Baggeren | Maritiem Nederland
Baggeren

Nederlandse Baggerindustrie

Omzet: 1,83 miljard euro (export 1,56 miljard euro)
75 bedrijven
6300 banen
Branchevereniging: Vereniging van Waterbouwers

Nederlandse baggerbedrijven worden wereldwijd gevraagd voor landaanwinningsprojecten, onderhoudswerkzaamheden aan kanalen en rivieren en voor de aanleg van havens. Typerend voor de sector is dat bedrijven van eenvoudige verplaatsers van zand zijn geëvolueerd tot vaak hoofdaannemers die ook verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld kademuren en infrastructuur aan land. Ook kent de baggerindustrie een sterke link met de offshore-industrie.

 

Boskalis en Wetlands beschermen ecosystemen kust

maandag 3 februari 2020

Boskalis en Wetlands International gaan samenwerken om het potentieel van 'blue carbon' te onderzoeken voor het behoud van waterrijke en moerasachtige gebieden aan de kust. Niet alleen dragen deze 'wetlands' bij aan de kustbescherming en ondersteunen ze de visserij, ze behoren ook tot de grootste opslagplaatsen van CO2 ter wereld.

Sleephopperzuiger Anchorage te water bij Barkmeijer

vrijdag 24 januari 2020

Op 24 januari is sleephopperzuiger 'Anchorage' te water gelaten bij Thecla Bodewes in Harlingen. Het 3000 m3 grote baggerschip is uitgerust met een dieselelektrische installatie, ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen Barkmeijer Shipyards en D&A Electric, om op efficiënte wijze de energievoorziening te regelen voor het varen, baggeren en lossen.

Jan De Nul verdiept toegangskanaal Guayaquil

donderdag 23 januari 2020

Na negen maanden van baggerwerken bereikte Jan De Nul Group een eerste mijlpaal door de verdieping van het 95 km lange toegangskanaal naar de haven in een recordtempo af te ronden. De stad in Ecuador verwelkomde onlangs het eerste Neo-Panamax-schip APL Esplanade in de haven. Nu kan het onderhoud van het kanaal gedurende een periode van 24 jaar beginnen.

Landwinning in Angola hoofdpijnproject voor Van Oord

maandag 20 januari 2020

Maritieme aannemer Van Oord is 'wakker geschud' door publicaties in het Financieele Dagblad en Trouw over het Marginal da Corimba-project in Angola. De twee kranten tonen hierin aan dat in 2013 naar schatting 3.000 families met geweld van hun land zijn verdreven. Naar eigen zeggen was Van Oord niet op de hoogte van de verdrijving van de families toen het bedrijf eind 2016 als hoofdaannemer de opdracht kreeg voor het project. In een verklaring op de website zegt Van Oord "steeds conform de geldende standaarden en afspraken met de overheid van Nederland en Angola te hebben geacteerd, op basis van de beschikbare informatie".

Renovatie sluizencomplex Harelbeke voltooid

maandag 13 januari 2020

Met de voltooiing van de Leiewerken rond het stuwsluiscomplex in Harelbeke is een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de vernieuwing van de vaarwegroute tussen Seine-bekken en Schelde-mond. De Tijdelijke Handelsvennootschap (THV) Leieland van aannemersbedrijven Jan De Nul, Herbosch-Kiere, Engie Fabricom en Aelterman tekende voor het ontwerp en de uitvoering van de werken.

Boskalis en Van der Kamp houden haven op diepte

maandag 23 december 2019

Boskalis en Bagger- en Aannemingsmaatschappij Van der Kamp houden ook de komende jaren de Rotterdamse haven op diepte. De twee bedrijven hebben een meerjarig contract verworven voor baggeronderhoud van de toegangswegen en andere vaarwegen in het haven- en industriegebied.

Kademuren voor HES Hartel Tank Terminal gereed

woensdag 18 december 2019

De kademuren, de steiger en bijbehorende werkzaamheden voor de nieuw te bouwen HES Hartel Tank Terminal zijn op 17 december conform planning opgeleverd. De Combinatie HHTT, bestaande uit Van Hattum en Blankevoort (Koninklijke VolkerWessels), Mobilis (TBI) en Boskalis Nederland, heeft het bouwterrein overgedragen aan opdrachtgever Havenbedrijf Rotterdam. In totaal is met dit contract een bedrag gemoeid van ruim EUR 100 miljoen.

‘En weer hebben we Google Earth veranderd in Dubai’

maandag 9 december 2019

De aanleg van Dubai Harbour, gelegen naast het fameuze Palm Jumeirah, nadert z’n voltooiing. “We zijn aan het demobiliseren. De schepen blijven in de buurt voor een volgende klus”, zegt Koen Sweers, area manager bij Van Oord, de hoofdaannemer van het project. Na de oplevering van het eerste palmeiland (2004), Deira Islands (2008), The World (2009), Island 2 (2014) en Bluewaters Island (2014) is Dubai Harbour het zoveelste iconische project dat de maritieme aannemer uitvoert in de kleine stadstaat. “En weer hebben we Google Earth veranderd in Dubai.”

Boskalis gaat nieuwe eilanden aanleggen in Manila

vrijdag 6 december 2019

Boskalis gaat drie kunstmatige eilanden aanleggen met een totaal oppervlak van circa 360 hectare in de baai van Manila, de hoofdstad van de Filipijnen. De eilanden maken deel uit van het Pasay Reclamation Development Project dat is toegekend aan Boskalis en de Chinese aannemer CHEC. De contractwaarde bedraagt 650 miljoen euro, waarvan Boskalis de helft ontvangt.

Partners Maritiem Nederland