‘We willen de Coolblue worden van de maritieme wereld’ | Maritiem Nederland
Partner content
De producten in het centrale magazijn variëren van bouten en moeren tot kostbare snijkoppen.

Maaike de Rover, managing director ShipSupport


‘We willen de Coolblue worden van de maritieme wereld’

Partnercontent, John Ekkelboom | dinsdag 26 mei 2020

Scheepsbouwers en -eigenaren die onderdelen nodig hebben voor een schip, moeten daarvoor meestal verschillende leveranciers benaderen. Dat kan nu makkelijker en minder tijdrovend dankzij ShipSupport. Via dit platform kunnen klanten alle gewenste onderdelen invoeren. Daarna sturen de betreffende leveranciers ze op naar een centraal distributiecentrum, dat op zijn beurt de complete bestelling op de gevraagde locatie in de wereld aflevert. Deze one-stop-shop is een schot in de roos.

Bedrijfskundige Maaike de Rover heeft een ondernemende geest. Als anderen denken dat iets niet mogelijk is, beschouwt ze het als een extra uitdaging om het juist wel aan te pakken. Zo ontstond ook het idee voor ShipSupport toen ze zo’n zes jaar in dienst was bij Royal IHC. “Ik werkte bij de servicedivisie voor het onderhoud van schepen. Het viel mij op dat schepen bouwen toch een ander metier is dan service verlenen. Scheepswerven vormen een gesloten en conservatieve markt. Wil je het juiste onderdeel hebben, dan zoek je je rot. Tegelijkertijd gaat het om een gigantische markt. Het in bedrijf houden van alle schepen van zo’n 30.000 eigenaren wereldwijd kost ongeveer 30 miljard euro aan onderdelen. Omdat deze megamarkt zo versnipperd is, besloot ik daarvoor een digitaal platform op te richten. IHC gaf mij daartoe groen licht, wat uiteindelijk heeft geleid tot ShipSupport.”

Gedreven team

De bouw van het platform, waarvan De Rover nu managing director is, duurde een kleine twee jaar. November 2018 ging het officieel van start. Een spannend moment brak aan omdat het fenomeen digitalisering in de maritieme wereld volgens de initiatiefneemster nog in de kinderschoenen staat. Maar ze merkt dat de interesse voor het platform gestaag toeneemt. Ze licht dat toe met cijfers. Op dit moment zijn er 65 leveranciers aangesloten bij het platform met een gezamenlijk pakket van ruim 1 miljoen onderdelen. Verder bestellen ruim 250 klanten uit 62 landen steeds vaker onderdelen via ShipSupport.

Het vertrouwen groeit, constateert De Rover. “Maar dit lukt alleen doordat wij een zeer gedreven team hebben dat zich volledig inzet om dit platform tot een succes te maken. We hebben zeventien medewerkers in dienst. Onder hen zitten doorgewinterde maritieme professionals maar ook mensen met ervaring in e-commerce of die afkomstig zijn uit andere branches, van onderwijs tot telecom. Deze interessante mix zorgt ervoor dat we zo succesvol zijn.”

Uitsluitend A-merken

Volgens De Rover is ShipSupport uniek in zijn soort. Het bouwen van een platform kunnen anderen wellicht ook, maar het bijzondere van ShipSupport is volgens haar de transparantie in prijzen en het leveren van productnummers en bijpassende informatie.

Ze vergelijkt het met boeken die op basis van unieke ISBN-nummers zijn te traceren. “Zo kan dat ook bij de onderdelen op ons platform. Bij het bestellen van scheepsonderdelen zitten er vaak partijen tussen die er dan hun eigen nummer op zetten. Wij werken alleen met de OEM-nummers – dus de nummers van de Original Equipment Manufacturer – en bieden daarbij alle informatie aan over het product. De producten variëren van bouten en moeren van een paar euro tot bijvoorbeeld snijkoppen van 70.000 euro per stuk. Bij ons gaat het uitsluitend om A-merken, waarbij we ook de namen van de leveranciers laten zien. Alles is zo transparant mogelijk.”

Drie digitale producten

Op dit moment biedt ShipSupport drie digitale producten aan. Een daarvan is MyShop, een webshop waar bedrijven gewoon kunnen bestellen. Maar ShipSupport wil zijn klanten nog meer service bieden dan alleen het leveren van onderdelen. Een digitaal product dat hier verder in gaat, is MyFleet. Als een klant daarop inlogt, ziet hij zijn hele vloot staan. Het zijn als het ware de digitale tweelingbroers van de echte schepen. Door op een van die schepen te klikken, is het mogelijk daar doorheen te navigeren. De klant ziet dan de onderdelen, inclusief de tekeningen en de handleidingen. Hij kan zo precies het juiste onderdeel bestellen, waardoor foutieve orders geschiedenis zijn. Zo krijgt de klant ook een goed inzicht in de uitgaven per schip.

‘In de toekomst willen we ShipSupport ook inzetten voor tweede-hands onderdelen’, zegt Maaike de Rover (foto: ShipSupport). Tekst gaat verder onder de foto.

De Rover licht toe dat dit alles in nauwe samenwerking gebeurt. “Tot slot hebben we het product MyConnection. Dit is de nieuwste toevoeging aan het dienstenpakket. Hiermee automatiseren we het complete integrale ketenbeheer. We leggen een verbinding tussen onze productdatabase en het shipmanagementsysteem van de klant. Hierdoor heeft de klant altijd up-to-date prijsgegevens van alle producten bij de hand en kan hij deze direct via het eigen systeem bij ons bestellen, zonder eerst offertes op te vragen. Dit bespaart veel tijd en kosten. Helaas kunnen niet alle klanten dit al aan. De digitalisering is zo nieuw in deze wereld.”

Voorspellend en preventief onderhoud

Nu ShipSupport een voorloperspositie heeft ten opzichte van concurrenten, wil De Rover flink gas bijgeven. Uiteindelijk kan er volgens haar maar één winnaar uitrollen. Om de onafhankelijkheid van aandeelhouder IHC verder door te voeren, wil ze groeikapitaal aantrekken en het huidige kantoor op het terrein van de scheepsbouwer in Kinderdijk verplaatsen naar Rotterdam. “Deze stad is dé maritieme hub. Daar wil je zitten. Het zal dan ook makkelijker zijn om nieuw talent aan te trekken.”

‘We denken na over computermodellen die op basis van onze data voorspellen wanneer een onderdeel aan vervanging toe is’

Haar streven is dat ShipSupport de wereldwijde Coolblue van de maritieme wereld wordt. Dat die wereld het platform heeft ontdekt, blijkt uit de omzetcijfers. De eerste twee maanden van dit jaar was de omzet net zoveel als in geheel 2019. En De Rover is alweer bezig met volgende stappen. “In de toekomst willen we ShipSupport ook inzetten voor tweedehands onderdelen. Bovendien denken we na over computermodellen die op basis van de data in MyFleet kunnen voorspellen wanneer onderdelen vervangen moeten worden. Zo kun je preventief onderhoud plegen.”

Meer informatie op de website van ShipSupport.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland