Binnenvaart | Maritiem Nederland
Binnenvaart
In december herstelde het goederenvervoer via de binnenvaart zich op het niveau van 2017.

De binnenvaart in Nederland

Omzet: 2,3 miljard euro
4.130 bedrijven, 5.750 schepen
13.600 banen
Branchevereniging: Binnenvaart Logistiek Nederland

De helft van de Europese binnenvaartschepen vaart onder Nederlandse vlag. Negentig procent van de bedrijven in de sector heeft tussen de één en vijf werknemers. Deze kleine zelfstandigen gaan prat op hun vrijheid en zelfstandigheid, maar dat zorgt er ook voor dat deze sector moeilijk te organiseren valt. De recent opgerichte branchevereniging Binnenvaart Logistiek Nederland moet daar verandering in brengen. De binnenvaart heeft een groot potentieel als het gaat om filebestrijding (lading van weg naar water) en duurzaam vervoer van goederen.

 

Havenbedrijf helpt bij ontwikkeling Duitse waterstofhub

donderdag 23 september 2021

Havenbedrijf Rotterdam gaat samenwerken met DeltaPort Niederrheinhäfen. Doel is de Duitse binnenhavens in het noordelijke Roergebied te helpen bij de ontwikkeling van een regionaal knooppunt wordt voor de invoer van groene waterstof uit de haven van Rotterdam.

Kabinet kiest voor klimaat, te weinig voor infrastructuur

woensdag 22 september 2021

In de Miljoenennota voor 2022 speelt vergroening een hoofdrol. In het komende begrotingsjaar investeert het kabinet miljarden euro’s extra aan klimaatdoelstellingen. Het gros daarvan gaat naar maatregelen die de uitstoot van CO2 moeten verminderen. De plannen staan in schril contrast met het budget dat nodig is voor het onderhoud en de vervanging van de natte infrastructuur, vindt binnenvaartorganisatie BLN-Schuttevaer.

CBRB wil gelijk speelveld voor oceaan- en riviercruises

vrijdag 17 september 2021

Bedrijven in de oceaan- en riviercruisesector worstelen met de impact van het EU-inreisverbod. In Nederland gelden andere reisbeperkingen dan in andere EU-landen. Het gevolg is dat Nederlandse havens worden gemeden en dat inschepen vanuit Nederlandse havens logistiek niet mogelijk is. Bovendien worden excursieprogramma's van buitenlandse cruisemaatschappijen in Nederland geschrapt.

Alphenaar vaart met capaciteit van 36 elektrische auto's

maandag 6 september 2021

Sinds 6 september vaart de Alphenaar als het eerste Nederlandse binnenvaartschip op verwisselbare energiecontainers. Het schip vaart tussen Alphen aan den Rijn en Moerdijk voor bierbrouwer Heineken, de eerste 'eindklant' van Zero Emission Services *ZES). De energiecontainers leveren een vermogen van 2MWh, vergelijkbaar met de capaciteit van 36 elektrische auto's.

Reparatie lostrillende klemmen Haringvlietbrug

maandag 9 augustus 2021

Vanaf 23 augustus 2021 gelden er verkeersmaatregelen op de Haringvlietbrug (snelweg A29). De maatregelen zijn ingesteld omdat de klemmen lostrillen door al het verkeer dat over de brug rijdt. Zonder deze maatregelen kan een klem of plaat loskomen.

Vaarverbod recreatievaart op groot deel Maas en Rijn

zaterdag 17 juli 2021

De hevige regenval sinds 14 juli heeft gezorgd voor extreem hoge waterafvoer in de Maas. Ook op de Rijn en zijn vertakkingen is de waterstand hoger dan in een normale zomerperiode. De Maas is van Ternaaijen tot aan Lith volledig gestremd voor alle scheepvaart, zowel beroeps- als recreatievaart. Op verschillende andere rivieren geldt een verbod op recreatievaart. Rijkswaterstaat raadt aan de komende tijd goed te letten op de actuele waterstanden.

Werk mee met onderzoek naar blauwalg

vrijdag 16 juli 2021

Blauwalg beperkt zich niet tot de officiële zwemwaterlocaties of andere wateren die goed in de gaten worden gehouden. Wetenschappers van Wageningen University & Research hebben daarom een app ontwikkeld waarin iedereen blauwalg kan melden.

Schepen Den Bosch Max gaan varen met ZES-packs

vrijdag 16 juli 2021

Op 10 juli zijn twee nieuwe containerschepen gebouwd door Concordia Damen gedoopt tijdens een ceremonie op de inlandterminal van BCTN in Den Bosch. De schepen gaan varen voor Den Bosch Max BV, een joint venture tussen logistiek dienstverlener Nedcargo en terminaloperator BCTN.

'Volumegroei scheepvaart maakt krimp in 2021 goed'

woensdag 14 juli 2021

Dankzij een snelle opleving van de internationale goederenhandel, die vanaf de tweede helft van 2020 inzette, groeit het vrachtvolume van het Nederlandse vervoer over water dit jaar met 3,5 procent. "Door boven verwachting krachtig herstel van de industrie zet het herstel dit jaar door, met toenemende vraag naar grondstoffen. Per saldo zal naar verwachting de volumegroei dit jaar de krimp van 2020 goed maken", aldus het Economisch Bureau van ING.

Thecla Bodewes doopt nieuwe duwboot voor Chemgas

maandag 12 juli 2021

Met de feestelijke doop van BN354 Muria op de werf in Stroobos voltooide Barkmeijer Shipyards de bouw van een serie van drie diesel-elektrische laagwater duwboten voor Chemgas Shipping. In mei zijn zusterschepen BN349 Maderas en BN350 Merapi al aan Chemgas overgedragen. Thecla Bodewes, algemeen directeur van TB Shipyards waar Barkmeijer deel van uitmaakt, verzorgde de doop van de nieuwe duwboot.

Partners Maritiem Nederland