Baggeren | Maritiem Nederland
Baggeren

Nederlandse Baggerindustrie

Omzet: 1,83 miljard euro (export 1,56 miljard euro)
75 bedrijven
6300 banen
Branchevereniging: Vereniging van Waterbouwers

Nederlandse baggerbedrijven worden wereldwijd gevraagd voor landaanwinningsprojecten, onderhoudswerkzaamheden aan kanalen en rivieren en voor de aanleg van havens. Typerend voor de sector is dat bedrijven van eenvoudige verplaatsers van zand zijn geëvolueerd tot vaak hoofdaannemers die ook verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld kademuren en infrastructuur aan land. Ook kent de baggerindustrie een sterke link met de offshore-industrie.

 

Orderboek Boskalis stijgt naar recordhoogte in 2020

donderdag 4 maart 2021

Boskalis heeft 2020 boven verwachting goed afgesloten. De omzet kwam uit op 2,5 miljard euro, de Ebitda op 404 miljoen euro en het netto operationele resultaat op 90 miljoen euro. Met 5,3 miljard euro was de orderportefeuille nog nooit zo goed gevuld.

Van Oord betrokken bij bouw kades Amaliahaven

maandag 22 februari 2021

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft de aanleg van zo’n 2,4 kilometer aan kades en grondkeringen in de Prinses Amaliahaven gegund aan het bouwconsortium van Hochtief, Ballast Nedam en Van Oord. De aanleg van de kades is het startsein voor de verdere ontwikkeling van de Amaliahaven op de Maasvlakte II. De ontwikkeling kan leiden tot de jaarlijkse overslag met 4 miljoen standaardcontainers (TEU).

Onderhoudsbaggerwerk hand in hand met natuurherstel

maandag 15 februari 2021

Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat gaan samen getijdenatuur in de Oosterschelde herstellen door een deel van het Verdronken land van Zuid-Beveland op te hogen met baggerslib. Het onderhoudsbaggerwerk aan de vaargeul van de Zandkreek gaat hand in hand met natuurherstel.

IHC verkoopt ontwerppakket TSHD aan Cashman in VS

vrijdag 29 januari 2021

IHC heeft het contract verworven voor het ontwerp en de engineering van een sleephopperzuiger (TSHD) voor het in de VS gevestigde Cashman Dredging & Marine Contracting. Met deze order levert IHC de technologische kennis die zal leiden tot een van de meest geavanceerde baggerschepen in de VS.

Online tool Van Oord brengt risico's kustgebied in kaart

maandag 25 januari 2021

Tijdens de internationale Climate Adaptation Summit (CAS) 2021 introduceert Van Oord de Climate Risk Overview. Dit is een nieuwe mondiale tool die gebruikers in staat stelt om wereldwijd risico’s van kustgebieden in kaart te brengen. De tool kan door iedereen worden gebruikt.

Jan De Nul voegt krachtige cutterzuiger toe aan vloot

vrijdag 22 januari 2021

Jan De Nul Groep verwelkomt twee nieuwe schepen in haar vloot. Met een totaal geïnstalleerd vermogen van 40.975 kW is baggerschip Willem van Rubroeck de krachtigste cutterzuiger in de vloot. Met een beuninhoud van 18.000 m3 behoort sleephopperzuiger Galileo Galilei tot de middelgrote hopperzuigers van de Belgisch-Luxemburgse maritieme aannemer.

Openhartoperatie in drukste verkeersas van Vlaanderen

dinsdag 5 januari 2021

De komende tien jaar zal de verkeersinfrastructuur in Antwerpen een metamorfose ondergaan: er komen verschillende tunnels om de Antwerpse Ring helemaal rond te maken. Op 5 januari heeft bouwheer Lantis de aannemers geselecteerd die het nieuwe knooppunt in de haven, de tunnels op de bodem van het Albertkanaal en de nieuwe Ring van de Oosterweelverbinding voor hun rekening nemen. De twee laatste contracten zijn goed voor een aanneemsom van 3 miljard euro.

Keppel levert vijfde ULEV sleephopperzuiger Jan De Nul

woensdag 23 december 2020

De nieuwe sleephopperzuiger Ortelius van Jan De Nul filtert uitlaatstoffen tot een ongezien minimum in de scheepvaartsector. Ortelius is de vijfde sleephopperzuiger die Keppel O&M oplevert. Eerder kwamen al drie kleinere hoppers met een beuninhoud van 3.500 m³ in de vaart, gevolgd door de Sanderus met een beuninhoud van 6.000 m³.

Partners Maritiem Nederland