Binnenvaart | Maritiem Nederland
Binnenvaart
In december herstelde het goederenvervoer via de binnenvaart zich op het niveau van 2017.

De binnenvaart in Nederland

Omzet: 2,3 miljard euro
4.130 bedrijven, 5.750 schepen
13.600 banen
Branchevereniging: Binnenvaart Logistiek Nederland

De helft van de Europese binnenvaartschepen vaart onder Nederlandse vlag. Negentig procent van de bedrijven in de sector heeft tussen de één en vijf werknemers. Deze kleine zelfstandigen gaan prat op hun vrijheid en zelfstandigheid, maar dat zorgt er ook voor dat deze sector moeilijk te organiseren valt. De recent opgerichte branchevereniging Binnenvaart Logistiek Nederland moet daar verandering in brengen. De binnenvaart heeft een groot potentieel als het gaat om filebestrijding (lading van weg naar water) en duurzaam vervoer van goederen.

 

Reparatie lostrillende klemmen Haringvlietbrug

dinsdag 27 juli 2021

Vanaf 9 augustus 2021 gelden er verkeersmaatregelen op de Haringvlietbrug (snelweg A29). De maatregelen zijn ingesteld omdat de klemmen lostrillen door al het verkeer dat over de brug rijdt. Zonder deze maatregelen kan een klem of plaat loskomen.

Vaarverbod recreatievaart op groot deel Maas en Rijn

zaterdag 17 juli 2021

De hevige regenval sinds 14 juli heeft gezorgd voor extreem hoge waterafvoer in de Maas. Ook op de Rijn en zijn vertakkingen is de waterstand hoger dan in een normale zomerperiode. De Maas is van Ternaaijen tot aan Lith volledig gestremd voor alle scheepvaart, zowel beroeps- als recreatievaart. Op verschillende andere rivieren geldt een verbod op recreatievaart. Rijkswaterstaat raadt aan de komende tijd goed te letten op de actuele waterstanden.

Werk mee met onderzoek naar blauwalg

vrijdag 16 juli 2021

Blauwalg beperkt zich niet tot de officiële zwemwaterlocaties of andere wateren die goed in de gaten worden gehouden. Wetenschappers van Wageningen University & Research hebben daarom een app ontwikkeld waarin iedereen blauwalg kan melden.

Schepen Den Bosch Max gaan varen met ZES-packs

vrijdag 16 juli 2021

Op 10 juli zijn twee nieuwe containerschepen gebouwd door Concordia Damen gedoopt tijdens een ceremonie op de inlandterminal van BCTN in Den Bosch. De schepen gaan varen voor Den Bosch Max BV, een joint venture tussen logistiek dienstverlener Nedcargo en terminaloperator BCTN.

'Volumegroei scheepvaart maakt krimp in 2021 goed'

woensdag 14 juli 2021

Dankzij een snelle opleving van de internationale goederenhandel, die vanaf de tweede helft van 2020 inzette, groeit het vrachtvolume van het Nederlandse vervoer over water dit jaar met 3,5 procent. "Door boven verwachting krachtig herstel van de industrie zet het herstel dit jaar door, met toenemende vraag naar grondstoffen. Per saldo zal naar verwachting de volumegroei dit jaar de krimp van 2020 goed maken", aldus het Economisch Bureau van ING.

Thecla Bodewes doopt nieuwe duwboot voor Chemgas

maandag 12 juli 2021

Met de feestelijke doop van BN354 Muria op de werf in Stroobos voltooide Barkmeijer Shipyards de bouw van een serie van drie diesel-elektrische laagwater duwboten voor Chemgas Shipping. In mei zijn zusterschepen BN349 Maderas en BN350 Merapi al aan Chemgas overgedragen. Thecla Bodewes, algemeen directeur van TB Shipyards waar Barkmeijer deel van uitmaakt, verzorgde de doop van de nieuwe duwboot.

RWS zoekt naar oorlogsresten in Twentekanaal

woensdag 7 juli 2021

Over een aantal weken beginnen de baggerwerkzaamheden in de Twentekanalen. Maar dat gebeurt niet voordat het zeker is dat er geen explosieven meer liggen. "Bij het baggeren wil je niet op een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog stuiten", zegt Adviseur Ontplofbare Oorlogsresten Remco Derksen.

Bijmengverplichting noopt schippers tot bunkertoerisme

woensdag 30 juni 2021

Binnenvaartschippers kondigden al eerder aan massaal in het buitenland bunkeren als ze in Nederland alleen nog blends met biobrandstoffen kunnen krijgen. Volgens onderzoeksbureau Panteia is dit zogenoemde 'bunkertoerisme' geen fabeltje. Tot maar liefst 83 procent van het bunkervolume zou kunnen wegvloeien naar het buitenland.

Meer ernstige scheepsongevallen in 2020

vrijdag 25 juni 2021

Op de kanalen, rivieren en meren van Nederland, zijn in 2020 minder scheepsongevallen geregistreerd dan in 2019. Het aantal ernstige ongevallen steeg echter van 160 naar 175. Bij deze ongevallen vielen drie dodelijke slachtoffers.

Stage V overgangstermijn met zes maanden verlengd

donderdag 24 juni 2021

Het Europees Parlement en de Europese Raad hebben ingestemd met een verlenging van 6 maanden van de Stage V overgangstermijn voor het plaatsen van motoren van meer dan 300 kW. Schepen die nu in de vaart komen hoeven pas vanaf 1 januari 2022 over Stage V motoren te beschikken.

Partners Maritiem Nederland