Binnenvaart | Maritiem Nederland
Binnenvaart
In december herstelde het goederenvervoer via de binnenvaart zich op het niveau van 2017.

De binnenvaart in Nederland

Omzet: 2,3 miljard euro
4.130 bedrijven, 5.750 schepen
13.600 banen
Branchevereniging: Binnenvaart Logistiek Nederland

De helft van de Europese binnenvaartschepen vaart onder Nederlandse vlag. Negentig procent van de bedrijven in de sector heeft tussen de één en vijf werknemers. Deze kleine zelfstandigen gaan prat op hun vrijheid en zelfstandigheid, maar dat zorgt er ook voor dat deze sector moeilijk te organiseren valt. De recent opgerichte branchevereniging Binnenvaart Logistiek Nederland moet daar verandering in brengen. De binnenvaart heeft een groot potentieel als het gaat om filebestrijding (lading van weg naar water) en duurzaam vervoer van goederen.

 

Twee Nederlandse infrastructuurklussen voor Boskalis

maandag 7 december 2020

Boskalis heeft in Nederland twee infrastructuurprojecten aangenomen met een gecombineerde contractwaarde van 75 miljoen euro. Naast de bouw van een nieuwe overnachtingshaven bij Spijk aan de Waal gaat het om de herinrichting van de provinciale weg N241 in Noord-Holland.

Van Nieuwenhuizen zet in op modal shift

maandag 30 november 2020

Minister van Nieuwenhuizen wil het vervoer over water aantrekkelijker maken. Er komt een stimuleringsregeling van 40 miljoen euro voor vervoerders en verladers, bedoeld om initiatieven te ondersteunen voor bundeling en verplaatsing van vracht van de weg naar de binnenvaart en het opzetten van bargelijndiensten. Doel is dagelijks minstens duizend vrachtwagens van de weg te halen.

Boskalis bouwt overnachtingshaven Spijk

woensdag 25 november 2020

Rijkswaterstaat gunt de aanleg van de overnachtingshaven in de Beijenwaard bij Spijk aan Boskalis. Met de gunning starten de voorbereidingen voor de aanleg van de overnachtingshaven, die moet voorzien in vijftig ligplaatsen voor binnenvaartschepen.

Naam nieuwe zeesluis bij IJmuiden: Zeesluis IJmuiden

dinsdag 24 november 2020

En de naam van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden wordt: Zeesluis IJmuiden. Wethouder Jeroen Verwoort van de gemeente Velsen en Nienke Bagchus, directeur Rijkswaterstaat, hebben de naam van de grootste zeesluis ter wereld tijdens een videoboodschap bekend gemaakt.

Rijkswaterstaat zet drones in voor incidenten op water

dinsdag 24 november 2020

Langs de Waal tussen Tiel en Nijmegen heeft Rijkswaterstaat een nieuw praktijkgebied voor drones in gebruik genomen. Onder de naam ‘Drone2Go’ gaan RWS en hulpdiensten testvluchten met autonome drones uitvoeren om sneller een overzichtsbeeld te krijgen van een incident op de vaarweg.

‘We moeten als waterbeheerders het land op kruipen’

dinsdag 17 november 2020

Het Nederlandse waterbeheer moet niet langer louter gericht zijn op het zo snel mogelijk afvoeren van het water van de grote rivieren in de winter, maar gaan proberen om significante hoeveelheden water vast te houden om droogte in de zomers te voorkomen. Dat komt naar voren tijdens het Deltacongres, dat vanwege corona niet in het MECC Maastricht gehouden wordt, maar online. In een mooie, overzichtelijke virtuele omgeving komen ruim 1.500 waterbeheerders en bestuurders elkaar tegen.

Maashaven weer grootste binnenvaarthaven Rotterdam

dinsdag 17 november 2020

In de Rotterdamse Maashaven zijn nieuwe ligplaatsen voor de binnenvaart in gebruik genomen. Het gaat om in totaal dertien pontons in het oostelijke gedeelte aan zowel de noord- als de zuidzijde, die goed zijn voor tientallen ligplaatsen (afhankelijk van de grootte van de schepen). Sinds de herinrichting is de Maashaven weer de grootste binnenvaarthaven van Rotterdam.

Concordia Damen bouwt veertig LNG-tankers voor Shell

maandag 9 november 2020

Concordia Damen heeft een contract getekend voor de bouw van veertig milieuvriendelijke dual fuel binnenvaartschepen. De schepen worden gecharterd door Shell. Een joint venture van Marlow Navigation en VT Group gaat het crew en ship management verzorgen.

Beschadigde stuw Linne in recordtijd hersteld

maandag 9 november 2020

Een kleine negen maanden nadat de stuw bij Linne in de Maas tijdens een aanvaring door twee duwbakken beschadigd raakte, is de stuw weer operationeel. Alleen de kraan die de schuiven moet bedienen die aan de jukken zijn bevestigd, wacht nog op vervanging. De 'oude' kraan houdt het nog wel tot de zomer van 2021.

Typegoedkeuring voor nieuwe gasmotor Sandfirden

donderdag 5 november 2020

Sandfirden Technics in Den Oever heeft een typegoedkeuring van Bureau Veritas ontvangen voor de alleen op gas aangedreven interne verbrandingsmotor SGI-16M. De nieuw ontworpen 16 liter gasmotor heeft een vermogen van 300 kWm bij 1500 rpm en 350 kWm bij 1800 rpm.

Partners Maritiem Nederland