Havenbedrijf Amsterdam | Maritiem Nederland
Havenbedrijf Amsterdam
Cruiseschip 'Aida Sol' keert voor de cruiseterminal in Amsterdam

De Amsterdamse haven is de vierde haven van West-Europa en groot in de overslag en verwerking van energieproducten.

Het Noordzeekanaalgebied slaat jaarlijks circa 100 miljoen ton goederen over waarvan circa 80 miljoen ton in de haven van Amsterdam. In de havenregio werken in totaal 55.000 mensen bij bedrijven in de haven of haven gerelateerde bedrijven. Daarvan werken zo’n 23.000 mensen in Amsterdam.
Havenbedrijf Amsterdam NV heeft de ambitie  een slimme haven te zijn door op een duurzame, innovatieve manier waarde toe te voegen voor klanten en omgeving. Het havenbedrijf stimuleert groei bij bedrijven, waarbij zorgvuldig met beschikbare ruimte en kwaliteit van water, bodem en lucht wordt

Haven onder druk door vollopen stroomnet

woensdag 22 december 2021

Op 9 december maakte netbeheerder Liander bekend dat een groot deel van Amsterdam, waaronder het havengebied, 'in congestie gaat'. Dit betekent dat nieuw te vestigen bedrijven en bestaande bedrijven geen nieuwe of aanvullende elektriciteit krijgen. Het elektriciteitsnetwerk is vol.

New kid on the block: Amsterdam Shipyards

dinsdag 23 november 2021

De naam klinkt vertrouwd maar is verrassend genoeg gloednieuw. Op 18 november heeft Amsterdam Shipyards een overeenkomst voor vijftig jaar afgesloten met Port of Amsterdam om een groot perceel, volledig watergebonden en haven gerelateerd, aan de Mainhavenweg te gebruiken. Hiermee krijgt Amsterdam Shipyards de ruimte om de nieuwe innovatieve en moderne scheepswerf langjarig te exploiteren.

Asfalteren bij de grootste zeesluis te wereld

vrijdag 11 juni 2021

Begin deze week is KWS Infra begonnen met de asfaltering bij de nieuwe Zeesluis IJmuiden. Inmiddels zijn alle sluisplateaus geasfalteerd en is een start gemaakt met de definitieve terreininrichting van zowel de openbare weg als de sluisplateaus.

Port of Amsterdam hard geraakt door corona

vrijdag 15 januari 2021

Port of Amsterdam is hard geraakt door corona en ondervindt de gevolgen van de energietransitie door de forse afname van de kolenoverslag. In 2020 kwam de totale overslag uit op 74,3 miljoen ton, 14 procent minder dan in het recordjaar 2019. De andere havens in het Noordzeekanaal-gebied (IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad) werden minder zwaar getroffen.

Selectieve onttrekking zout water in Noordzeekanaal

woensdag 16 december 2020

Met de komst van Zeesluis IJmuiden stroomt straks meer zout water het Noordzeekanaal in. Te veel zout water in het kanaal heeft negatieve effecten op de natuur, land- en tuinbouw en de drinkwatervoorziening. Om dat te voorkomen maakt Rijkswaterstaat gebruik van 'selectieve onttrekking' van zout water.

Koen Overtoom ontvangt Havenpenning 2020

maandag 30 november 2020

Koen Overtoom, CEO bij Port of Amsterdam, heeft de Havenpenning 2020 ontvangen uit handen van de Amsterdamse havenwethouder Victor Everhardt. Dat gebeurde tijdens de livestream tv-uitzending Trossen Los! Het Alternatieve Havengildediner in Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam.

Naam nieuwe zeesluis bij IJmuiden: Zeesluis IJmuiden

dinsdag 24 november 2020

En de naam van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden wordt: Zeesluis IJmuiden. Wethouder Jeroen Verwoort van de gemeente Velsen en Nienke Bagchus, directeur Rijkswaterstaat, hebben de naam van de grootste zeesluis ter wereld tijdens een videoboodschap bekend gemaakt.

ReefSystems installeert kunstmatige riffen

vrijdag 6 november 2020

ReefSystems, een Amsterdamse startup gevestigd in Prodock, heeft een kunstmatig rif geplaatst in IJmuiden en bij het Marineterrein in Amsterdam. Met deze riffen wordt een nieuwe leefomgeving gecreëerd voor vissen, schaal- en schelpdieren en planten, zodat de populaties kunnen groeien en lokale ecosystemen kunnen herstellen.

Eerste sluisdeur nieuwe zeesluis IJmuiden op z'n plaats

donderdag 24 september 2020

In 72 uur tijd is de eerste sluisdeur van de nieuwe zeesluis IJmuiden succesvol op zijn plaats gebracht. De deur is met uiterste precisie ingevaren in de deurkas van het buitenhoofd. Het mooie nazomerweer van 21 tot en met 23 september was ideaal om de deur te verplaatsen.

Partners Maritiem Nederland