Havenbedrijf Rotterdam
Werkzaamheden aan de 'Berge Stahl', het grootste schip dat regelmatig Rotterdam aandoet

Rotterdam is het grootste logistieke en industriële knooppunt van Europa met een ongeëvenaarde ligging aan zee en rivierdelta.

Rotterdam is een complete haven met onafhankelijke terminals, concurrerende dienstverlening en een netwerk aan achterlandverbindingen. De haven slaat jaarlijk 400 miljoen ton aan goederen over, verdeeld over containers, natte en droge bulk, roro vracht, projectlading en duizenden passagiers aan boord van cruiseschepen en de ferry naar Engeland.

Gratis walstroom voor kustvaarders in proef Parkkade

woensdag 22 januari 2020

Om rederijen te stimuleren om mee te doen aan de proef mobiele walstroom aan de Parkkade in Rotterdam, krijgen aanmerende kustvaarders de elektriciteit gratis. Gebruik van walstroom zorgt voor minder luchtvervuiling en minder geluidshinder omdat schepen hun dieselgeneratoren niet hoeven te gebruiken.

Grootanker voor Deltalinqs-voorzitter Steven Lak

dinsdag 21 januari 2020

Tijdens het twintigste Jaardiner van Deltalinqs heeft vertrekkend voorzitter Steven Lak het Grootanker van de Haven van Rotterdam ontvangen. Lak ontving de onderscheiding als dank voor zijn langjarige inzet voor het Rotterdamse havenbedrijfsleven.

Havenbedrijf introduceert bunkervergunning per 2021

vrijdag 17 januari 2020

Op de jaarlijkse persconferentie over de nautische jaarcijfers van Havenbedrijf Rotterdam bewaarde havenmeester René de Vries het nieuws voor het laatst. Rotterdam gaat in samenwerking met de collega-havenbedrijven van Antwerpen en waarschijnlijk ook Amsterdam per 1 januari 2021 een 'bunkervergunning' invoeren voor leveranciers van bunkerbrandstoffen voor de zeevaart.

HbR ondersteunt vijftien regionale organisaties

dinsdag 7 januari 2020

Onder de naam ‘Hoge Hoed’ ondersteunt het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) voor de dertiende maal een aantal willekeurig gekozen regionale organisaties. Vijftien organisaties ontvangen een donatie van duizend euro uit de 'hoge hoed'.

Havens Amsterdam en Rotterdam onder één verordening

maandag 6 januari 2020

Voor het eerst hebben de havens van Amsterdam en Rotterdam een gezamenlijke Havenverordening. Op 6 januari treedt de nieuwe Havenverordening voor Amsterdam/IJmond en Rotterdam/Rijnmond in werking. De gemeenteraden van Amsterdam en Rotterdam staan achter de nieuwe verordening.

Boskalis en Van der Kamp houden haven op diepte

maandag 23 december 2019

Boskalis en Bagger- en Aannemingsmaatschappij Van der Kamp houden ook de komende jaren de Rotterdamse haven op diepte. De twee bedrijven hebben een meerjarig contract verworven voor baggeronderhoud van de toegangswegen en andere vaarwegen in het haven- en industriegebied.

Atzo Nicolai nieuwe voorzitter Deltalinqs en RPPC

donderdag 19 december 2019

Atzo Nicolaï wordt per 1 januari voorzitter van Deltalinqs, de ondernemersorganisatie voor bedrijven in het Rotterdamse havengebied. Daarnaast wordt hij voorzitter van de Rotterdam Port Promotion Council (RPPC). Nicolai is de opvolger van Steven Lak, die acht jaar voorzitter was van beide organisaties.

Kademuren voor HES Hartel Tank Terminal gereed

woensdag 18 december 2019

De kademuren, de steiger en bijbehorende werkzaamheden voor de nieuw te bouwen HES Hartel Tank Terminal zijn op 17 december conform planning opgeleverd. De Combinatie HHTT, bestaande uit Van Hattum en Blankevoort (Koninklijke VolkerWessels), Mobilis (TBI) en Boskalis Nederland, heeft het bouwterrein overgedragen aan opdrachtgever Havenbedrijf Rotterdam. In totaal is met dit contract een bedrag gemoeid van ruim EUR 100 miljoen.

Proef met mobiele walstroom aan Parkkade Rotterdam

maandag 16 december 2019

Gemeente en Havenbedrijf Rotterdam zijn op 13 december begonnen met een vijf maanden durende proef om kleine zeeschepen aan de Parkkade te voorzien van elektriciteit. De dieselgeneratoren hoeven nu niet te draaien om elektriciteit op te wekken voor gebruik aan boord. Dat scheelt luchtverontreiniging en geluid.

Europees geld voor doorontwikkeling 3d-metaalprinten

donderdag 12 december 2019

Fieldlab RAMLAB, onderdeel van Havenbedrijf Rotterdam, ontvangt samen met haar consortium 10 miljoen euro Europese financiering voor doorontwikkeling en toepassing van Wire Arc Additive Manufacturing-technologie, 3d-metaalprinten met lastechnologie. Voor mkb-bedrijven in de metaalsector komt deze relatief dure 3d-printtechnologie binnen handbereik.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Partners Maritiem Nederland