Baggeren | Maritiem Nederland
Baggeren

Nederlandse Baggerindustrie

Omzet: 1,83 miljard euro (export 1,56 miljard euro)
75 bedrijven
6300 banen
Branchevereniging: Vereniging van Waterbouwers

Nederlandse baggerbedrijven worden wereldwijd gevraagd voor landaanwinningsprojecten, onderhoudswerkzaamheden aan kanalen en rivieren en voor de aanleg van havens. Typerend voor de sector is dat bedrijven van eenvoudige verplaatsers van zand zijn geëvolueerd tot vaak hoofdaannemers die ook verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld kademuren en infrastructuur aan land. Ook kent de baggerindustrie een sterke link met de offshore-industrie.

 

Cutterzuiger Willem van Rubroeck voor het eerst in actie

woensdag 2 juni 2021

De nieuwe cutterzuiger Willem van Rubroeck, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 41.346 kW de grootste in de vloot van Jan De Nul Group, is aan zijn allereerste opdracht in Mauritanië begonnen. In de haven van de hoofdstad Nouakchott werkt het schip aan de uitdieping van het toegangskanaal, het havenbassin en de aanmeerplaats voor de nieuwe ARISE-haventerminal.

Never a dull moment bij kustwerk Boskalis

maandag 31 mei 2021

In de rubriek 'Held achter de held' op de website van Rijkswaterstaat komt Irene Glaser, projectmanager bij Boskalis, aan het woord. Ze vertelt over de impact van de coronacrisis op het kustwerk van Boskalis en ‘het nieuwe varen’ bij de suppleties voor de kust van Texel.

DEME doopt 's werelds krachtigste snijkopzuiger

vrijdag 28 mei 2021

Op 21 mei was het eindelijk zover. In Vlissingen vond de doopplechtigheid plaats van het 'schip der schepen' in de vloot van baggerconcern DEME, de megacutterzuiger 'Spartacus'. Met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW is het schip in staat op ongeëvenaarde snelheid harde grond te snijden.

Project Meanderende Maas gaat definitief naar Boskalis

maandag 17 mei 2021

Waterschap Aa en Maas heeft het project Meanderende Maas definitief gegund aan Boskalis. Het gaat om een twee-fasen contract. Boskalis en het waterschap gaan nu samen en in contact met de omgeving het voorlopig ontwerp uitwerken tot definitief ontwerp en de besluiten, vergunningen en realisatie voorbereiden. Medio 2023 moet de uitvoering beginnen.

Nieuw karwei Van Oord voor havenuitbreiding Aberdeen

maandag 10 mei 2021

Van Oord wordt opnieuw betrokken bij de uitbreiding van de Aberdeen South Harbour in het VK. Eind april ontving de maritieme aannemer de opdracht voor de aanleg van de South Breakwater. Van Oord is sinds 2017 bij het project betrokken en heeft onlangs met succes kritische werkzaamheden afgerond, bestaande uit het verwijderen van rots en het aanbrengen van oeverbescherming.

Boskalis krijgt voorkeur voor project Meanderende Maas

maandag 26 april 2021

Boskalis heeft de voorlopige gunning ontvangen voor het project Meanderende Maas, een omvangrijke dijkversterking, rivierverruiming en gebiedsontwikkeling tussen Ravenstein en Lith. In opdracht van het Waterschap Aa en Maas en de samenwerkende partijen in Meanderende Maas gaat Boskalis de primaire waterkering over een afstand van 26 kilometer versterken.

Jan De Nul bestelt krachtige onderzeese trencher

vrijdag 23 april 2021

Jan De Nul Group heeft het Britse Osbit Ltd opdracht gegeven voor het ontwerp en de bouw van een krachtige onderzeese trencher. De Swordfish, zoals de nieuwe trencher gaat heten, moet in het eerste kwartaal van 2022. worden opgeleverd.

Deltares test dijk van circulaire klei in Deltagoot

dinsdag 13 april 2021

Onderzoekers van Deltares testen een dijk van lokaal gewonnen klei in de Deltagoot. In de goot is een dwarsdoorsnede van de dijk op ware grootte nagebouwd en vervolgens onderworpen aan de omstandigheden van een superstorm. De proeven zijn onderdeel van een uitgebreid onderzoek naar de geschiktheid van circulaire klei als materiaal voor dijkversterking.

Partners Maritiem Nederland