Voor de Pioneering Spirit ligt een miljardenmarkt te wachten | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
De 'Pioneering Spirit', hier nog op weg naar Rotterdam zonder de zware hijs- en hefinstallaties aan dek.

Afbouw van baanbrekend megaschip op Maasvlakte 2


Voor de Pioneering Spirit ligt een miljardenmarkt te wachten

Nadat Allseas in de jaren tachtig als eerste pijpen legde op dynamische positionering en later de grootste pijpenlegger ter wereld succesvol in de vaart nam, is het nu tijd voor het volgende baanbrekende schip: de 'Pioneering Spirit'. Qua afmetingen het grootste schip ter wereld.

Het is een markt van vele miljarden die ligt te wachten op schepen als het mammoet-kraanschip de Pieter Schelte. Als de reuzencatamaran dit voorjaar klaar is na de installatie van de laatste apparatuur en het superieure liftsysteem waarmee grote platforms in een keer van hun onderstel op zee kunnen worden getild, hoeft de Pieter Schelte weinig stil te liggen.

Volgens Oil & Gas UK, de overkoepelende organisatie van de Britse olie- en gasindustrie (400.000 werknemers) en daarmee tegenhanger van onze IRO en Nogepa, zal er tot 2023 voor zo’n slordige 18,6 miljard euro aan overbodig geworden oude platforms voor de olie- en gasindustrie op de Noordzee moeten worden weggehaald.

Niets te vroeg

In deze decommissioning-market ging in 2013 600 miljoen euro op jaarbasis om wat vorig jaar al aangroeide tot het dubbele en snel zal doorgroeien tot 2 miljard euro aan opdrachten per jaar. En dan hebben we het nog niet gehad over wat er nog in de Golf van Mexico staat weg te roesten en ook van zee moet worden weggehaald.

Wat dat betreft lijkt de Pieter Schelte niets te vroeg op de markt te komen nadat oprichter en volledig eigenaar van Allseas Edward Heerema (1947) al meer dan twintig jaar geleden zijn eerste plannen voor de bouw van een reuzencatamaran ontwikkelde. En moet het dus ook mogelijk zijn de investering in de meer dan 2 miljard euro kostende Pieter Schelte binnen afzienbare termijn terug te verdienen.

De eerste projecten voor het ontmantelen van overbodig geworden platforms op de Noordzee zijn al uitgevoerd, Maar tot nog toe gebeurde dat ontmantelen voor een groot deel ter plekke op zee. Dat is tijdrovend en duur vanwege de extra risico’s vanwege slecht weer en het moeten werken op een altijd beweeglijke zee.

Doorbraak

Hoewel het al is gelukt kleinere platforms in een keer van hun onderstel te tillen, betekent de komst van de Pieter Schelte een absolute doorbraak. Het schip kan namelijk ook alle zeer grote platforms in een keer van hun plek op zee tillen en op land afleveren bij een werf waar het sloopwerk eenvoudiger, veiliger, en dus aanzienlijk sneller en goedkoper kan plaatsvinden. Daarvoor wordt de Pieter Schelte de komende maanden op zijn tijdelijke ligplaats in de Alexiahaven, het binnenmeer van Maasvlakte 2, uitgerust met een tilsysteem. Dit systeem, ontwikkeld door Allseas in samenwerking met Bosch Rexroth en in Italië gebouwd, heeft acht dubbele balken die vanaf de beide rompen links en rechts onder een platform kunnen worden gestoken en deze kunnen optillen tot een maximaal gewicht van 48.000 ton.

Partners Maritiem Nederland