste logistieke en industriële knooppunt van Europa met een ongeëvenaarde ligging aan zee en rivierdelta.

Rotterdam is een complete haven met onafhankelijke terminals, concurrerende dienstverlening en een netwerk aan achterlandverbindingen. De haven slaat jaarlijk 400 miljoen ton aan goederen over, verdeeld over containers, natte en droge bulk, roro vracht, projectlading en duizenden passagiers aan boord van cruiseschepen en de ferry naar Engeland.

Covid-19 pandemie versnelt bestaande logistieke trends

donderdag 6 augustus 2020

De Covid-19 pandemie leidt tot een versnelling van de bestaande logistieke trends. "Door investeren en samenwerken met partijen in de keten en overheden kunnen we onze positie in de global supply chain niet alleen behouden, maar ook versterken en uitbouwen", zegt ECT-directeur Paul Ham naar aanleiding van de studie van de Erasmus Universiteit over de impact op de lange termijn van de coronacrisis op de haven.

Verbindingsbaan Container Exchange Route krijgt vorm

woensdag 29 juli 2020

Combinatie CER, bestaande uit KWS en Van Hattum en Blankevoort, legt in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam de Container Exchange Route aan op de Tweede Maasvlakte. Onderdeel van de werkzaamheden is de aanleg van een zeventien kilometer lange verbindingsweg tussen de containerterminals. KWS-onderneming BKB Infra legde inmiddels de eerste vijf kilometer van de betonbaan aan.

Goederenoverslag Rotterdam daalt minder dan verwacht

donderdag 23 juli 2020

in de eerste zes maanden van 2020 boekte de Haven van Rotterdam een overslag van 218,9 miljoen ton, 9,1 procent minder dan in het eerste halfjaar van 2019. Ondanks de ontwrichtende impact van de coronapandemie op economie, productie en logistiek, bleef de Rotterdamse haven 100 procent operationeel. De omzet steeg zelfs licht tot 360,4 miljoen euro.

Europees geld voor (natte) infrastructuur

donderdag 16 juli 2020

Nederland krijgt dit jaar 62 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie voor infrastructuurprojecten. Zo komt er 11,4 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van overnachtingsplaatsen voor binnenvaartschepen langs de Waal en 8,7 miljoen euro voor het Theemswegtracé in de Rotterdamse haven.

Wereldhavendagen presenteert 'Port Stories 2020'

dinsdag 14 juli 2020

De Wereldhavendagen 2020 gaat zoals bekend niet door als publieksevenement. In plaats daarvan brengt de Stichting Wereldhavendagen dit jaar de Rotterdamse haven naar het publiek toe met een heuse ‘Digital Port Day’. Op 5 september kunnen liefhebbers via verschillende (online) kanalen toch héél veel van de haven beleven.

PortXL presenteert 22 veelbelovende initiatieven

dinsdag 30 juni 2020

Tijdens de vijfde editie van het maritieme acceleratieprogamma PortXL werden 22 veelbelovende initiatieven klaargestoomd voor een vliegende start op de markt. Innovatieve start-ups en scale-ups vanuit de hele wereld namen deel aan het 100 dagen durende programma dat dit jaar - in verband met corona - online plaatsvond.

Havenbedrijf verlengt samenwerking met Feyenoord

dinsdag 16 juni 2020

Havenbedrijf Rotterdam en Feyenoord hebben hun bestaande samenwerking met nog eens vijf seizoenen verlengd. CEO Allard Castelein en Jan van Merwijk, directeur Stadion Feijenoord, bezegelden de nieuwe samenwerking in Business Unit 8 in De Kuip.

Haven sorteert voor op autonoom vervoer interne baan

vrijdag 5 juni 2020

Port of Rotterdam begint met de Europese aanbesteding voor de vervoersdienst van containers via de 'interne baan' op de Maasvlakte, beter bekend als de Container Exchange Route (CER). Het gaat hierbij zowel om hybride transportvoertuigen als het vervoer van de containers zelf (Transport as a Service). De voertuigen moeten volledig autonoom kunnen rijden maar ook met een chauffeur.

Partners Maritiem Nederland