Binnenvaart | Maritiem Nederland
Binnenvaart
In december herstelde het goederenvervoer via de binnenvaart zich op het niveau van 2017.

De binnenvaart in Nederland

Omzet: 2,3 miljard euro
4.130 bedrijven, 5.750 schepen
13.600 banen
Branchevereniging: Binnenvaart Logistiek Nederland

De helft van de Europese binnenvaartschepen vaart onder Nederlandse vlag. Negentig procent van de bedrijven in de sector heeft tussen de één en vijf werknemers. Deze kleine zelfstandigen gaan prat op hun vrijheid en zelfstandigheid, maar dat zorgt er ook voor dat deze sector moeilijk te organiseren valt. De recent opgerichte branchevereniging Binnenvaart Logistiek Nederland moet daar verandering in brengen. De binnenvaart heeft een groot potentieel als het gaat om filebestrijding (lading van weg naar water) en duurzaam vervoer van goederen.

 

Sluisdeur rolt de bodem in

donderdag 7 maart 2019

Bij Sluis Eefde realiseert Rijkswaterstaat momenteel een tweede sluiskolk. Deze tweede kolk moet de capaciteit van de Poort van Twente aanzienlijk vergroten.

Groei containervervoer in corridor Rotterdam-Zeeland-Gent

woensdag 27 februari 2019

Twee jaar geleden begonnen Port of Rotterdam en North Sea Port met een rechtstreekse binnenvaartdienst tussen Rotterdam, Vlissingen, Terneuzen en Gent. Inmiddels is de verbinding goed voor 15.000 containers per jaar. Exploitant Danser Group verwacht de komende jaar een significante groei van de binnenvaartdienst.

Provincie Flevoland geeft uitvoering aan maritieme strategie

dinsdag 19 februari 2019

De provincie Flevoland ontdekt de waterkant. De provincie krijgt twee nieuwe havens: Flevokust Haven bij Lelystad, sinds kort in gebruik, en de Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland vlak bij Urk. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: “Eigenlijk zijn we pas net begonnen met het benutten van onze positie aan het Marker- en IJsselmeer in economische zin.”

Sendo Liner draagt bij aan meer efficiënte en schonere binnenvaart

dinsdag 19 februari 2019

“De 'Sendo Liner' weerspiegelt onze eigen filosofie voor een meer efficiënte en schonere binnenvaart", zegt scheepsbouwer Concordia Damen bij de doop van het toekomstgerichte binnenvaartschip. De Sendo Liner is modulair ontworpen, biedt meer ladingcapaciteit en beperkt de CO2-uitstoot per container met 40 procent.

Samenwerking binnenvaart in Amsterdam-Utrecht-Rotterdam corridor

maandag 18 februari 2019

Om de wachttijden voor de binnenvaart bij de Rotterdamse deepsea terminals te beperken gaan TMA Logistics, Container Terminal Utrecht (CTU) en Vero Container Logistics (VCL) samenwerken. Naast de deepsea terminals ondersteunen Port of Rotterdam, Port of Amsterdam en duurzaam logistiek programma Lean & Green Europe het initiatief.

Prinses opent derde kolk Prinses Beatrixsluis

donderdag 7 februari 2019

Onder toeziend oog van minister Van Nieuwenhuizen heeft prinses Beatrix de derde kolk van de Prinses Beatrixsluis in het Lekkanaal bij Nieuwegein geopend. Met het luiden van een scheepsbel gaf zij het startsein voor de eerste officiële schutting.

Van Nieuwenhuizen opent bochtafsnijding Delftse Schie

woensdag 30 januari 2019

De provincie Zuid-Holland heeft samen met de gemeenten Rotterdam en Schiedam en het Hoogheemraadschap van Delfland een nieuwe vaarweg aangelegd in de Delftse Schie bij Overschie. De bochtafsnijding biedt de scheepvaart een snellere en veiligere route door de regio.

Vooral lage waterstanden kosten binnenvaart omzet

dinsdag 29 januari 2019

In 2018 heeft de binnenvaart 360 miljoen ton goederen vervoerd, bijna 2 procent minder dan in 2017. Het internationale vervoer daalde met bijna 6 procent, het binnenlandse vervoer over water nam wel toe. Cijfers van CBS laten zien dat de afname vooral samenvalt met de lage waterstanden in oktober en november.

Internationaal vervoer per binnenvaartschip goedkoper

woensdag 23 januari 2019

Verladers die ladingen over korte afstanden vervoeren, krijgen te maken met een kostenstijging van de binnenvaart. Dankzij lagere brandstofkosten is internationaal vervoer over langere afstanden juist goedkoper. Dit blijkt uit de kostenrapportages voor de binnenvaart, die recent zijn geactualiseerd door bureau Panteia in opdracht van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart.

Partners Maritiem Nederland