Binnenvaart
In december herstelde het goederenvervoer via de binnenvaart zich op het niveau van 2017.

De binnenvaart in Nederland

Omzet: 2,3 miljard euro
4.130 bedrijven, 5.750 schepen
13.600 banen
Branchevereniging: Binnenvaart Logistiek Nederland

De helft van de Europese binnenvaartschepen vaart onder Nederlandse vlag. Negentig procent van de bedrijven in de sector heeft tussen de één en vijf werknemers. Deze kleine zelfstandigen gaan prat op hun vrijheid en zelfstandigheid, maar dat zorgt er ook voor dat deze sector moeilijk te organiseren valt. De recent opgerichte branchevereniging Binnenvaart Logistiek Nederland moet daar verandering in brengen. De binnenvaart heeft een groot potentieel als het gaat om filebestrijding (lading van weg naar water) en duurzaam vervoer van goederen.

 

Scheepvaart profiteert van sterkere vervoersvraag

woensdag 13 juni 2018

Dankzij een sterkere vervoersvraag kroop de scheepvaart in 2017 uit het dal. In de zeevaart blijven de tarieven door overcapaciteit kwetsbaar, terwijl de kosten dit jaar stijgen. De groeiende volumes zorgen vooralsnog voor perspectief, hoewel de risico’s voor de wereldhandel sterk zijn toegenomen. Ook de binnenvaart profiteert van de aantrekkende Europese economie, blijkt uit de Outlook 2018 van het Economisch Bureau van ING.

Varen op waterstof is nog een hele uitdaging

vrijdag 4 mei 2018

De uitstoot van schadelijke emissies in de scheepvaart moet verminderen. Zelfs de landen verenigd in de International Maritime Organization (IMO) zijn het daar onlangs over eens geworden. Elektrisch varen zou een uitkomst kunnen zijn. Om de benodigde elektriciteit daarvoor te kunnen genereren, kan waterstof in combinatie met een brandstofcel worden gebruikt. Varen op waterstof kent naast de vele voordelen echter ook een aantal nadelen.

‘Elektrisch varen heeft de toekomst’

woensdag 2 mei 2018

Chris Kornet is directeur van Concordia Group in Werkendam. Een succesvol scheepvaartbedrijf dat sinds 2001 wereldwijd zo’n 140 binnenvaartschepen en coasters heeft gebouwd. Hij wil echter verder met de ontwikkeling van emissieloze schepen. De nieuwe joint-venture Concordia Damen Shipbuilding past daar goed in. “We moeten zo snel mogelijk naar elektrisch varen en stoppen met verbrandingsmotoren.”

Voortgang bij aanpak congestie in haven Rotterdam

woensdag 18 april 2018

Het sectoroverleg Containerbinnenvaart heeft tastbare resultaten opgeleverd. Verladers, forwarders, barge operators, inland terminals, deepsea terminals en rederijen werken aan een gezamenlijke aanpak van de congestieproblemen in de haven van Rotterdam.

HTS Intermodaal en RWG bundelen lading op route Rotterdam-Duisburg

vrijdag 13 april 2018

Logistiek dienstverlener HTS Intermodaal en deepsea terminal RWG gaan lading bundelen op de route tussen Duisburg, Gorinchem en de Rotterdamse haven. Het initiatief krijgt een financiële steun in de rug van het Havenbedrijf Rotterdam vanuit het Sectoroverleg Containerbinnenvaart dat vorig jaar is gestart.

Binnenvaart sluit akkoord over snelle vergroening

donderdag 12 april 2018

Om concurrerend te blijven met het weg- en spoorvervoer moet de binnenvaart alles uit de kast halen om sneller te vergroenen. In de Declaration of Nijmegen die op 12 april is ondertekend spreken overheden, havens, logistieke bedrijven en verladers af om het scheepsvervoer versneld te verduurzamen.

Port-Liner moet binnenvaart groen en aantrekkelijk maken

donderdag 5 april 2018

De binnenvaart moet vergroenen om aan de strengere emissie-eisen te voldoen. Tegelijk is de sector een van de modaliteiten in het transport met het grootste personeelstekort. Ruim 15 procent van de bedrijven zegt moeite te hebben met het vinden van personeel. Met de volledig elektrisch varende Port-Liner wil binnenvaartondernemer Ton van Meegen twee vliegen in één klap slaan.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Partners Maritiem Nederland