Grootste schepen | Maritiem Nederland
Grootste schepen

Wat zijn de grootste schepen ter wereld? Opvallend is de Nederlandse inbreng bij zwareladingschepen en kraanschepen.

Tankers

De grootste tankers zijn de TI klasse supertankers (380 x 68 meter). Het Koreaanse Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering bouwde er in 2002 en 2003 vier, waarvan de 'TI Europe' nog als supertanker vaart. De 'TI Africa' en 'TI Asia' zijn in 2009 omgebouwd tot FSO's (floating storage & offloading) en doen dienst als drijvende olietanks in offshore olievelden. De 'TI Oceania' is opgelegd. In termen van laadvermogen (442.000 ton) is de onder Belgische vlag varende TI Europe van de Antwerpse rederij Euronav het grootste schip ter wereld. 

Bulkcarriers

De grootste bulkcarrier ter wereld is de ‘Vale Rio de Janeiro’ (362 x 65 meter). Het schip is eigendom van Vale Shipping en vaart met ijzererts van Brazilië naar China. De bulkcarrier heeft een laadvermogen van 402.000 ton. Het voortstuwen van het schip kan haast niet eenvoudiger (zoals bij alle grote tankers, bulkcarriers en containerschepen gebruikelijk is), zij het dat de door Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering ingebouwde MAN B&W motor erg groot is. De hoofdmotor is direct, zonder tandwielkasten, gekoppeld aan een vaste schroef. Het vermogen van 29.000 kW (39.000 pk) zorgt voor een snelheid van 15,4 knopen (28,5 km/h). 

Containerschepen

De 'HMM Algeciras' is het grootste containerschip ter wereld. Het schip kan 23.964 TEU meenemen, waarbij TEU stat voor Twenty Foot Equivalent Units, het aantal twintigvoetscontainers dat mee kan. Het Koreaanse Daewoo Shipping & Marine bouwde het schip. Het gevaarte meet 400 x 61 meter en heeft een maximale diepgang van 16,5 meter. Opvallend is dat de eerste lichting Triple-E's van Maersk Line, die iets meer dan 18.000 TEU kunnen vervoeren, vrijwel dezelfde afmetingen heeft. De race om het grootste containerschip is allemaal een kwestie van een rij of een laag containers meer, of een minder gestroomlijnd onderwaterschip waardoor daar meer containers passen. HMM heeft nog elf van deze 24.000 TEU-schepen in bestelling.   

Offshore constructieschepen

Het grootste schip ter wereld is het offshore constructieschip de 'Pioneering Spirit' van rederij Allseas. De supercatamaran heeft een lengte van 382 m en een breedte van 123 m, even groot als twee supertankers en in oppervlakte gelijk aan acht voetbalvelden. De Pieter Schelte kan grote platformen en jackets van zo'n 48.000 ton in één keer van hun sokkel lichten en op land afleveren bij een werf waar het sloopwerk eenvoudiger, veiliger, en dus aanzienlijk sneller en goedkoper kan plaatsvinden. Het vaartuig kan ook pijpleidingen voor olie- en gastransport leggen op een diepte tot 3500 meter, met een recordsnelheid van ruim 7 kilometer per dag. Het monsterschip werd de afgelopen zeven jaar bij de Zuid-Koreaanse werf van Daewoo gebouwd. De totale kosten bedroegen circa 2,4 miljard euro.

Zwareladingschepen

De 'Boskalis Vanguard' (275 x 79 meter) is het grootste halfafzinkbare zwareladingschip ter wereld. Het schip vaart onder Nederlandse vlag voor Boskalis’ dochteronderneming Dockwise en kan op het open dek (275 x 70 meter) grote FPSO’s en boor- en productieplatforms van 117.000 ton vervoeren. Daartoe kan het dek 16 meter onder zeeniveau afzinken, onder het te vervoeren object varen en door het leegpompen van de ballasttanks lading uit het water tillen. Opvallend is dat de accommodatie (40 bemanningsleden) helemaal aan stuurboord staat en dat lading dus aan de voor- en achterkant uit kan steken. 

Kraanschepen

Het grootste kraanschip ter wereld is de 'Sleipnir' van het in Leiden gevestigde Heerema Marine Contractors (HMC). Voorheen werden dit soort schepen gebouwd voor de olie- en gasindustrie; inmiddels plaatst HMC er transformatorstations voor de offshore windindustrie mee, en wordt het schip ingezet voor het installeren van offshore windturbines. Het schip vaart op vloeibaar aardgas en heeft daardoor een lage uitstoot. Bovendien rustte HMC het schip uit met een walstroomaansluiting, waardoor het schip als het in Rotterdam aan de kade ligt geen gensets hoeft in te schakelen.

Sleephopperzuigers

Met een laadvermogen van 78.000 ton is de 'Cristóbal Colón' van Jan De Nul Group (223 x 42 meter) de grootste sleephopperzuiger ter wereld. Voor grootschalige landaanwinningsprojecten kan het schip zijn zogenaamde hopper met een volume van 46.000 kubieke meter volladen met zand dat het schip op maximaal 59 meter diepte kan opzuigen. Vol beladen vaart het 18 knopen (33 km/h), waarmee het schip uitermate geschikt is om grote hoeveelheden zand over een grote afstand te transporteren. 

Pijpenleggers

De 'Solitaire' (300 x 41 meter) van het in Delft gevestigde Allseas is na de Pioneering Spirit (die meer is dan een pijpenlegger) de grootste pijpenlegger ter wereld. Aan boord wordt de pijpleiding aan elkaar gelast en deze verlaat het schip horizontaal via de stinger aan de achterzijde. Het diepterecord pijpenleggen van de Solitaire is 2.775 meter, het schip kan 22.000 ton aan pijpleiding meenemen en 9 km pijpleiding per dag leggen. 

Cruiseschepen

De 'Harmony of the Seas' is het grootste cruiseschip ter wereld. Het schip, dat iets groter is dan de zusterschepen ‘Allure of the Seas’ en ‘Oasis of the Seas’, is met 362 meter van boeg tot achtersteven 50 meter langer dan de hoogte van de Eiffeltoren. Ook de breedte van 66 meter is een record. Op de zestien dekken is ruimte voor 6360 passagiers en 2100 bemanningsleden. Het cruiseschip heeft 23 zwembaden aan boord en een park met meer dan 10.000 planten en vijftig bomen.

Vissersschepen

Het grootste hektrawler en een van de grooste vissersschepen ter wereld is de 'Annelies-Ilena' (145 x 24 meter) van het Katwijkse visserijbedrijf Parlevliet en Van der Plas. Deze pelagische vistrawler heeft een opslagcapaciteit voor 8.000 ton vis. Met enige regelmaat lost het schip de vers op zee ingevroren vis bij een van de koelhuizen in IJmuiden.

Grootste cruiseschip naar Keppel Verolme in Rotterdam

dinsdag 30 september 2014

Ondanks zware tijden in het verleden, lijkt het gigantische droogdok dat Cornelis Verolme in 1970 bouwde de Nederlandse maritieme sector geen windeieren te leggen. Het grootste cruiseschip ter wereld arriveerde daar op 30 september voor een grootschalige onderhoudsbeurt.

De droom van iedere kapitein

dinsdag 30 september 2014

De ‘Matz Maersk’ Triple-E klasse is het negende schip in een serie van twintig containerschepen van de Deense rederij Maersk Line. Met een capaciteit van 18.000 containers is de Triple-E het grootste containerschip ter wereld. Niet alleen dat is bijzonder; op de Matz Maersk zijn zowel de kapitein als de chief engineer Nederlands.

‘Pieter Schelte’ komt naar Rotterdam

woensdag 16 juli 2014

De Pieter Schelte, het grootste schip ter wereld, wordt in de Rotterdamse haven afgemonteerd.  Eigenaar en ontwerper Allseas en Havenbedrijf Rotterdam hebben daartoe een overeenkomst gesloten. Het is de bedoeling dat ‘Pieter Schelte’ begin 2015 in Rotterdam arriveert.

‘Onze VLCC’s zitten in het toppeloton’

maandag 17 maart 2014

In Nederland weten we alles van specialistische offshore-  en baggerschepen en we zijn goed in het managen van kustvaartschepen tot 15.000 ton. We kennen maar een handjevol bedrijven die met de grootste bulkcarriers ter wereld varen en geen grote tankerrederijen. In België is dat anders.

Plannen Heerema voor grootste semi-afzinkbaar kraanschip

woensdag 11 december 2013

Vijfendertig jaar na het in de vaart brengen van de zelfvarende semi-afzinkbare kraanplatforms ‘Balder’ en ‘Hermod’ overweegt offshore dienstverlener Heerema opnieuw een semi-submersible crane vessel (SSCV) in de vaart te brengen, ditmaal nog groter en sneller.

Dockwise Vanguard voert Costa Concordia af

donderdag 10 oktober 2013

Het grootste half-afzinkbare zwareladingschip ter wereld zou aanvankelijk, door simpelweg groot te zijn, zijn eigen markt voor zwaar transport in de offshore industrie creëren. Maar het maakt graag een uitzondering wanneer een gestrand cruiseschip verscheept moet worden.

Grootste containerschip doet Rotterdam aan

zaterdag 17 augustus 2013

Het grootste containerschip ter wereld deed vrijdag 16 augustus Rotterdam aan. Havenbedrijf Rotterdam en het Nederlands Loodswezen bleven er nuchter onder. “Schepen van dit gewicht kennen we al, schepen met deze windvang ook. De combinatie maakt het iets spannender.”

Partners Maritiem Nederland