Binnenvaart | Maritiem Nederland
Binnenvaart
In december herstelde het goederenvervoer via de binnenvaart zich op het niveau van 2017.

De binnenvaart in Nederland

Omzet: 2,3 miljard euro
4.130 bedrijven, 5.750 schepen
13.600 banen
Branchevereniging: Binnenvaart Logistiek Nederland

De helft van de Europese binnenvaartschepen vaart onder Nederlandse vlag. Negentig procent van de bedrijven in de sector heeft tussen de één en vijf werknemers. Deze kleine zelfstandigen gaan prat op hun vrijheid en zelfstandigheid, maar dat zorgt er ook voor dat deze sector moeilijk te organiseren valt. De recent opgerichte branchevereniging Binnenvaart Logistiek Nederland moet daar verandering in brengen. De binnenvaart heeft een groot potentieel als het gaat om filebestrijding (lading van weg naar water) en duurzaam vervoer van goederen.

 

Bierboot op waterstof

maandag 27 maart 2017

Een binnenvaartschip dat wordt gebouwd om diesel-elektrisch te gaan varen, maar zo is ingericht dat over vier jaar makkelijk op waterstof kan worden overgestapt. Dat moet de Gouwenaar 2.0 van logistiek dienstverlener Nedcargo worden. Het schip, gebouwd door de Concordia Group uit Werkendam, wordt bovendien met de modernste snufjes uitgerust om het schip in de nabije toekomst zelfs autonoom te kunnen laten varen.

Nieuwe staalhaven bij Tata Steel

donderdag 26 januari 2017

Met de vele waterwegen in Nederland is het een prachtig alternatief voor de vele vrachtwagens die snelwegen verstoppen: de binnenvaart. Tata Steel ziet dat ook in, met de bouw van een nieuwe overslagterminal voor schroot.

Nieuwe blusboot voor Amsterdamse brandweer

donderdag 22 december 2016

De Amsterdamse Brandweer heeft op 20 december een nieuwe brandblusboot in bedrijf genomen. Damen Shipyards Hardinxveld bouwde het 17,6 meter lange schip, en verzorgde ook het detailontwerp en de engineering. Het conceptontwerp kwam van C-Job Naval Architects.

Verbrede Breeddiep geopend

donderdag 8 december 2016

De doorvaart tussen het Calandkanaal en de Nieuwe Waterweg is verbreed van 75 naar 350 meter. Dit betekent een forse capaciteitsverhoging en vergroting van de veiligheid voor de binnenvaart.

‘De elektromotor is niet meer weg te denken’

dinsdag 25 oktober 2016

Bij Koedood Dieselservice is er altijd bedrijvigheid voor de kade, van nieuwbouw tot hermotorisering en het reviseren van motoren. Een servicebeurt kan op locatie of gewoon voor de deur. Voor de binnenvaart is Koedood distributeur van Mitsubishi scheepsmotoren in de Benelux en dealer van Wärtsilä motoren. Voor het leveren van hybride voortstuwing is Koedood dealer van Hybrid Ship Propulsion (HSP). 

Dieselelektrisch varen tussen Hengelo en Rotterdam

dinsdag 6 september 2016

Dieselelektrische voortstuwing is nuttig voor grote cruiseschepen, offshore schepen of baggerschepen die toch al een groot hotelbedrijf of andere equipment van stroom moeten voorzien. Maar tegenwoordig wordt deze voortstuwing ook gebruikt op een binnenvaartschip dat met zo’n honderd containers heen en weer pendelt over Nederlandse binnenwateren.

Partners Maritiem Nederland