Baggeren | Maritiem Nederland
Baggeren

Nederlandse Baggerindustrie

Omzet: 1,83 miljard euro (export 1,56 miljard euro)
75 bedrijven
6300 banen
Branchevereniging: Vereniging van Waterbouwers

Nederlandse baggerbedrijven worden wereldwijd gevraagd voor landaanwinningsprojecten, onderhoudswerkzaamheden aan kanalen en rivieren en voor de aanleg van havens. Typerend voor de sector is dat bedrijven van eenvoudige verplaatsers van zand zijn geëvolueerd tot vaak hoofdaannemers die ook verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld kademuren en infrastructuur aan land. Ook kent de baggerindustrie een sterke link met de offshore-industrie.

 

Orderboek Boskalis bereikt nieuwe recordstand

dinsdag 24 augustus 2021

Het orderboek van Boskalis bereikte in het eerste halfjaar van 2021 een nieuwe recordhoogte van 5,53 miljard euro. De grootste toename in de portefeuille vond plaats bij Dredging & Inland Infra, binnen Europa. Zo is onder meer in Nederland het project de Meanderende Maas aangenomen en zijn in het Verenigd Koninkrijk en België omvangrijke infrastructuurprojecten verworven. Met de werken in portefeuille ligt er een zeer solide basis voor 2021 en de komende jaren.

Boskalis en Van Oord verdiepen toegang haven Harwich

donderdag 22 juli 2021

Van Oord en Boskalis gaan in opdracht van de havenautoriteit van Harwich het toegangskanaal naar Harwich Haven en de binnenhaven van Harwich verdiepen. Het contract heeft een waarde van 140 miljoen euro, die 50/50 verdeeld is tussen beide maritieme aannemers.

Afsluitdijk twintig uur dicht in komende weekends

woensdag 21 juli 2021

In de nacht van 23 op 24 juli is de Afsluitdijk tussen Den Oever en Knooppunt Zurich van 22.00 tot 8.00 uur in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. Dit geldt ook voor de nacht van 30 op 31 juli van 22.00 tot 8.00 uur. In deze tijdvakken verplaatst Rijkswaterstaat de grote zandtransportband die gebruikt wordt bij de dijkversterking. Mocht er in deze nachten te veel wind staan, dan worden de werkzaamheden uitgesteld.

RWS zoekt naar oorlogsresten in Twentekanaal

woensdag 7 juli 2021

Over een aantal weken beginnen de baggerwerkzaamheden in de Twentekanalen. Maar dat gebeurt niet voordat het zeker is dat er geen explosieven meer liggen. "Bij het baggeren wil je niet op een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog stuiten", zegt Adviseur Ontplofbare Oorlogsresten Remco Derksen.

'Hybride water injection dredgers zijn state of the art'

vrijdag 2 juli 2021

Op 30 juni werden de doopceremonies verricht voor de hybride waterinjectievaartuigen Maas en Mersey van Van Oord. De gelegenheid vond plaats aan de kade van het hoofdkantoor van Van Oord in Rotterdam. Beide state-of-the-art water injection dredgers zijn ontwikkeld en gebouwd door Kooiman Marine Group in Zwijndrecht.

Hussein Tantawy kan aan slag voor Suez Canal Authority

vrijdag 18 juni 2021

Royal IHC heeft de cutter suction dredger Hussein Tantawy officieel overgedragen aan de Suez Canal Authority (SCA). Deze mijlpaal markeert een belangrijk moment in de samenwerking tussen IHC en SCA nu de bouw van de twee zusterschepen, volledig volgens ontwerpspecificaties, is afgerond.

Cutterzuiger Willem van Rubroeck voor het eerst in actie

woensdag 2 juni 2021

De nieuwe cutterzuiger Willem van Rubroeck, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 41.346 kW de grootste in de vloot van Jan De Nul Group, is aan zijn allereerste opdracht in Mauritanië begonnen. In de haven van de hoofdstad Nouakchott werkt het schip aan de uitdieping van het toegangskanaal, het havenbassin en de aanmeerplaats voor de nieuwe ARISE-haventerminal.

Never a dull moment bij kustwerk Boskalis

maandag 31 mei 2021

In de rubriek 'Held achter de held' op de website van Rijkswaterstaat komt Irene Glaser, projectmanager bij Boskalis, aan het woord. Ze vertelt over de impact van de coronacrisis op het kustwerk van Boskalis en ‘het nieuwe varen’ bij de suppleties voor de kust van Texel.

Partners Maritiem Nederland