Binnenvaart | Maritiem Nederland
Binnenvaart
In december herstelde het goederenvervoer via de binnenvaart zich op het niveau van 2017.

De binnenvaart in Nederland

Omzet: 2,3 miljard euro
4.130 bedrijven, 5.750 schepen
13.600 banen
Branchevereniging: Binnenvaart Logistiek Nederland

De helft van de Europese binnenvaartschepen vaart onder Nederlandse vlag. Negentig procent van de bedrijven in de sector heeft tussen de één en vijf werknemers. Deze kleine zelfstandigen gaan prat op hun vrijheid en zelfstandigheid, maar dat zorgt er ook voor dat deze sector moeilijk te organiseren valt. De recent opgerichte branchevereniging Binnenvaart Logistiek Nederland moet daar verandering in brengen. De binnenvaart heeft een groot potentieel als het gaat om filebestrijding (lading van weg naar water) en duurzaam vervoer van goederen.

 

Sluis bij Amerongen gaat tien weken dicht

vrijdag 8 december 2017

De sluis Amerongen is van 26 februari tot en met 6 mei 2018 gestremd. Rijkswaterstaat begint in deze periode met de renovatie van de drie stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek. Gedurende tien weken zullen schepen moeten omvaren via de Waal.

Binnenvaartschip wordt steeds slimmer

zondag 3 december 2017

Binnenvaartschepen worden steeds slimmer. En dat is nodig ook. Want het vervoer over de binnenwateren stijgt de komende jaren met gemiddeld 2,6 procent per jaar en om alles veilig in goede banen te kunnen leiden lijkt verregaande automatisering aan boord van de binnenvaartschepen onvermijdelijk.

Oplevering 'slimme' ligplaatsen voor binnenvaart Calandkanaal

vrijdag 17 november 2017

Met de oplevering van steiger 6 zijn de twaalf nieuwe ‘slimme’ ligplaatsen voor de binnenvaart in het Calandkanaal allemaal opgeleverd. De ligplaatsen beschikken bijna allemaal over een composieten loopbrug. Door de afstand van 64 meter komen de schepen verder van de kade af te liggen waardoor de boegschroeven minder schade aan het talud veroorzaken.

ECT introduceert Barge Transferium Maasvlakte

dinsdag 14 november 2017

Aan de Hartelhaven introduceert Hutchinson ECT het Barge Transferium Maasvlakte, met extra dienstverlening voor barge operators, logistieke dienstverleners en verladers. Met dit initiatief wil het terminalbedrijf de wachttijden voor de binnenvaart verminderen.

Eerste schop in de grond voor bouw Nieuwe Sluis Terneuzen

dinsdag 14 november 2017

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gaven de eerste officiële spadesteek voor de bouw van één van de Nieuwe Sluis Terneuzen. In 2022 moeten de eerste schepen door de Nieuwe Sluis varen.

Afvalvervoer per schip concurreert met wegvervoer

zaterdag 11 november 2017

Afval- en energiebedrijf HVC en Rijkswaterstaat testen een nieuwe laadmethode om afval makkelijker over water te verschepen. Zonder tussenkomst van een containerkraan wordt het samengeperste direct op een schip geladen. Met de proef willen HVC en RWS aantonen dat afvalvervoer over water kan concurreren met vervoer over weg.

Bouw bediencentrale stuwcomplex Amerongen gereed

woensdag 1 november 2017

Rijkswaterstaat renoveert de drie stuwcomplexen in Nederrijn en Lek. Een van de vernieuwingen betreft de introductie van centrale bediening voor de drie sluizen en stuwen. Hiervoor is een nieuw bediengebouw gebouwd op het middeneiland van stuwcomplex Amerongen.

Rijkswaterstaat publiceert verbeterde vaarkaarten

dinsdag 24 oktober 2017

Rijkswaterstaat gaat Inland Electronic Navigational Charts (IENC’s) publiceren van een groot deel van de Nederlandse rijksvaarwegen. Met de actuele en kwalitatief hoogwaardige vaarkaarten beschikt zowel de beroeps- als de recreatievaart over een beter beeld van de vaarweg met meer relevante kenmerken.

Partners Maritiem Nederland