Binnenvaart | Maritiem Nederland
Binnenvaart
In december herstelde het goederenvervoer via de binnenvaart zich op het niveau van 2017.

De binnenvaart in Nederland

Omzet: 2,3 miljard euro
4.130 bedrijven, 5.750 schepen
13.600 banen
Branchevereniging: Binnenvaart Logistiek Nederland

De helft van de Europese binnenvaartschepen vaart onder Nederlandse vlag. Negentig procent van de bedrijven in de sector heeft tussen de één en vijf werknemers. Deze kleine zelfstandigen gaan prat op hun vrijheid en zelfstandigheid, maar dat zorgt er ook voor dat deze sector moeilijk te organiseren valt. De recent opgerichte branchevereniging Binnenvaart Logistiek Nederland moet daar verandering in brengen. De binnenvaart heeft een groot potentieel als het gaat om filebestrijding (lading van weg naar water) en duurzaam vervoer van goederen.

 

Future Proof Shipping bouwt meer waterstofschepen

woensdag 27 oktober 2021

Future Proof Shipping heeft onlangs de containerschepen 'FPS Rijn' en 'FPS Waal' aangekocht om deze toe te voegen aan haar binnenvaartvloot. De twee containerschepen worden net als het eerste schip 'FPS Maas' omgebouwd tot waterstofschip.

RWS lanceert aanmeldsysteem voor bruggen en sluizen

dinsdag 26 oktober 2021

Vanaf 1 november 2021 biedt Rijkswaterstaat schippers en verladers een nieuw online aanmeldsysteem waarmee zij snel en efficiënt een brug- of sluispassage kunnen aanvragen buiten de reguliere openingstijden om. Via de website Vaarweginformatie.nl kunnen zij hun extra openingsverzoek indienen.

RWS vindt oorlogsresten bij Pannerdensch Kanaal

woensdag 13 oktober 2021

In aanloop naar de krib- en oeververlaging in het Pannerdensch Kanaal heeft Rijkswaterstaat het gebied zorgvuldig onderzocht op de aanwezigheid van niet-gesprongen explosieven. Niet zonder reden, want in het gebied rond het kanaal is in de Tweede Wereldoorlog flink gevochten. RWS heeft de gevonden oorlogsresten overgedragen aan de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD).

Afsluiting en sloop Middensluis Terneuzen

vrijdag 24 september 2021

Op 1 oktober wordt de Middensluis in Terneuzen buiten gebruik genomen. Aannemer Sassevaart gaat de sluis slopen om ruimte te maken voor de invaart voor de in aanbouw zijnde Nieuwe Sluis en de dienstenhaven. Met het afsluiten van de Middensluis verliest het tijdelijke omleidingskanaal, het Kapitein Rooiboskanaal, zijn functie.

Havenbedrijf helpt bij ontwikkeling Duitse waterstofhub

donderdag 23 september 2021

Havenbedrijf Rotterdam gaat samenwerken met DeltaPort Niederrheinhäfen. Doel is de Duitse binnenhavens in het noordelijke Roergebied te helpen bij de ontwikkeling van een regionaal knooppunt wordt voor de invoer van groene waterstof uit de haven van Rotterdam.

Kabinet kiest voor klimaat, te weinig voor infrastructuur

woensdag 22 september 2021

In de Miljoenennota voor 2022 speelt vergroening een hoofdrol. In het komende begrotingsjaar investeert het kabinet miljarden euro’s extra aan klimaatdoelstellingen. Het gros daarvan gaat naar maatregelen die de uitstoot van CO2 moeten verminderen. De plannen staan in schril contrast met het budget dat nodig is voor het onderhoud en de vervanging van de natte infrastructuur, vindt binnenvaartorganisatie BLN-Schuttevaer.

CBRB wil gelijk speelveld voor oceaan- en riviercruises

vrijdag 17 september 2021

Bedrijven in de oceaan- en riviercruisesector worstelen met de impact van het EU-inreisverbod. In Nederland gelden andere reisbeperkingen dan in andere EU-landen. Het gevolg is dat Nederlandse havens worden gemeden en dat inschepen vanuit Nederlandse havens logistiek niet mogelijk is. Bovendien worden excursieprogramma's van buitenlandse cruisemaatschappijen in Nederland geschrapt.

Alphenaar vaart met capaciteit van 36 elektrische auto's

maandag 6 september 2021

Sinds 6 september vaart de Alphenaar als het eerste Nederlandse binnenvaartschip op verwisselbare energiecontainers. Het schip vaart tussen Alphen aan den Rijn en Moerdijk voor bierbrouwer Heineken, de eerste 'eindklant' van Zero Emission Services *ZES). De energiecontainers leveren een vermogen van 2MWh, vergelijkbaar met de capaciteit van 36 elektrische auto's.

Partners Maritiem Nederland