Baggeren | Maritiem Nederland
Baggeren

Nederlandse Baggerindustrie

Omzet: 1,83 miljard euro (export 1,56 miljard euro)
75 bedrijven
6300 banen
Branchevereniging: Vereniging van Waterbouwers

Nederlandse baggerbedrijven worden wereldwijd gevraagd voor landaanwinningsprojecten, onderhoudswerkzaamheden aan kanalen en rivieren en voor de aanleg van havens. Typerend voor de sector is dat bedrijven van eenvoudige verplaatsers van zand zijn geëvolueerd tot vaak hoofdaannemers die ook verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld kademuren en infrastructuur aan land. Ook kent de baggerindustrie een sterke link met de offshore-industrie.

 

Waal, Grave en sluizen in Zeeuwse delta blijven knelpunt

donderdag 17 september 2020

Het Centraal overleg Vaarwegen (COV) is blij met de investeringen van het kabinet in de 'natte' infrastructuur. Renovatie en vernieuwing is hard nodig om ook in de toekomst de voordelen van vervoer over water te kunnen benutten. Het kabinet zou meer aandacht moeten hebben voor de bevaarbaarheid van de Waal, de gebrekkige capaciteit van de sluizen in de Zeeuwse delta en de lange wachttijden bij de enkelsluis in Grave.

Minister vervroegt onderhoud vaarwegen en dijken

woensdag 16 september 2020

Minister van Nieuwenhuizen (IenW) stelt ruim een half miljard euro versneld beschikbaar om eerder dan gepland onderhoud uit te voeren aan de Rijksinfrastructuur. Dit bedrag komt bovenop de 265 miljoen euro die zij eerder al heeft uitgetrokken voor het onderhoud van bruggen, tunnels en sluizen die in de decennia na de oorlog zijn gebouwd en toe zijn aan een opknapbeurt. Rijkswaterstaat overlegt met de bouwsector welke werkzaamheden op korte termijn kunnen worden uitgevoerd.

Van Oord installeert geotubes voor Vismigratierivier

donderdag 10 september 2020

Van Oord heeft voor het eerst 'geotubes' gebruikt voor het bouwen van een dam. In opdracht van de Provincie Fryslân heeft de maritieme aannemer vijf zogenoemde Atlantis tubes geïnstalleerd in het IJsselmeer bij Kornwerderzand. De 340 meter lange dam is onderdeel van de bouwactiviteiten voor de Vismigratierivier.

Rijk en regio investeren in project Meanderende Maas

dinsdag 8 september 2020

Rijk en regio gaan 235 miljoen euro investeren in maatregelen voor de veiligheid en kwaliteit van de meanderende Maas tussen Ravenstein en Lith. De versterking van de ruim 26 km lange Maasdijk aan de Brabantse zijde in combinatie met ruimte voor de Maas aan Gelderse én Brabantse zijde, biedt kansen voor nieuwe natuur, recreatie en economie. Minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW), waterschap Aa en Maas en overige partijen maakten de plannen op 7 september bekend.

Sterke Lekdijk voorbeeld van emissieloos dijkversterken

donderdag 27 augustus 2020

De Lekdijk wordt de komende jaren van Amerongen tot Schoonhoven over een lengte van 55 kilometer versterkt. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden werkt hiervoor samen met drie Innovatiepartners Van Oord, Mourik Infra en de combinatie Heijmans Infra – GMB Civiel – de Vries & van de Wiel (Lek ensemble). Het project Sterke Lekdijk wil aantonen dat het mogelijk is de dijk slim en emissieloos te versterken.

IHC levert sleephopperzuiger aan haven Douala

donderdag 27 augustus 2020

Royal IHC heeft de 3.000m³ sleephopperzuiger 'Mont Madara overgedragen aan Port Autonome de Douala (PAD) in Kameroen. Na eerdere aankopen van een IHC Beaver 50® cutterzuiger en een DMC werkboot in 2019 is de vloot van het havenbedrijf hiermee compleet.

Primeur Van Oord met zware elektrische graafmachine

maandag 24 augustus 2020

Van Oord heeft de eerste zware volledig elektrische hydraulische graafmachine van Nederland in gebruik genomen. Hiermee draagt de maritieme aannemer bij aan de elektrificatie van de bouwplaats en het reduceren van uitstoot van CO2 en stikstofoxiden tijdens de uitvoering van projecten.

Jan De Nul installeert exportkabels windpark Taiwan

dinsdag 4 augustus 2020

Jan De Nul heeft in Taiwan vier exportkabels voor middenspanning geïnstalleerd die het offshore windpark verbinden met het vasteland. Daarnaast kreeg het onshore substation in Changhua County een upgrade om het eerste door de staat beheerde Taiwan Power Company windpark aan te sluiten op het Taiwanese elektriciteitsnet.

Twee Boskalis-projecten voor versterking IJsseldijken

woensdag 22 juli 2020

Boskalis gaat twee dijkversterkingsprojecten uitvoeren aan de IJsseldijken. Het gaat om de projecten IJsseldijk Zwolle-Olst en Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard. De projecten maken deel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma waarin het Rijk en Waterschappen samenwerken om Nederland te beschermen tegen overstromingen.

Partners Maritiem Nederland