Binnenvaart | Maritiem Nederland
Binnenvaart
In december herstelde het goederenvervoer via de binnenvaart zich op het niveau van 2017.

De binnenvaart in Nederland

Omzet: 2,3 miljard euro
4.130 bedrijven, 5.750 schepen
13.600 banen
Branchevereniging: Binnenvaart Logistiek Nederland

De helft van de Europese binnenvaartschepen vaart onder Nederlandse vlag. Negentig procent van de bedrijven in de sector heeft tussen de één en vijf werknemers. Deze kleine zelfstandigen gaan prat op hun vrijheid en zelfstandigheid, maar dat zorgt er ook voor dat deze sector moeilijk te organiseren valt. De recent opgerichte branchevereniging Binnenvaart Logistiek Nederland moet daar verandering in brengen. De binnenvaart heeft een groot potentieel als het gaat om filebestrijding (lading van weg naar water) en duurzaam vervoer van goederen.

 

Zie ginds gaat de emissievrije bierboot

maandag 6 juli 2020

Grote veranderingen zijn nodig, zo is de overtuiging van het nieuwe bedrijf Zero Emission Services, om de wereld op een goede manier achter te laten. En Zero Emission Services maakt precies zo’n grote verandering mogelijk met emissievrije binnenvaart.

Verbreding Kornwerderzand: it giet oan

woensdag 24 juni 2020

Het vernieuwen van de bruggen en verruimen van de sluis bij Kornwerderzand kan van start. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder (provincie Fryslân) hebben hiervoor op 24 juni de Bestuursovereenkomst Verruiming sluiscomplex Kornwerderzand getekend.

Barge transferium Maasvlakte operationeel

woensdag 24 juni 2020

Sinds begin juni is het Barge Transferium Maasvlakte (BTM) op de ECT Delta terminal operationeel. Het BTM is een samenwerking tussen Hutchison Ports ECT Rotterdam en een consortium van inland terminals en barge operators.

Binnenvaart maakt ook aanspraak op schadevergoeding

vrijdag 19 juni 2020

Koninklijke BLN-Schuttevaer, het Centraal Bureau voor de Rijn en Binnenvaart en de Algemeene Schippers Vereeniging (ASV) vragen staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat om binnenvaartondernemers in aanmerking te laten komen voor schadevergoeding door Covid-19.

Leden Europarlement vragen om steun binnenvaart

dinsdag 16 juni 2020

Naast de coronacrisis hangt de binnenvaart voor het derde jaar op rij een droge zomer boven het hoofd. De Nederlandse Europarlementariërs Tom Berendsen (CDA) en Caroline Nagtegaal (VVD) vragen de Europese Commissie om snel in kaart te brengen hoe groot de schade is en hoe de sector gesteund kan worden.

Marine Systems brengt Eco-containerwash op de markt

vrijdag 12 juni 2020

Het Goese bedrijf Marine Systems heeft een geautomatiseerde containerreiniger ontwikkeld die niet alleen een flinke tijdwinst oplevert in vergelijking met handmatig wassen maar ook met veel minder water toe kan. Na een uitgebreide testfase op de Maasvlakte is de 'Eco-containerwash' gereed voor marktintroductie.

Heineken gaat sixpacks vervoeren met ZES-packs

woensdag 3 juni 2020

Bierbrouwer Heineken verbindt zich voor tien jaar aan Zero Emission Solutions (ZES) om bier emissieloos te vervoeren van de brouwerij in Zoeterwoude naar Moerdijk. ZES heeft als doel de binnenvaart te verduurzamen door verwisselbare batterijcontainers (ZES-packs) te verhuren aan binnenvaartondernemers. Het nieuwe bedrijf is opgezet door ING, Engie, Wärtsilä en Havenbedrijf Rotterdam, met steun van het ministerie van IenW.

Bouwen op een postzegel

maandag 25 mei 2020

Het Twentekanaal was langzaam aan het dichtslibben. Niet letterlijk, maar doordat de oude sluis bij Eefde niet de capaciteit had om de groei van het aantal binnenvaartschepen op te vangen. Een nieuwe, tweede sluis biedt wel ruimte voor groei. Voor het eerst is in een schutsluis een segmentdeur toegepast, aangedreven door elektrohydraulische techniek. “We moesten bouwen op een postzegel.”

Marktpartijen betalen voor verbreding Kornwerderzand

maandag 25 mei 2020

Het Rijk, regionale overheden en marktpartijen zijn het eens geworden over de bijdrage van 26,5 miljoen euro voor de verbreding van het sluiscomplex bij Kornwerderzand. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maakte dit bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Partners Maritiem Nederland