Binnenvaart | Maritiem Nederland
Binnenvaart
In december herstelde het goederenvervoer via de binnenvaart zich op het niveau van 2017.

De binnenvaart in Nederland

Omzet: 2,3 miljard euro
4.130 bedrijven, 5.750 schepen
13.600 banen
Branchevereniging: Binnenvaart Logistiek Nederland

De helft van de Europese binnenvaartschepen vaart onder Nederlandse vlag. Negentig procent van de bedrijven in de sector heeft tussen de één en vijf werknemers. Deze kleine zelfstandigen gaan prat op hun vrijheid en zelfstandigheid, maar dat zorgt er ook voor dat deze sector moeilijk te organiseren valt. De recent opgerichte branchevereniging Binnenvaart Logistiek Nederland moet daar verandering in brengen. De binnenvaart heeft een groot potentieel als het gaat om filebestrijding (lading van weg naar water) en duurzaam vervoer van goederen.

 

Prinses opent derde kolk Prinses Beatrixsluis

donderdag 7 februari 2019

Onder toeziend oog van minister Van Nieuwenhuizen heeft prinses Beatrix de derde kolk van de Prinses Beatrixsluis in het Lekkanaal bij Nieuwegein geopend. Met het luiden van een scheepsbel gaf zij het startsein voor de eerste officiële schutting.

Van Nieuwenhuizen opent bochtafsnijding Delftse Schie

woensdag 30 januari 2019

De provincie Zuid-Holland heeft samen met de gemeenten Rotterdam en Schiedam en het Hoogheemraadschap van Delfland een nieuwe vaarweg aangelegd in de Delftse Schie bij Overschie. De bochtafsnijding biedt de scheepvaart een snellere en veiligere route door de regio.

Vooral lage waterstanden kosten binnenvaart omzet

dinsdag 29 januari 2019

In 2018 heeft de binnenvaart 360 miljoen ton goederen vervoerd, bijna 2 procent minder dan in 2017. Het internationale vervoer daalde met bijna 6 procent, het binnenlandse vervoer over water nam wel toe. Cijfers van CBS laten zien dat de afname vooral samenvalt met de lage waterstanden in oktober en november.

Internationaal vervoer per binnenvaartschip goedkoper

woensdag 23 januari 2019

Verladers die ladingen over korte afstanden vervoeren, krijgen te maken met een kostenstijging van de binnenvaart. Dankzij lagere brandstofkosten is internationaal vervoer over langere afstanden juist goedkoper. Dit blijkt uit de kostenrapportages voor de binnenvaart, die recent zijn geactualiseerd door bureau Panteia in opdracht van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart.

Sluis Hagestein weer vrijgegeven voor scheepvaart

woensdag 19 december 2018

Na een maandenlange renovatie kan de scheepvaart weer gebruik maken van de sluis bij Hagestein. De elektrotechnische installaties en de bewegingswerken van de sluisdeuren zijn vervangen. Daarnaast is de sluit geschikt gemaakt voor centrale bediening. 

Dominic Schrijer nieuwe voorzitter BLN-Schuttevaer

woensdag 21 november 2018

Dominic Schrijer is per 1 februari 2019 benoemd als voorzitter van Koninklijke BLN-Schuttevaer. Een van zijn eerste taken als voorzitter wordt de verkenning van een intensievere vorm van  samenwerking met het Centraal Bureau voor de Rijn en Binnenvaart (CBRB).

Studie brengt haalbaarheid waterstof als brandstof in kaart

donderdag 8 november 2018

In Duisburg is de haalbaarheidsstudie ‘Perspectives for the use of hydrogen as a fuel in inland navigation’ gepresenteerd aan (het Duitse) competentiecentrum Mariko en brancheorganisatie FME. Het onderzoek maakt deel uit van het Duits-Nederlandse samenwerkingsproject MariGreen.

Maritieme bedrijven investeren 110 miljoen dankzij ‘Kornwerderzand’

dinsdag 2 oktober 2018

De verbreding van de sluis bij Kornwerderzand leidt tot 110 miljoen euro extra investeringen door het maritieme bedrijfsleven in Noordoost Nederland. Ook worden er 3.000 arbeidsplaatsen gecreëerd. Dat staat in het bidbook dat op 25 september in Meppel werd overhandigd aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Contargo opent vlaggenschipterminal aan Nederrijn

vrijdag 21 september 2018

In Neuss opent Contargo haar uitgebreide en gemoderniseerde terminal voor de trimodale overslag van containers. 'Neuss' is hiermee de vlaggenschipterminal binnen de Contargo-groep en een hub voor de zeehavens van Rotterdam en Antwerpen.

Extra bellenschermen bij Noordersluis IJmuiden

maandag 3 september 2018

Om verdere verzilting van het Noordzeekanaal tegen te gaan heeft Rijkswaterstaat op 1 september twee extra bellenschermen geplaatst bij de Noordersluis in IJmuiden. Daarnaast is het schutregime aangepast. De deuren van de Noordersluis gaan sneller dicht en er wordt niet altijd gewacht tot de sluis vol is.

Partners Maritiem Nederland