Baggeren

Nederlandse Baggerindustrie

Omzet: 1,83 miljard euro (export 1,56 miljard euro)
75 bedrijven
6300 banen
Branchevereniging: Vereniging van Waterbouwers

Nederlandse baggerbedrijven worden wereldwijd gevraagd voor landaanwinningsprojecten, onderhoudswerkzaamheden aan kanalen en rivieren en voor de aanleg van havens. Typerend voor de sector is dat bedrijven van eenvoudige verplaatsers van zand zijn geëvolueerd tot vaak hoofdaannemers die ook verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld kademuren en infrastructuur aan land. Ook kent de baggerindustrie een sterke link met de offshore-industrie.

 

Kademuren voor HES Hartel Tank Terminal gereed

woensdag 18 december 2019

De kademuren, de steiger en bijbehorende werkzaamheden voor de nieuw te bouwen HES Hartel Tank Terminal zijn op 17 december conform planning opgeleverd. De Combinatie HHTT, bestaande uit Van Hattum en Blankevoort (Koninklijke VolkerWessels), Mobilis (TBI) en Boskalis Nederland, heeft het bouwterrein overgedragen aan opdrachtgever Havenbedrijf Rotterdam. In totaal is met dit contract een bedrag gemoeid van ruim EUR 100 miljoen.

‘En weer hebben we Google Earth veranderd in Dubai’

maandag 9 december 2019

De aanleg van Dubai Harbour, gelegen naast het fameuze Palm Jumeirah, nadert z’n voltooiing. “We zijn aan het demobiliseren. De schepen blijven in de buurt voor een volgende klus”, zegt Koen Sweers, area manager bij Van Oord, de hoofdaannemer van het project. Na de oplevering van het eerste palmeiland (2004), Deira Islands (2008), The World (2009), Island 2 (2014) en Bluewaters Island (2014) is Dubai Harbour het zoveelste iconische project dat de maritieme aannemer uitvoert in de kleine stadstaat. “En weer hebben we Google Earth veranderd in Dubai.”

Boskalis gaat nieuwe eilanden aanleggen in Manila

vrijdag 6 december 2019

Boskalis gaat drie kunstmatige eilanden aanleggen met een totaal oppervlak van circa 360 hectare in de baai van Manila, de hoofdstad van de Filipijnen. De eilanden maken deel uit van het Pasay Reclamation Development Project dat is toegekend aan Boskalis en de Chinese aannemer CHEC. De contractwaarde bedraagt 650 miljoen euro, waarvan Boskalis de helft ontvangt.

Havenonderhoud Nieuwpoort voorbeeld duurzaamheid

donderdag 5 december 2019

Deze week gingen de onderhoudsbaggerwerken in de jachthavens van Nieuwpoort (België) van start. De CO2-reducerende maatregelen bij de uitvoering van dit project zijn volgens Jan De Nul Group een voorbeeld voor de industrie en voor toekomstige baggerwerken in Europa.

Paul Verheul wordt directeur familieholding Van Oord

vrijdag 8 november 2019

Per 1 januari 2020 is Paul Verheul benoemd tot directeur van MerweOord BV, de familieholding van Van Oord. Hij volgt daarmee Hans van der Ven op. Verheul legt zijn functie neer als Chief Operations Officer en treedt in april 2020 toe tot de Raad van Commissarissen van Van Oord.

Jan De Nul gebruikt biobrandstof in Benelux

dinsdag 5 november 2019

Jan De Nul Group voert onderhoudsbaggerwerken in de Benelux uit met 100 procent hernieuwbare brandstof, om zijn CO2-uitstoot aanzienlijk te reduceren. Sleephopperzuiger 'Alexander von Humboldt' vaart voortaan op biobrandstof uit gecertificeerde en duurzame afvalstromen.

Malediven gunnen Boskalis vervolgproject

woensdag 23 oktober 2019

Boskalis heeft een contract verworven van het ministerie van Nationale Planning en Infrastructuur van de Malediven. De baggeraar gaat het eiland Gulhifalhu bestand maken tegen een stijgende zeespiegel. Het contract heeft een waarde van 45 miljoen euro.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Partners Maritiem Nederland