Binnenvaart | Maritiem Nederland
Binnenvaart
In december herstelde het goederenvervoer via de binnenvaart zich op het niveau van 2017.

De binnenvaart in Nederland

Omzet: 2,3 miljard euro
4.130 bedrijven, 5.750 schepen
13.600 banen
Branchevereniging: Binnenvaart Logistiek Nederland

De helft van de Europese binnenvaartschepen vaart onder Nederlandse vlag. Negentig procent van de bedrijven in de sector heeft tussen de één en vijf werknemers. Deze kleine zelfstandigen gaan prat op hun vrijheid en zelfstandigheid, maar dat zorgt er ook voor dat deze sector moeilijk te organiseren valt. De recent opgerichte branchevereniging Binnenvaart Logistiek Nederland moet daar verandering in brengen. De binnenvaart heeft een groot potentieel als het gaat om filebestrijding (lading van weg naar water) en duurzaam vervoer van goederen.

 

Binnenvaart sluit akkoord over snelle vergroening

donderdag 12 april 2018

Om concurrerend te blijven met het weg- en spoorvervoer moet de binnenvaart alles uit de kast halen om sneller te vergroenen. In de Declaration of Nijmegen die op 12 april is ondertekend spreken overheden, havens, logistieke bedrijven en verladers af om het scheepsvervoer versneld te verduurzamen.

Port-Liner moet binnenvaart groen en aantrekkelijk maken

donderdag 5 april 2018

De binnenvaart moet vergroenen om aan de strengere emissie-eisen te voldoen. Tegelijk is de sector een van de modaliteiten in het transport met het grootste personeelstekort. Ruim 15 procent van de bedrijven zegt moeite te hebben met het vinden van personeel. Met de volledig elektrisch varende Port-Liner wil binnenvaartondernemer Ton van Meegen twee vliegen in één klap slaan.

Betere aan- en afvoer van containers van Maasvlakte naar achterland

maandag 19 maart 2018

Sinds de Kramer Group actief is op de voormalige ECT Home Terminal aan de Eemhaven, is er een binnenvaartservice naar de deepsea containerterminals op de Maasvlakte opgezet. Het samen met de Danser Group en de RWG-terminal ontwikkelde binnenvaartconcept heeft in de testfase zijn nut bewezen, waar eerdere aan- en afvoerplannen van en naar deepsea terminals strandden.

Relatief sterke groei vervoer over water

vrijdag 5 januari 2018

De Nederlandse transport- en logistieksector heeft de vaart erin en groeit in 2018 met gemiddeld 3,5 procent. De omzet zal naar verwachting nog iets meer toenemen. Met 4 procent groeit het vervoer over water het sterkst van alle vervoersmodaliteiten. Dit blijkt uit het jaarlijkse sectorvooruitzicht van ING Economisch Bureau.

Oudere binnenvaartschepen minder snel uit de vaart

woensdag 3 januari 2018

Door een voorstel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kunnen enkele duizenden binnenvaartschepen langer in de vaart blijven. Schepen die zijn gebouwd op 1 april 1976 of eerder, profiteren van een versoepeling van de geluidseisen die in 2020 ingaat.

Partners Maritiem Nederland