Grootste schepen
Wat zijn de grootste schepen ter wereld? Opvallend is de Nederlandse inbreng bij zwareladingschepen en kraanschepen.
Tankers
De grootste tankers zijn de TI klasse supertankers (380 x 68 meter). Het Koreaanse Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering bouwde er in 2002 en 2003 vier, waarvan de 'TI Europe' nog als supertanker vaart. De 'TI Africa' en 'TI Asia' zijn in 2009 omgebouwd tot FSO's (floating storage & offloading) en doen dienst als drijvende olietanks in offshore olievelden. De 'TI Oceania' is opgelegd. In termen van laadvermogen (442.000 ton) is de onder Belgische vlag varende TI Europe van de Antwerpse rederij Euronav het grootste schip ter wereld.
Bulkcarriers
De grootste bulkcarrier ter wereld is de ‘Vale Rio de Janeiro’ (362 x 65 meter). Het schip is eigendom van Vale Shipping en vaart met ijzererts van Brazilië naar China. De bulkcarrier heeft een laadvermogen van 402.000 ton. Het voortstuwen van het schip kan haast niet eenvoudiger (zoals bij alle grote tankers, bulkcarriers en containerschepen gebruikelijk is), zij het dat de door Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering ingebouwde MAN B&W motor erg groot is. De hoofdmotor is direct, zonder tandwielkasten, gekoppeld aan een vaste schroef. Het vermogen van 29.000 kW (39.000 pk) zorgt voor een snelheid van 15,4 knopen (28,5 km/h).
Containerschepen
De 'HMM Algeciras' is het grootste containerschip ter wereld. Het schip kan 23.964 TEU meenemen, waarbij TEU stat voor Twenty Foot Equivalent Units, het aantal twintigvoetscontainers dat mee kan. Het Koreaanse Daewoo Shipping & Marine bouwde het schip. Het gevaarte meet 400 x 61 meter en heeft een maximale diepgang van 16,5 meter. Opvallend is dat de eerste lichting Triple-E's van Maersk Line, die iets meer dan 18.000 TEU kunnen vervoeren, vrijwel dezelfde afmetingen heeft. De race om het grootste containerschip is allemaal een kwestie van een rij of een laag containers meer, of een minder gestroomlijnd onderwaterschip waardoor daar meer containers passen. HMM heeft nog elf van deze 24.000 TEU-schepen in bestelling.
Offshore constructieschepen
Het grootste schip ter wereld is het offshore constructieschip de 'Pioneering Spirit' van rederij Allseas. De supercatamaran heeft een lengte van 382 m en een breedte van 123 m, even groot als twee supertankers en in oppervlakte gelijk aan acht voetbalvelden. De Pieter Schelte kan grote platformen en jackets van zo'n 48.000 ton in één keer van hun sokkel lichten en op land afleveren bij een werf waar het sloopwerk eenvoudiger, veiliger, en dus aanzienlijk sneller en goedkoper kan plaatsvinden. Het vaartuig kan ook pijpleidingen voor olie- en gastransport leggen op een diepte tot 3500 meter, met een recordsnelheid van ruim 7 kilometer per dag. Het monsterschip werd de afgelopen zeven jaar bij de Zuid-Koreaanse werf van Daewoo gebouwd. De totale kosten bedroegen circa 2,4 miljard euro.
Zwareladingschepen
De 'Boskalis Vanguard' (275 x 79 meter) is het grootste halfafzinkbare zwareladingschip ter wereld. Het schip vaart onder Nederlandse vlag voor Boskalis’ dochteronderneming Dockwise en kan op het open dek (275 x 70 meter) grote FPSO’s en boor- en productieplatforms van 117.000 ton vervoeren. Daartoe kan het dek 16 meter onder zeeniveau afzinken, onder het te vervoeren object varen en door het leegpompen van de ballasttanks lading uit het water tillen. Opvallend is dat de accommodatie (40 bemanningsleden) helemaal aan stuurboord staat en dat lading dus aan de voor- en achterkant uit kan steken.
Kraanschepen
Het grootste kraanschip ter wereld is de 'Sleipnir' van het in Leiden gevestigde Heerema Marine Contractors (HMC). Voorheen werden dit soort schepen gebouwd voor de olie- en gasindustrie; inmiddels plaatst HMC er transformatorstations voor de offshore windindustrie mee, en wordt het schip ingezet voor het installeren van offshore windturbines. Het schip vaart op vloeibaar aardgas en heeft daardoor een lage uitstoot. Bovendien rustte HMC het schip uit met een walstroomaansluiting, waardoor het schip als het in Rotterdam aan de kade ligt geen gensets hoeft in te schakelen.
Sleephopperzuigers
Met een laadvermogen van 78.000 ton is de 'Cristóbal Colón' van Jan De Nul Group (223 x 42 meter) de grootste sleephopperzuiger ter wereld. Voor grootschalige landaanwinningsprojecten kan het schip zijn zogenaamde hopper met een volume van 46.000 kubieke meter volladen met zand dat het schip op maximaal 59 meter diepte kan opzuigen. Vol beladen vaart het 18 knopen (33 km/h), waarmee het schip uitermate geschikt is om grote hoeveelheden zand over een grote afstand te transporteren.
Pijpenleggers
De 'Solitaire' (300 x 41 meter) van het in Delft gevestigde Allseas is na de Pioneering Spirit (die meer is dan een pijpenlegger) de grootste pijpenlegger ter wereld. Aan boord wordt de pijpleiding aan elkaar gelast en deze verlaat het schip horizontaal via de stinger aan de achterzijde. Het diepterecord pijpenleggen van de Solitaire is 2.775 meter, het schip kan 22.000 ton aan pijpleiding meenemen en 9 km pijpleiding per dag leggen.
Cruiseschepen
De 'Harmony of the Seas' is het grootste cruiseschip ter wereld. Het schip, dat iets groter is dan de zusterschepen ‘Allure of the Seas’ en ‘Oasis of the Seas’, is met 362 meter van boeg tot achtersteven 50 meter langer dan de hoogte van de Eiffeltoren. Ook de breedte van 66 meter is een record. Op de zestien dekken is ruimte voor 6360 passagiers en 2100 bemanningsleden. Het cruiseschip heeft 23 zwembaden aan boord en een park met meer dan 10.000 planten en vijftig bomen.
Vissersschepen
Het grootste hektrawler en een van de grooste vissersschepen ter wereld is de 'Annelies-Ilena' (145 x 24 meter) van het Katwijkse visserijbedrijf Parlevliet en Van der Plas. Deze pelagische vistrawler heeft een opslagcapaciteit voor 8.000 ton vis. Met enige regelmaat lost het schip de vers op zee ingevroren vis bij een van de koelhuizen in IJmuiden.
dinsdag 31 mei 2016
Eind mei en begin juni bezocht de moderne supertanker ‘Alice’ van de Belgische rederij Euronav de Rotterdamse haven. Het betreft een 333 meter lange tanker met een laadvermogen van bijna 300.000 ton, een lengte van 333 meter en een maximale diepgang van 21,60 meter. Aan boord bevond zich 270.000 ton diesel uit Pengarang, Maleisië.
maandag 23 mei 2016
De ‘Harmony of the Seas’, het grootste cruiseschip ter wereld, arriveert op dinsdag 24 mei aan de Wilhelminakade in Rotterdam. Het vertrek staat op dezelfde dag gepland.
maandag 2 mei 2016
Op 3 mei is het 50 jaar geleden dat de eerste zeecontainer in Rotterdam arriveerde. Waar staat de containersector nu? Hoe veel groter zijn toekomstige containerschepen? En is er nog sprake van stukgoed overslag in de haven?
woensdag 2 maart 2016
Op 29 februari schutte de sluis bij IJmuiden het langste schip ooit. Het betrof de 397 meter lange pijpenlegger ‘Solitaire’ van offshore specialist Allseas. Met de Solitaire (397 x 41 m) was het passen en meten in de Noordersluis.
vrijdag 5 februari 2016
Het op 3 februari vastgelopen containerschip 'CSCL Indian Ocean' is in de nacht van 8 op 9 februari vlotgetrokken door sleepboten van Smit en Kotug. Het schip met een capaciteit van 19.100 TEU ligt nu te lossen in Hamburg en komt daarna naar Rotterdam.
donderdag 28 januari 2016
Komende week arriveert de 'Seajacks Scylla' in Rotterdam. Het gaat om 's werelds grootste offshore wind installatieschip. Het schip zou eigenlijk zondag 31 januari aankomen, maar door de slechte weersomstandigheden is de aankomst vertraagd.
dinsdag 5 januari 2016
In 2015 bereikte de stookolie-overslag via supertankers een record in Rotterdam en in de eerste week van 2016 vertrokken al twee supertankers met stookolie richting Singapore.
woensdag 23 december 2015
Welke artikelen werden in 2015 het meest gelezen? Het blijkt dat de wedloop om de grootste containerschepen, de heisa omtrent de naamgeving van het grootste schip ter wereld (Pieter Schelte, later Pioneering Spirit) en de beloningen voor werknemers in de maritieme sector het populairst waren in 2015.
woensdag 23 september 2015
Het op een na grootste kraanschip ter wereld ‘Saipem 7000’ is vanaf woensdag 23 september te zien in de Eemshaven.
woensdag 29 juli 2015
Met zo’n 140 cruiseschepen per jaar is Amsterdam wel wat gewend. Toch betekende de komst van de ‘MSC Splendida’, het grootste cruiseschip ooit, op woensdag 1 juli letterlijk alle hens aan dek op logistiek en nautisch gebied. Wil de hoofdstad 250 ‘drijvende flats’ ontvangen in 2030, dan is naast de nieuwe zeesluis in IJmuiden een tweede cruiseterminal in het havengebied bittere noodzaak.