Baggeren | Maritiem Nederland
Baggeren

Nederlandse Baggerindustrie

Omzet: 1,83 miljard euro (export 1,56 miljard euro)
75 bedrijven
6300 banen
Branchevereniging: Vereniging van Waterbouwers

Nederlandse baggerbedrijven worden wereldwijd gevraagd voor landaanwinningsprojecten, onderhoudswerkzaamheden aan kanalen en rivieren en voor de aanleg van havens. Typerend voor de sector is dat bedrijven van eenvoudige verplaatsers van zand zijn geëvolueerd tot vaak hoofdaannemers die ook verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld kademuren en infrastructuur aan land. Ook kent de baggerindustrie een sterke link met de offshore-industrie.

 

DEME en Jan De Nul bouwen mee aan Scheldetunnel

donderdag 4 juni 2020

Lantis, de projectontwikkelaar voor de Oosterweel-verbinding in Antwerpen, heeft de bouw van de nieuwe Scheldetunnel toegekend aan een consortium van Besix, BAM Contractors, DEME en Jan De Nul. Engie Fabricom kreeg het contract voor het ontwerp en de realisatie van de technische installaties.

Boskalis verdiept vaargeul en havenbassin Helsinki

woensdag 27 mei 2020

Boskalis heeft twee contracten verworven van het Finse Agentschap voor Transportinfrastructuur, de haven van Helsinki en de stad Helsinki. In de haven van Helsinki zal Boskalis de Vuosaari-vaargeul en het havenbassin verdiepen van elf naar dertien meter en een deel van het gebaggerde materiaal gebruiken voor de ontwikkeling van Helsinki’s Hernesaari-gebied, dat dicht bij het centrum van de stad ligt.

‘We willen de Coolblue worden van de maritieme wereld’

dinsdag 26 mei 2020

Scheepsbouwers en -eigenaren die onderdelen nodig hebben voor een schip, moeten daarvoor meestal verschillende leveranciers benaderen. Dat kan nu makkelijker en minder tijdrovend dankzij ShipSupport. Via dit platform kunnen klanten alle gewenste onderdelen invoeren. Daarna sturen de betreffende leveranciers ze op naar een centraal distributiecentrum, dat op zijn beurt de complete bestelling op de gevraagde locatie in de wereld aflevert. Deze one-stop-shop is een schot in de roos.

Dijken omhoog en meer slib langs de kust

maandag 25 mei 2020

Nadat de orkaan Katrina in 2005 in New Orleans en omgeving 1.200 mensenlevens eiste en voor 125 miljard dollar schade aanrichtte, trok de Amerikaanse overheid 14,6 miljard dollar uit voor het Greater New Orleans Hurricane and Storm Damage Risk Reduction System. Verschillende Nederlandse bureaus – Arcadis, Fugro, Royal HaskoningDHV – waren betrokken bij het ontwerpen van nieuwe dijken, muren (floodwalls), stormvloedkeringen en gemalen.

Bouw langste zinktunnel ter wereld eindelijk van start

donderdag 14 mei 2020

De bouw van de 18 km lange Fehmarn-tunnel tussen Duitsland en Denemarken gaat na jarenlang oponthoud per 1 januari 2021 definitief van start. Bij de bouw van de langste zinktunnel ter wereld is een prominente rol weggelegd voor de Nederlandse en Belgische waterbouwers Boskalis, DEME en Van Oord. Bouwbedrijf BAM krijgt een hoofdrol bij de productie van de 89 tunnelelementen.

Omzet Jan De Nul rondt kaap van 2 miljard euro

donderdag 7 mei 2020

Met een omzet van meer dan 2 miljard euro, een ebitda van 16,8 procent, een nettowinst van 61 miljoen euro en een orderboek van 3,4 miljard euro kijkt Jan De Nul Group terug op een jaar met "solide financiële prestaties". Voor het zesde jaar op rij sluit de maritieme aannemer het jaar schuldenvrij af. Daarnaast is er ruimte voor een uitgebreid investeringsprogramma.

Van Oord ziet omzet dalen en houdt orderboek op peil

maandag 23 maart 2020

In 2019 behaalde Van Oord een omzet van 1,64 miljard euro, 12 procent minder dan in 2018. De business units Baggeren en Offshore wind zagen de omzet afnemen, terwijl de business units Nederland en Offshore een stevige resp. lichte groei boekten. Met 3,61 miljard euro bleef de orderportefeuille min of meer op het niveau van 2018.

Vox Amalia begint met eerste baggerproject

vrijdag 20 maart 2020

Van Oord’s nieuwe sleephopperzuiger 'Vox Amalia' is deze week begonnen aan zijn eerste project. in opdracht van Rijkswaterstaat versterkt de Vox Amalia de kust bij Den Helder door ruim 3.5 miljoen kubieke meter zand in een diepe geul vlak voor de kust aan te brengen.

'Baggeraar niet voorzichtig genoeg met straling'

woensdag 18 maart 2020

Het project ‘Baggeraars 2019’ van de Inspectie SZW onderzoekt of baggeraars zo veilig mogelijk met radioactieve straling werken. "Mensen op baggerschepen weten veel van slib en water, maar weinig van straling", constateerde senior inspecteur Michel Lammers van de Inspectie SZW in 2019. Uit recente controles bij 25 baggeraars blijkt dat veel bedrijven niet voorzichtig genoeg werken met straling.

Partners Maritiem Nederland