Europort 2017 | Maritiem Nederland
Europort 2017
Europort trekt iedere twee jaar tienduizenden bezoekers

Van 7 tot en met 10 november 2017 wordt in Ahoy Rotterdam Europort 2017 gehouden. Samen met de SMM in Hamburg en Marintec in Shanghai behoort Europort tot de wereldwijde top van beurzen voor de maritieme sector. Elfhonderd bedrijven hebben een stand op Europort en er worden rond de dertigduizend bezoekers verwacht. Er is een breed programma georganiseerd: congressen, seminars, masterclasses. Het centrale thema is dit jaar ‘Maximizing Vessel Performance’. 

Innovatie Wärtsilä zorgt voor beter rendement schroef

dinsdag 14 november 2017

Het is nog altijd mogelijk het rendement van conventionele scheepsmotoren te verbeteren. De EnergoFlow, die motorenfabrikant Wärtsilä introduceerde tijdens Europort 2017, zorgt ervoor dat de schroef een hoger rendement krijgt door de wateraanstroom naar de schroef te richten. Met deze vinding is volgens Wärtsilä een besparing tot 10 procent op het brandstofgebruik mogelijk.

Multraship bestelt twee Stan Launch sleepboten bij Damen

vrijdag 10 november 2017

Tijdens Europort 2017 hebben Multraship en Damen het contract getekend voor de bouw en levering van twee sleepboten van het type Stan Launch 804s. De nieuwe launches komen in de vaart bij Multraship-dochterondernemingen Montis Mooring Boatservice en Verenigde Bootlieden. 

Damen bouwt drie waterbussen voor Acqualiner Antwerpen

woensdag 8 november 2017

Voor de Belgische ferry operator Aqualiner bouwt Damen Shipyards Group drie waterbussen van type 2407 (24 meter lang en 7 meter breed). De waterbussen gaan varen op de Schelde bij Antwerpen. Het contract voor de levering werd getekend tijdens Europort 2017 in Rotterdam.

Onbemand mijnen jagen

woensdag 1 november 2017

Een twaalf meter lang vaartuig dat op afstand onderzeeërs kan opsporen en mijnen kan vernietigen. Dat is de Seagull 301 van het Israëlische bedrijf Elbit Systems. De Nederlandse bedrijven De Haas Maassluis en Ginton Naval Architects leverden een belangrijke bijdrage aan de bouw van dit onbemande en op afstand te besturen vaartuig.

Kraanschip op LNG

woensdag 1 november 2017

Komend voorjaar neemt Paans Van Oord een nieuw kraanschip in bedrijf dat twee weken lang op één volle tank LNG kan opereren. Het vergt een innovatieve aanpak in het ontwerp, maar ook in de bedrijfsvoering, want LNG bunkeren kan in Nederland niet zomaar overal.

DEME’s Scheldt River zit vol met innovaties

woensdag 1 november 2017

Veerle Hegge, echtgenote van de Antwerpse burgemeester Bart de Wever, heeft eind september in het Vlaamse Zwijndrecht de sleephopperzuiger Scheldt River van DEME gedoopt. De Scheldt River is het tweede baggerschip van de Belgische baggeraar dat zowel op LNG als diesel (MDO) kan varen. Het schip heeft een hopperinhoud van 8400 kuub en is uitgerust met verschillende innovaties om de uitstoot verder te beperken en het brandstofverbruik te verminderen.

Mv Baltic is Ro-Ro schip met spudpaal

dinsdag 31 oktober 2017

“Een uniek concept”, zo omschrijft Hartman Marine Shipbuilding (HMS) de R2 Carrier mv Baltic. Zo is het schip onder meer voorzien van een spudpaal. Dit open top Ro-Ro schip van 3.500 ton deadweight kan daardoor vrijwel overal afmeren om lading aan boord te nemen. Ook in havens zonder specifieke Ro-Ro kades. Dit heeft zich tijdens de eerste reizen direct bewezen.

Efficiënter schepen bouwen met Floor2Plan

dinsdag 31 oktober 2017

Het bouwen van een schip is een complex proces. Essentieel is dat alle onderdelen op het juiste moment worden gemaakt en geleverd, zodat de bouw naadloos kan verlopen. Het Zwolse bedrijf Floorganise heeft het programma Floor2Plan ontwikkeld om deze continuïteit zoveel mogelijk te waarborgen met realtime inzicht in de productievoortgang.

Samenwerken essentieel bij bouw nieuwe Franse kotters

dinsdag 31 oktober 2017

“Samenwerken is nodig om van een schip een Padmos schip te maken. Alleen zo kunnen wij topkwaliteit blijven bieden.” Aan het woord is projectleider Walter van Harberden van scheepswerf Padmos. In Stellendam ligt de tweede kotter die de werf gaat leveren aan een Franse visserscoöperatie voor de wal. De eerste is inmiddels afgeleverd, de derde ligt in het droogdok van de werf.

Partners Maritiem Nederland