Grote kanalen | Maritiem Nederland
Grote kanalen
Aanbouw van de sluizen bij de modernisering van het Panamakanaal. Foto: Taeke Zuidema

De twee grootste kanalen ter wereld, het Suezkanaal en het Panamakanaal, zijn momenteel in verbouwing. Het Suezkanaal wil meer schepen sneller laten passeren en 7.000 kilometer verderop wil Panama grotere schepen soepel van de Atlantische naar de Grote Oceaan en terug laten varen. Panama lijkt op zijn beurt concurrentie te krijgen van Nicaragua, waar Chinezen met 40 miljard dollar klaarstaan om de grootste containerschepen ter wereld het continent over te laten steken.

Bouwen op een postzegel

maandag 25 mei 2020

Het Twentekanaal was langzaam aan het dichtslibben. Niet letterlijk, maar doordat de oude sluis bij Eefde niet de capaciteit had om de groei van het aantal binnenvaartschepen op te vangen. Een nieuwe, tweede sluis biedt wel ruimte voor groei. Voor het eerst is in een schutsluis een segmentdeur toegepast, aangedreven door elektrohydraulische techniek. “We moesten bouwen op een postzegel.”

Brainstormsessie over de toekomst van de marine

vrijdag 5 december 2014

Het bundelen van inzichten van mensen uit de gehele maritieme sector en deze doorspelen naar de partijen die bezig zijn met een Nederlandse Maritieme Strategie, de Marinestudie 2050 en de langetermijnvisie van de KVMO (Koninklijke Vereniging van Marine Officieren): dat is de bedoeling van de maritieme shipping games (MSG) die de KVMO organiseert.

Maersk Line: ‘Het huidige Suezkanaal voldoet’

dinsdag 28 oktober 2014

Economische groei en extra werkgelegenheid in armere gebieden in de wereld juicht de grootste containerrederij ter wereld van harte toe. Maar van hinderlijke opstoppingen voor het huidige Suezkanaal is volgens Maersk Line volstrekt geen sprake.

Nicaraguakanaal: dwaas plan of Chinees huzarenstuk?

woensdag 15 oktober 2014

Het lijkt een dwaas plan om een tweede transoceanische verbinding tussen de Atlantic en de Pacific aan te leggen. Toch lijkt het Nicaraguakanaal er te gaan komen en kunnen de grootste bulkcarriers, tankers en containerschepen ter wereld er straks in 30 uur doorheen.

Wedloop Panama en Nicaragua in aantocht

maandag 1 september 2014

Wie heeft of krijgt het grootste kanaal dat de Atlantische Oceaan en Grote Oceaan met elkaar verbindt? De komende zeven jaar valt een aardige wedloop te verwachten, waarbij het niet om een enkel doelpunt gaat, maar om miljardeninvesteringen.

Partners Maritiem Nederland