Baggeren | Maritiem Nederland
Baggeren

Nederlandse Baggerindustrie

Omzet: 1,83 miljard euro (export 1,56 miljard euro)
75 bedrijven
6300 banen
Branchevereniging: Vereniging van Waterbouwers

Nederlandse baggerbedrijven worden wereldwijd gevraagd voor landaanwinningsprojecten, onderhoudswerkzaamheden aan kanalen en rivieren en voor de aanleg van havens. Typerend voor de sector is dat bedrijven van eenvoudige verplaatsers van zand zijn geëvolueerd tot vaak hoofdaannemers die ook verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld kademuren en infrastructuur aan land. Ook kent de baggerindustrie een sterke link met de offshore-industrie.

 

Snijkopzuigers IHC voor Bangladesh

maandag 7 november 2016

Royal IHC levert DBL Dredging in Bangladesh twee snijkopzuigers met bijbehorende werkschepen. DBL Dredging is de nieuwe baggerdivisie van DBL Group in het dichtbevolkte Aziatische land aan de Golf van Bengalen.

Uitbreiding vaarweg Eemshaven van start

maandag 31 oktober 2016

Rijkswaterstaat heeft donderdag 27 oktober het startsein gegeven voor de uitbreiding en verdieping van de 42 kilometer lange vaarweg Eemshaven-Noordzee. De diepte gaat naar 15 à 16 meter. Hierdoor is deze route eind 2017 geschikt voor Panamax-schepen tot 14 meter diepgang.

Een baken van hoop

maandag 17 oktober 2016

De Zandmotor gaat langer mee dan de beoogde twintig jaar. Dat blijkt uit de eerste evaluatie vijf jaar na de aanleg, die half september werd gepresenteerd tijdens een internationale conferentie in Den Haag. De innovatieve kustversterking ter hoogte van Ter Heijde gedraagt zich grotendeels volgens verwachting, alleen in een iets lager tempo.

De link tussen baggeren en ruimtevaart

woensdag 21 september 2016

Tijdens het European Space Solutions congres, dat begin deze zomer onder Nederlands voorzitterschap van de EU plaatsvond, werden interessante grensverleggende diensten gepresenteerd. Satellieten kunnen inmiddels ook ondiepe kustwateren goed vanuit de ruimte in kaart brengen, en met het voortschrijden van het Copernicus programma van de EU komen grote hoeveelheden data beschikbaar. Onmisbaar voor de baggerindustrie en havendiensten.

Zorgen om beunschepen

donderdag 30 juni 2016

De bouw trekt aan en de overheden hebben de nodige infraprojecten op de agenda staan. De markt voor zandwinning ziet er de komende jaren redelijk positief uit. Toch is Jan van der Walle, directeur van Mineralis Pro-Spectus, een van de tien bedrijven die zand winnen in het IJsselmeergebied, voorzichtig. Het krijgen van een vergunning is een taai proces en de toekomst van beunschepen staat op het spel.

Baggeren naar bommen en granaten

maandag 27 juni 2016

In de Nederlandse bodem en waterwegen liggen veel niet-ontplofte bommen, handgranaten en kleine munitie. Aannemers moeten daarom goed uitzoeken wat de risico’s zijn voordat het baggerwerk kan beginnen.

Damen Dredging Equipment breekt door in diepzeemijnbouw

woensdag 22 juni 2016

De markt van mijnbouw op diepere zeebodems is uiterst onzeker want als de prijs van olie daalt, zakt ook de waarde van andere grondstoffen (vooral metalen) en dus ook die van de mijnbouwbedrijven. Damen Dredging Equipment doet echter vooraan mee in de ontwikkeling van materieel voor de ontginning van de zeebodem. Het bedrijf kan hier in de toekomst alleen maar in groeien, zo is de stellige overtuiging van Marc Tijssen, senior project manager bij de baggeraar.

Partners Maritiem Nederland