Baggeren | Maritiem Nederland
Baggeren

Nederlandse Baggerindustrie

Omzet: 1,83 miljard euro (export 1,56 miljard euro)
75 bedrijven
6300 banen
Branchevereniging: Vereniging van Waterbouwers

Nederlandse baggerbedrijven worden wereldwijd gevraagd voor landaanwinningsprojecten, onderhoudswerkzaamheden aan kanalen en rivieren en voor de aanleg van havens. Typerend voor de sector is dat bedrijven van eenvoudige verplaatsers van zand zijn geëvolueerd tot vaak hoofdaannemers die ook verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld kademuren en infrastructuur aan land. Ook kent de baggerindustrie een sterke link met de offshore-industrie.

 

Online tool Van Oord brengt risico's kustgebied in kaart

maandag 25 januari 2021

Tijdens de internationale Climate Adaptation Summit (CAS) 2021 introduceert Van Oord de Climate Risk Overview. Dit is een nieuwe mondiale tool die gebruikers in staat stelt om wereldwijd risico’s van kustgebieden in kaart te brengen. De tool kan door iedereen worden gebruikt.

Jan De Nul voegt krachtige cutterzuiger toe aan vloot

vrijdag 22 januari 2021

Jan De Nul Groep verwelkomt twee nieuwe schepen in haar vloot. Met een totaal geïnstalleerd vermogen van 40.975 kW is baggerschip Willem van Rubroeck de krachtigste cutterzuiger in de vloot. Met een beuninhoud van 18.000 m3 behoort sleephopperzuiger Galileo Galilei tot de middelgrote hopperzuigers van de Belgisch-Luxemburgse maritieme aannemer.

Openhartoperatie in drukste verkeersas van Vlaanderen

dinsdag 5 januari 2021

De komende tien jaar zal de verkeersinfrastructuur in Antwerpen een metamorfose ondergaan: er komen verschillende tunnels om de Antwerpse Ring helemaal rond te maken. Op 5 januari heeft bouwheer Lantis de aannemers geselecteerd die het nieuwe knooppunt in de haven, de tunnels op de bodem van het Albertkanaal en de nieuwe Ring van de Oosterweelverbinding voor hun rekening nemen. De twee laatste contracten zijn goed voor een aanneemsom van 3 miljard euro.

Keppel levert vijfde ULEV sleephopperzuiger Jan De Nul

woensdag 23 december 2020

De nieuwe sleephopperzuiger Ortelius van Jan De Nul filtert uitlaatstoffen tot een ongezien minimum in de scheepvaartsector. Ortelius is de vijfde sleephopperzuiger die Keppel O&M oplevert. Eerder kwamen al drie kleinere hoppers met een beuninhoud van 3.500 m³ in de vaart, gevolgd door de Sanderus met een beuninhoud van 6.000 m³.

Recordopdracht Boskalis voor landontwikkeling Manilla

dinsdag 15 december 2020

Boskalis heeft de opdracht verkregen om het terrein aan te leggen voor de internationale luchthaven van Manilla (MIA) in de Filipijnen. Met een geschatte waarde van 1,5 miljard euro is deze landontwikkeling het grootste project dat Boskalis ooit heeft verkregen.

Twee Nederlandse infrastructuurklussen voor Boskalis

maandag 7 december 2020

Boskalis heeft in Nederland twee infrastructuurprojecten aangenomen met een gecombineerde contractwaarde van 75 miljoen euro. Naast de bouw van een nieuwe overnachtingshaven bij Spijk aan de Waal gaat het om de herinrichting van de provinciale weg N241 in Noord-Holland.

‘We moeten als waterbeheerders het land op kruipen’

dinsdag 17 november 2020

Het Nederlandse waterbeheer moet niet langer louter gericht zijn op het zo snel mogelijk afvoeren van het water van de grote rivieren in de winter, maar gaan proberen om significante hoeveelheden water vast te houden om droogte in de zomers te voorkomen. Dat komt naar voren tijdens het Deltacongres, dat vanwege corona niet in het MECC Maastricht gehouden wordt, maar online. In een mooie, overzichtelijke virtuele omgeving komen ruim 1.500 waterbeheerders en bestuurders elkaar tegen.

Partners Maritiem Nederland