Baggeren

Nederlandse Baggerindustrie

Omzet: 1,83 miljard euro (export 1,56 miljard euro)
75 bedrijven
6300 banen
Branchevereniging: Vereniging van Waterbouwers

Nederlandse baggerbedrijven worden wereldwijd gevraagd voor landaanwinningsprojecten, onderhoudswerkzaamheden aan kanalen en rivieren en voor de aanleg van havens. Typerend voor de sector is dat bedrijven van eenvoudige verplaatsers van zand zijn geëvolueerd tot vaak hoofdaannemers die ook verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld kademuren en infrastructuur aan land. Ook kent de baggerindustrie een sterke link met de offshore-industrie.

 

IHC benoemt Chief Transformation Officer

vrijdag 5 juli 2019

Royal IHC heeft Gert-Jan Antvelink per 1 juli benoemd als Chief Transformation Officer en lid van de Raad van Bestuur. Hij moet de scheepsbouwer weer snel naar de zwarte cijfers loodsen en helpen bij de versnelling van in 2018 ingezette veranderings- en verbeteringstraject.

DEME's 'Bonny River' begint aan eerste klus in Terneuzen

dinsdag 18 juni 2019

Met de komst van de 'Bonny River', met een capaciteit van 15.000 m³, neemt DEME een nieuwe generatie sleephopperzuigers in gebruik. Het schip is in staat om in zeer harde bodem te baggeren en tot op een diepte van meer dan 100 meter te werken. Het schip gaat zand winnen voor de bouw van de Nieuwe Sluis Terneuzen.

Jan De Nul wil voortrekker zijn in CO2-reductie

dinsdag 11 juni 2019

Jan De Nul verplicht zich om bij de onderhoudsbaggerwerken in de kustjachthaven van Nieuwpoort 15 procent CO₂-reductie te realiseren. Samen met de Vlaamse overheid wil de baggeraar vanaf 2022 ook werken aan een verplichting van minimaal 15 procent CO₂-reductie bij 80 procent van het onderhoudsbaggerwerk in Vlaanderen.

Einde aan baggermonopolie op Schelde

dinsdag 11 juni 2019

Vanaf 2022 kunnen alle baggeraars ter wereld meedingen naar baggercontracten op de Antwerpse Linkeroever. Volgens een bericht in de Belgische zakenkrant De Tijd maakt Vlaams minister Ben Weyts hiermee een einde aan het - binnenkort vijftig jaar lopende - monopolie van DEME en Jan De Nul Group.

Van Oord verwerft groot landwinningsproject in Mexico

woensdag 5 juni 2019

De Mexicaanse president Lopèz Obrador heeft het startschot gegeven voor de aanwinning van land in het kader van de nieuwe Pemex-raffinaderij in Dos Bocas, Tabasco. Binnen tien maanden zal Van Oord 12 miljoen kubieke meter zand winnen om 600 hectare nieuw land mee aan te leggen.

Van Oord lanceert programma Sustainable Earth Actions

woensdag 22 mei 2019

Om zijn duurzame ambitie te onderstrepen presenteert Van Oord een whitepaper over 'Accelerating Climate Initiatives'. Daarnaast introduceerde de maritieme aannemer het duurzaamheidsprogramma Sustainable Earth Actions (S.E.A.), een platform van acties om succesvolle oplossingen te etaleren voor wereldwijde uitdagingen.

Jan De Nul laat vierde ULEV-baggerschip te water

donderdag 16 mei 2019

Bij Keppel Offshore & Marine in Singapore is Ultra-Low Emission Vesssel 'Sanderus' te water gelaten. De middelgrote sleephopperzuiger is het vierde schip waarmee Jan De Nul inzet op een betere luchtkwaliteit door de uitlaatgassen maximaal te filteren.

Baggercontracten Boskalis op Sulawesi en Java

dinsdag 23 april 2019

Boskalis heeft twee baggercontracten verworven in Indonesië. Op het eiland Sulawesi gaat Boskalis de Makassar New Port containerterminal uitbreiden. Op Java gaat het om werkzaamheden voor de aanleg van een nieuw petrochemisch complex.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Partners Maritiem Nederland