Binnenvaart | Maritiem Nederland
Binnenvaart
In december herstelde het goederenvervoer via de binnenvaart zich op het niveau van 2017.

De binnenvaart in Nederland

Omzet: 2,3 miljard euro
4.130 bedrijven, 5.750 schepen
13.600 banen
Branchevereniging: Binnenvaart Logistiek Nederland

De helft van de Europese binnenvaartschepen vaart onder Nederlandse vlag. Negentig procent van de bedrijven in de sector heeft tussen de één en vijf werknemers. Deze kleine zelfstandigen gaan prat op hun vrijheid en zelfstandigheid, maar dat zorgt er ook voor dat deze sector moeilijk te organiseren valt. De recent opgerichte branchevereniging Binnenvaart Logistiek Nederland moet daar verandering in brengen. De binnenvaart heeft een groot potentieel als het gaat om filebestrijding (lading van weg naar water) en duurzaam vervoer van goederen.

 

Van tv-serie naar platform over werken in binnenvaart

maandag 19 april 2021

In 2011 maakte Karel Uyldert voor RTL 7 de achtdelige documentaireserie 'Wereld van de Binnenvaart'. Tien jaar later is hij nog steeds onder de indruk van deze bijzondere bedrijfstak. Nu bestuurt hij het gelijknamige contentplatform 'Wereld van de Binnenvaart', waarmee hij jongeren wil inspireren.

Transferium Alblasserdam stut groei binnenvaart

maandag 19 april 2021

De binnenvaartoverslag op de containerterminal van BCTN in Alblasserdam is in zes jaar tijd gegroeid naar 100.000 containers. In de loop van het jaar neemt BCTN een tweede containerkraan in gebruik, waardoor containers op de terminal nog sneller kunnen worden overgeslagen.

Jan De Nul plaatst brug over Brussel-Scheldekanaal

maandag 19 april 2021

In het weekend van 16 en 17 april heeft een team van Jan De Nul in opdracht van Beliris het centrale deel van de Suzan Danielbrug over het Brussel-Scheldekanaal in hartje Brussel geplaatst. De brug zal een belangrijke schakel vormen voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer tussen de buurt rond het Brusselse Noordstation en het stadsdeel Tour & Taxis.

Geen geld voor buisleiding Chemelot en bevaarbare Waal

dinsdag 13 april 2021

De commissie die zich boog over de projecten die in aanmerking komen voor een bijdrage uit het Groeifonds, komt tot een negatief oordeel over twee projecten die bijdragen aan een versterking van de maritieme infrastructuur. De voorstellen 'Aanleg buisleidingen van de haven van Rotterdam naar het Chemiecomplex Chemelot' en 'Vitale, robuuste, veilige en bevaarbare rivieren' komen niet in aanmerking voor bekostiging uit het Groeifonds.

Niet één maar meerdere gecertificeerde Volvo Penta’s

maandag 12 april 2021

Geen enkelschroever van 1.000 pk, maar een dubbelschroever of drieschroever met kleinere motoren. Dit is volgens Volvo Penta de oplossing om de maritieme sector te laten voldoen aan de steeds strenger wordende emissie-eisen zoals IMO Tier III en Stage V. Kleinere motoren lopen efficiënter en hebben daardoor een lager brandstofverbruik.

Miljoenensteun voor modal shift naar water en spoor

donderdag 1 april 2021

Minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur & Waterstaat helpen ondernemers in de logistiek om de verplaatsing van het goederenvervoer naar water en spoor – de zogenoemde 'modal shift' - te maken. Ter ondersteuning trekken ze een bedrag van 2,5 miljoen euro uit. Logistieke bedrijven die kleine of middelgrote transporten verzorgen, komen in aanmerking voor financiële steun als ze ladingen bundelen.

Portaal van Vlaanderen zet sluis Terneuzen in de kijker

dinsdag 30 maart 2021

Jaarlijks bewegen 65.000 zeeschepen en binnenvaartschepen via de drie sluizen in Terneuzen tussen het Zeekanaal naar Gent en de Westerschelde. North Sea Port kan niet zonder. Via het Portaal van Vlaanderen kun je sinds kort een virtuele tour door het havengebied maken.

Internationaal vervoer binnenvaart neemt af in 2020

maandag 29 maart 2021

In 2020 heeft de binnenvaart 349 miljoen ton goederen vervoerd. Dat is 2,3 procent minder dan in het jaar daarvoor. Deze daling kwam geheel door het internationaal vervoerde gewicht, dat met 4,1 procent daalde. Het binnenlands vervoerd gewicht door binnenvaartschepen nam licht toe. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Nieuwe zeevaart- en binnenvaartsimulatoren op Urk

dinsdag 23 maart 2021

ROC Friese Poort vervangt de zeevaart- en binnenvaartsimulatoren op de locatie Urk. Met deze simulatoren kunnen studenten op een praktische, kostenefficiënte en duurzame manier hun vaardigheden trainen in elk mogelijk scenario waarmee ze in de zee- en binnenvaart te maken kunnen krijgen. De nieuwe simulatoren zijn vanaf juni operationeel.

Partners Maritiem Nederland