Binnenvaart | Maritiem Nederland
Binnenvaart
In december herstelde het goederenvervoer via de binnenvaart zich op het niveau van 2017.

De binnenvaart in Nederland

Omzet: 2,3 miljard euro
4.130 bedrijven, 5.750 schepen
13.600 banen
Branchevereniging: Binnenvaart Logistiek Nederland

De helft van de Europese binnenvaartschepen vaart onder Nederlandse vlag. Negentig procent van de bedrijven in de sector heeft tussen de één en vijf werknemers. Deze kleine zelfstandigen gaan prat op hun vrijheid en zelfstandigheid, maar dat zorgt er ook voor dat deze sector moeilijk te organiseren valt. De recent opgerichte branchevereniging Binnenvaart Logistiek Nederland moet daar verandering in brengen. De binnenvaart heeft een groot potentieel als het gaat om filebestrijding (lading van weg naar water) en duurzaam vervoer van goederen.

 

Renovatie grootste binnenvaartsluis van Vlaanderen

vrijdag 30 april 2021

De Vlaamse Waterweg voert herstelwerkzaamheden uit aan de grote binnenvaartsluis op de Ringvaart in Evergem. Binnenvaartschepen die vanuit het zuiden naar en van North Sea Port varen, moeten in de komende maanden rekening houden met een verminderde schutcapaciteit.

SolarDuck installeert drijvend zonne-energieplatform

vrijdag 30 april 2021

SolarDuck, een Nederlandse startup in duurzame energie, heeft haar eerste drijvende zonne-energieplatform geïnstalleerd. Het project – ook wel Demonstrator genoemd – bestaat uit vier driehoekige modules die met floaters op het water rusten en aan de bovenkant voorzien zijn van zonnepanelen. De Demonstrator dobbert in de Waal bij IJzendoorn en zal energie leveren aan het netwerk.

Boskalis krijgt voorkeur voor project Meanderende Maas

maandag 26 april 2021

Boskalis heeft de voorlopige gunning ontvangen voor het project Meanderende Maas, een omvangrijke dijkversterking, rivierverruiming en gebiedsontwikkeling tussen Ravenstein en Lith. In opdracht van het Waterschap Aa en Maas en de samenwerkende partijen in Meanderende Maas gaat Boskalis de primaire waterkering over een afstand van 26 kilometer versterken.

Van tv-serie naar platform over werken in binnenvaart

maandag 19 april 2021

In 2011 maakte Karel Uyldert voor RTL 7 de achtdelige documentaireserie 'Wereld van de Binnenvaart'. Tien jaar later is hij nog steeds onder de indruk van deze bijzondere bedrijfstak. Nu bestuurt hij het gelijknamige contentplatform 'Wereld van de Binnenvaart', waarmee hij jongeren wil inspireren.

Transferium Alblasserdam stut groei binnenvaart

maandag 19 april 2021

De binnenvaartoverslag op de containerterminal van BCTN in Alblasserdam is in zes jaar tijd gegroeid naar 100.000 containers. In de loop van het jaar neemt BCTN een tweede containerkraan in gebruik, waardoor containers op de terminal nog sneller kunnen worden overgeslagen.

Jan De Nul plaatst brug over Brussel-Scheldekanaal

maandag 19 april 2021

In het weekend van 16 en 17 april heeft een team van Jan De Nul in opdracht van Beliris het centrale deel van de Suzan Danielbrug over het Brussel-Scheldekanaal in hartje Brussel geplaatst. De brug zal een belangrijke schakel vormen voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer tussen de buurt rond het Brusselse Noordstation en het stadsdeel Tour & Taxis.

Geen geld voor buisleiding Chemelot en bevaarbare Waal

dinsdag 13 april 2021

De commissie die zich boog over de projecten die in aanmerking komen voor een bijdrage uit het Groeifonds, komt tot een negatief oordeel over twee projecten die bijdragen aan een versterking van de maritieme infrastructuur. De voorstellen 'Aanleg buisleidingen van de haven van Rotterdam naar het Chemiecomplex Chemelot' en 'Vitale, robuuste, veilige en bevaarbare rivieren' komen niet in aanmerking voor bekostiging uit het Groeifonds.

Niet één maar meerdere gecertificeerde Volvo Penta’s

maandag 12 april 2021

Geen enkelschroever van 1.000 pk, maar een dubbelschroever of drieschroever met kleinere motoren. Dit is volgens Volvo Penta de oplossing om de maritieme sector te laten voldoen aan de steeds strenger wordende emissie-eisen zoals IMO Tier III en Stage V. Kleinere motoren lopen efficiënter en hebben daardoor een lager brandstofverbruik.

Partners Maritiem Nederland