Baggeren | Maritiem Nederland
Baggeren

Nederlandse Baggerindustrie

Omzet: 1,83 miljard euro (export 1,56 miljard euro)
75 bedrijven
6300 banen
Branchevereniging: Vereniging van Waterbouwers

Nederlandse baggerbedrijven worden wereldwijd gevraagd voor landaanwinningsprojecten, onderhoudswerkzaamheden aan kanalen en rivieren en voor de aanleg van havens. Typerend voor de sector is dat bedrijven van eenvoudige verplaatsers van zand zijn geëvolueerd tot vaak hoofdaannemers die ook verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld kademuren en infrastructuur aan land. Ook kent de baggerindustrie een sterke link met de offshore-industrie.

 

Distributiecentrum Boskalis wekt eigen stroom op

dinsdag 27 oktober 2020

Boskalis heeft ruim 5.350 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van zijn distributiecentrum in Vlaardingen. Het totaal geïnstalleerde vermogen is goed voor 15 procent van het stroomgebruik van Boskalis Nederland. Het in 2019 opgeleverde distributiecentrum is hiermee in één keer CO2-negatief.

Aanleg Energiehaven IJmuiden begint met baggeren

woensdag 21 oktober 2020

In opdracht van Rijkswaterstaat verwijdert Van Oord baggerspecie uit het Averijhavendepot in IJmuiden. De Averijhaven is gebruikt als tijdelijk depot om vervuilde baggerspecie uit de regio IJmond op te slaan. Het baggerwerk is de opmaat voor de inrichting van een multifunctionele energie- en offshorehaven met een oppervlak van ruim 15 hectare.

Uitwerking plannen versterking Hollandse IJsseldijk

maandag 19 oktober 2020

In opdracht van aannemerscombinatie Boskalis en Van Hattum schuiven Royal HaskoningDHV en Witteveen+Bos aan bij het project Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK). De dijkversterking tussen Krimpen a/d IJssel en Gouderak maakt deel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

De Deep Dig-It graaft dieper

dinsdag 13 oktober 2020

Terwijl de vrachtschepen nietsvermoedend via de Maasmond naar de Rotterdamse haven varen, kruipt op ruim twintig meter diepte de Deep Dig-It over de bodem. Daar maakt de onderwatergraafmachine van Van Oord een sleuf van 5,5 meter diep om de exportkabels naar een nieuw windpark te leggen.

Boskalis verwerft drie Duitse baggerprojecten

maandag 12 oktober 2020

Boskalis heeft drie contracten verworven voor kustbescherming en havenonderhoud in Duitsland. Deze bagger-gerelateerde contracten hebben voor Boskalis een gezamenlijke waarde van 45 miljoen euro en gaan de komende maanden van start.

Besix en Jan De Nul bouwen havenuitbreiding Fujairah

maandag 12 oktober 2020

De Belgische bouwer Besix en Jan De Nul Group zijn geselecteerd voor de uitbreiding van de haven van Fujairah, in het gelijknamige emiraat in de Verenigde Arabische Emiraten. De werken voor het Dibba Bulk Handling Terminal Project werden toegekend door de haven van Fujairah. De haven aan de Golf van Oman is een van de belangrijkste olieopslagcentra ter wereld en de op één na grootste scheepsbunkerhub ter wereld.

Zeegras beschermt kust en beperkt klimaatimpact

donderdag 8 oktober 2020

Met steun van Jan De Nul, DEME en het Portugese maritieme instituut CCMAR heeft UGent een Baekeland-mandaat ontvangen voor onderzoek naar duurzame bescherming van kwetsbare kustgebieden door het gebruik van zeegrassen. Met het innovatieproject ‘PLANT ME’ wil het onderzoeksteam dit ecosysteem helpen herstellen door een nieuwe planttechniek voor zeegrassen te ontwikkelen.

Van Oord actief in grootste waterbouwkundig project VK

dinsdag 29 september 2020

Van Oord heeft twee projecten aangenomen voor het verwijderen van steen en het aanbrengen van oeverbescherming voor de uitbreiding van de Aberdeen South Harbour. De havenuitbreiding is het grootste waterbouwkundige infrastructuurproject dat op dit moment in het Verenigd Koninkrijk wordt uitgevoerd.

Partners Maritiem Nederland