Havenbedrijf Rotterdam | Maritiem Nederland
Havenbedrijf Rotterdam
Werkzaamheden aan de 'Berge Stahl', het grootste schip dat regelmatig Rotterdam aandoet

Rotterdam is het grootste logistieke en industriële knooppunt van Europa met een ongeëvenaarde ligging aan zee en rivierdelta.

Rotterdam is een complete haven met onafhankelijke terminals, concurrerende dienstverlening en een netwerk aan achterlandverbindingen. De haven slaat jaarlijk 400 miljoen ton aan goederen over, verdeeld over containers, natte en droge bulk, roro vracht, projectlading en duizenden passagiers aan boord van cruiseschepen en de ferry naar Engeland.

Transferium Alblasserdam stut groei binnenvaart

maandag 19 april 2021

De binnenvaartoverslag op de containerterminal van BCTN in Alblasserdam is in zes jaar tijd gegroeid naar 100.000 containers. In de loop van het jaar neemt BCTN een tweede containerkraan in gebruik, waardoor containers op de terminal nog sneller kunnen worden overgeslagen.

‘We moeten goed bij de les blijven’

maandag 12 april 2021

Drones, een haven vol IoT sensoren, autonome schepen en slimme software. Qua techniek is er al veel mogelijk en de uitdagingen waar de haven voor staat zijn dan ook niet technologisch van aard, zegt Oscar van Veen, hoofd digitale innovatie bij Havenbedrijf Rotterdam. “De haven is een enorme playground waar gave, impactvolle dingen gebeuren, daar kun je heel veel innovatie doorvoeren. Maar hoe gaan we met die techniek om? Hoe krijgen we de mensen en organisaties mee?”

Rotterdamse terminals bieden real-time inzicht planning

maandag 12 april 2021

Om transporteurs, verladers en andere marktpartijen actueel inzicht te bieden in de aankomsttijden van vertraagde Suez-schepen hebben Havenbedrijf Rotterdam, dochteronderneming Portbase en vijf deepsea terminals een real-time digitaal overzicht van aankomsttijden ontwikkeld.

Zelfrijdend transport in Rotterdamse haven

vrijdag 9 april 2021

VDL Automated Vehicles gaat vanaf eind dit jaar tot medio 2023 liefst 77 automatisch geleide voertuigen leveren aan Hutchison Ports ECT Rotterdam. De modulair opgebouwde voertuigen worden centraal aangestuurd, maar voorkomen zelfstandig botsingen door een aanrijdbeveiliging.

Havenbedrijf gunt onderhoud aan Shipyard Rotterdam

vrijdag 2 april 2021

Havenbedrijf Rotterdam heeft een contract gesloten met Shipyard Rotterdam voor het onderhoud van de complete vloot. Het werk blijft plaatsvinden op de werkplaats van het Havenbedrijf aan de Eemhavenweg op Heijplaat. Het gaat om in totaal 16 schepen, daaronder zeven incidentbestrijdingsvaartuigen – patrouilleboten met bluscapaciteit – en de Nieuwe Maze, de representatiecatamaran van HbR.

Miljoenensteun voor modal shift naar water en spoor

donderdag 1 april 2021

Minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur & Waterstaat helpen ondernemers in de logistiek om de verplaatsing van het goederenvervoer naar water en spoor – de zogenoemde 'modal shift' - te maken. Ter ondersteuning trekken ze een bedrag van 2,5 miljoen euro uit. Logistieke bedrijven die kleine of middelgrote transporten verzorgen, komen in aanmerking voor financiële steun als ze ladingen bundelen.

Havenbedrijf Rotterdam verkoopt laatste ijsbreker

vrijdag 26 maart 2021

Op 26 maart is de RPA 20 uit de haven van Rotterdam vertrokken. De reserve-patrouilleboot is verkocht aan aannemer Zijsling en Zonen uit Jutrijp, Friesland. Dat bedrijf is ook eigenaar van zusterschip RPA 24. Met de verkoop vertrekt de laatste ijsbreker uit de Rotterdamse haven.

Havenbedrijf gunt groot onderhoud Reeweg aan KWS

woensdag 17 maart 2021

In opdracht van Havenbedrijf Rotterdam gaat KWS van eind juni tot eind augustus de Reeweg en het Reewegviaduct bij Rotterdam, Heijplaat een grote onderhoudsbeurt geven. Ook KWS-specialist Holland Scherm werkt mee. De werkzaamheden zijn nodig om de zeer intensief gebruikte weg en het viaduct in goede conditie te houden.

Neste bouwt tweede biobrandstof fabriek in Rotterdam

dinsdag 16 maart 2021

De Finse brandstoffenfabrikant Neste gaat op de Maasvlakte een nieuwe fabriek bouwen voor de productie van duurzame brandstoffen en grondstoffen voor de chemie. De uitbreiding van de productiecapaciteit komt deels naast de bestaande fabriek en deels op een nieuwe locatie op de Tweede Maasvlakte. Met de bouw is een investering van 1,5 miljard euro gemoeid. De nieuwe fabriek zorgt voor 100 extra arbeidsplaatsen.

Tuimelkade Europoort groeit mee met zeespiegel

dinsdag 9 maart 2021

Havenbedrijf Rotterdam laat de Tuimelkade in het westelijk havengebied verhogen tot +5,70 m NAP. Hierdoor kan de waterveiligheid in de Europoort de komende vijftig jaar meegroeien met de zeespiegelstijging. Daarnaast wordt het mogelijk de tuimelkade op een later moment verder te verhogen tot +6,70 m NAP.

Partners Maritiem Nederland