Arbeidsmarkt | Maritiem Nederland
Arbeidsmarkt
Student in een scheepssimulator

Goede vraag: Blijft Shell een aantrekkelijke werkgever?

woensdag 1 december 2021

Op 15 november kondigde Shell aan het hoofdkantoor te verplaatsen van Nederland naar het VK. Wat betekent het vertrek van Shell voor de werkgelegenheid? Het korte antwoord op deze vraag is: niet veel, want behalve de ceo en de cfo verhuizen ‘minder dan tien’ topmanagers naar Londen. Dit tiental banen valt in het niet bij de 900 banen die hier vervallen als gevolg van de wereldwijde reorganisatie van het energiebedrijf.

Jongerenambassadeurs gemotiveerd de uit startblokken

maandag 15 november 2021

Wessel Vollaard, (student Shipping and Transport aan Rotterdam Mainport Institute), Alicia Bouwman (student Maritiem Officier aan STC), Cor Kortekaas (student Maritiem officier alle schepen aan Nova college IJmuiden/Maritiem Academie Holland), Gabriëla van der Wilt (2e stuurman Stena Line) en Juliette van Overbeek (Senior Sea Ranger en student kleine zeilvaart aan Enkhuizer Zeevaartschool) zijn de nieuwe maritieme jongerenambassadeurs.

Groen licht nieuwbouw Maritieme Academie Harlingen

dinsdag 31 augustus 2021

Het College van B&W van Harlingen geeft groen licht voor het stedenbouwkundig plan voor het nieuwe onderkomen van de Maritieme Academie Harlingen. Het nieuwe pand wordt vanaf volgend jaar op het parkeerterrein naast de school aan de Almenumerweg in Harlingen gebouwd. Aan het begin van het schooljaar 2023-2024 wordt de nieuwbouw in gebruik genomen.

Kooiman pakt werving professioneel aan

dinsdag 18 mei 2021

Kooiman Marine Group heeft een gezonde groeiambitie, waarbij het aantrekken en ook het behouden van goede vakmensen de basis is. Om de werving van technisch talent naar een hoger plan te brengen, trok de maritieme dienstverlener Pieter van Bodegom aan die zich hier als corporate recruiter vol voor inzet. “Van de combinatie mens en techniek heb ik mijn werk kunnen maken. Geweldig toch!”

‘We moeten goed bij de les blijven’

maandag 17 mei 2021

Drones, een haven vol IoT sensoren, autonome schepen en slimme software. Qua techniek is er al veel mogelijk en de uitdagingen waar de haven voor staat zijn dan ook niet technologisch van aard, zegt Oscar van Veen, hoofd digitale innovatie bij Havenbedrijf Rotterdam. “De haven is een enorme playground waar gave, impactvolle dingen gebeuren, daar kun je heel veel innovatie doorvoeren. Maar hoe gaan we met die techniek om? Hoe krijgen we de mensen en organisaties mee?”

Nederland start programma voor vaccinatie zeevarenden

woensdag 12 mei 2021

Half juni begint Nederland met een Covid-19 vaccinatieprogramma voor zeevarenden. Voor de vaccinering komen alle zeevarenden in aanmerking die werkzaam zijn op zeeschepen onder Nederlandse vlag of in Nederlands beheer. Dankzij dit programma kunnen de zeevarenden hun werk aan boord van zeeschepen wereldwijd veilig voortzetten. Het programma staat onder beheer van onder beheer van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR).

Van tv-serie naar platform over werken in binnenvaart

maandag 19 april 2021

In 2011 maakte Karel Uyldert voor RTL 7 de achtdelige documentaireserie 'Wereld van de Binnenvaart'. Tien jaar later is hij nog steeds onder de indruk van deze bijzondere bedrijfstak. Nu bestuurt hij het gelijknamige contentplatform 'Wereld van de Binnenvaart', waarmee hij jongeren wil inspireren.

‘Dit is meer dan een druppel in de oceaan’

maandag 12 april 2021

De productiecapaciteit van hernieuwbare brandstoffen en grondstoffen voor de chemie in Rotterdam kan binnen enkele jaren verdubbelen. Het Finse Neste is van plan op de Maasvlakte een tweede raffinaderij te bouwen. De definitieve beslissing tot die enorme investering, zo’n 1,5 miljard euro, volgt later dit jaar maar de keuze voor Rotterdam als locatie is niet lichtzinnig genomen.

Partners Maritiem Nederland