Havenbedrijf Rotterdam | Maritiem Nederland
Havenbedrijf Rotterdam
Werkzaamheden aan de 'Berge Stahl', het grootste schip dat regelmatig Rotterdam aandoet

Rotterdam is het grootste logistieke en industriële knooppunt van Europa met een ongeëvenaarde ligging aan zee en rivierdelta.

Rotterdam is een complete haven met onafhankelijke terminals, concurrerende dienstverlening en een netwerk aan achterlandverbindingen. De haven slaat jaarlijk 400 miljoen ton aan goederen over, verdeeld over containers, natte en droge bulk, roro vracht, projectlading en duizenden passagiers aan boord van cruiseschepen en de ferry naar Engeland.

VK scherpt douanecontroles aan per 1 januari 2022

woensdag 15 december 2021

In het kader van Brexit scherpt het Verenigd Koninkrijk de douane-eisen behoorlijk aan. Het eerste pakket maatregelen gaat al per 1 januari in. Het Havenbedrijf Rotterdam roept exporteurs op zich tijdig voor te bereiden op de strengere grenscontroles. "Zo voorkom je dat je aan de grens of zelfs al in de Nederlandse haven stilstaat."

HbR werkt samen met technisch maritieme scale-ups

maandag 6 december 2021

Na een eerste kennismaking tijdens het jaarlijkse innovatieprogramma PortXL onderzoekt het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) de samenwerking met drie technisch-maritieme scale-ups. De producten van deze bedrijven variëren van monitoring en onderzoek van waterkwaliteit tot slimme inzichten in de technologische prestaties van schepen.

Sleepanker voor Piet 'Maasmond Maritime' Sinke

vrijdag 19 november 2021

Piet Sinke – samensteller van de gratis maritieme knipselkrant Maasmond Maritime – ontving op 18 november het Sleepanker uit handen van havenmeester René de Vries. De onderscheiding is bedoeld voor mensen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de Rotterdamse haven.

Pryme gaat pyrolyse-olie produceren in Rotterdam

dinsdag 16 november 2021

Pryme bouwt in Rotterdam een fabriek waar jaarlijks 60.000 ton plastic afval wordt omgezet in pyrolyse-olie. Shell gaat dit gebruiken als grondstof voor haar krakers in Moerdijk en het Rheinland voor het maken van circulaire chemische producten.

Fugro’s eerste onbemande schip vaart in Rotterdam

woensdag 10 november 2021

De Blue Essence is het eerste offshore gecertificeerde onbemande schip (USV) dat een elektrisch aangedreven op afstand bestuurbare onderwater robot kan lanceren. Het schip en de onderwater robot worden tijdens de werkzaamheden via een satellietverbinding bediend vanuit een controlekamer aan wal.

Containeroverslag Rotterdam boven pre-corona niveau

woensdag 20 oktober 2021

Het volume van goederenoverslag in de haven van Rotterdam bedroeg in het derde kwartaal 118,5 miljoen ton. Dat is 14,6% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Tot en met het derde kwartaal bedroeg de overslag 350,1 miljoen ton, een stijging van 8,6% ten opzichte van 2020. Het volume aan overgeslagen containers is weer boven pre-corona niveau. Vooral de overslag van olieproducten, ijzererts, kolen en biomassa is flink hoger dan in dezelfde periode in 2020.

Haven brengt nautisch saluut aan nieuwe MS Rotterdam

vrijdag 15 oktober 2021

Op 14 oktober is cruiseschip MS Rotterdam gearriveerd bij Cruise Terminal Rotterdam, onder belangstelling van talrijke Rotterdammers op de kade. Het nieuwe vlaggenschip van rederij Holland America Line ontving daarbij een nautisch saluut van patrouillevaartuigen van Havenbedrijf Rotterdam, de thuishaven van het cruiseschip.

Partners Maritiem Nederland